Tässä on huippukokouksen miljoonalasku - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näistä koostuu Helsingin huippukokouksen miljoonalasku – ”Hyvä panos-tuotos-suhde”

Julkaistu: 18.7.2018 6:35

Mediaa, poliiseja, täysiä hotelleja ja runsaasti Suomi-suitsutusta. Mitä huippukokous kustansi, kuka kokouksesta hyötyy?

Helsingin Senaatintorin kupeessa pitseria Via Tribunalissa huippukokouspäivä oli myynnillisesti vilkas, mutta tyssäsi sulkemiseen jo yllättäen neljältä liikennejärjestelyiden takia.

Pizzoja ehdittiin myydä normaalin päivämyynnin verran.

– Suomi sai näkyvyyttä. Mekin olemme tässä paraatipaikalla ja uskon että tulemme varmasti hyötymään jossain vaiheessa, ravintolan vuoropäällikkö Emilia Rantanen kertoo.

Yksi päivä ei vielä tee kesää. Kestää selvittää, miten kaupunki, elinkeinoelämä ja Suomi-kuva kaupallisesti hyötyvät tapaamisesta. Se tiedetään jo, että kuluja Yhdysvaltain ja Venäjän johtajien tapaamisesta syntyi useamman miljoonan euroa.

Media: 1–1,5 miljoonaa

Finlandia-talon kansainvälinen mediakeskus toimi tukikohtana yhteensä 1 436 toimittajalle 61 maasta. Kaikkiaan toimittajia oli noin 1 700, kun mukaan laskee seurueissa matkanneet toimittajat Yhdysvalloista ja Venäjältä. Ulkoministeriö oli varautunut pariin tuhanteen.

Toimittajien mediakeskuksen pihalle tuotiin sauna.

Finlandia-talosta ministeriö maksoi Hansel-sopimuksen hintatason perusteella. Viestinnän menot olivat noin 1–1,5 miljoonaa euroa. Summasta Finlandia-talon vuokra ja toimittajien muonitus oli arviolta hieman yli puolet.

UM lainasi toimittajille tabletteja tuhat kappaletta sponsorointikumppanilta.

– Suurin osa on palautettu, olisiko kymmenkunta vielä palauttamatta, mutta viimeiset voi jättää vielä lentokentälle, ministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen sanoo.

Kustannuksia syntyi kuvauspaikoista esimerkiksi lentokentällä ja Kauppatorilla niiden rakentamisesta ja sähköistyksestä. Jopa vessoja tuotiin kauppatorille. Kuljetuksiin meni rahaa, ja esimerkiksi vartiointiin ja toimittajia palvelleeseen mobiilisovelluksen tekoon.

 Panos-tuotos-suhde oli kaupungille erittäin hyvä.

Toimittajille tarjoiltiin jonkin verran sponsoroituja alkoholijuomia MM-jalkapallon loppuottelussa. Mediakeskuksessa tarjolla suuri näyttö ja mahdollisuus maistella suomalaisen pienpanimon ja tislaamon olutta ja giniä sekä lonkeroa.

Toimittajille tarjottiin suomalaista ruokaa, kuten nyhtökauraa ja sirkkaleipää. Designiä ja saunomista konttisaunassa. Vesipullojen ohessa sijaan jaossa oli hanavedellä täytettäviä kierrätyspulloja. Saunan kyljessä toimi hitiksi noussut mansikka- ja hernekoju.

Usein huippukokouksissa tai isoissa yleisötapahtumissa valmisteluaikaa on enemmän kuin Helsingillä. Mitä lyhyempi aika, sen vähemmän mahdollisuuksia kilpailuttaa ja neuvotella hinnoista.

Siltä tilattiin, joka pystyi vastaamaan haasteisiin nopealla aikataululla.

– Aikataulut sanelivat, kustannuksia olisi voinut laskea hieman kilpailuttamalla. Aikaväli oli tosi vaikea, kun kahdesta viikosta puhutaan ja tuli yllätyksiä mitä kaikkea tarvitseekaan hankkia, ministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen sanoo.

Poliisi: 2 miljoonaa

Poliisin osalta huippukokous maksoi suorina kustannuksina karkeasti arvioiden kaksi miljoonaa euroa.

Helsingissä kaduilla kokousvieraiden tapaamisen turvallisuutta ja järjestystä valvoi yli tuhat poliisia.

Virka-apua Helsingin poliisilaitos sai myös muista maakunnista. Tarkkoja tietoja poliisin lisävahvuuksista ei haluttu kertoa.

Poliiseja Esplanadin puistossa maanantaina.

Summa sisältää esimerkiksi kaluston polttoaineet ja henkilöstökuluja, kuten päivärahoja ja ruoka- ja majoituskuluja muualta tulleille poliiseille, ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta selvittää.

Turva- ja valvontajärjestelyissä poliisi teki laajaa yhteistyötä muun muassa kaupungin, rajavartiolaitoksen, tullin ja puolustusvoimien kanssa. Niiden kulut eivät sisälly kustannusarvioon.

Kaupunki: 200 000 euroa

Kaupungille suurimmat kulut tulivat turvallisuudesta, liikennejärjestelyistä ja pysäköinnin valvonnasta.

Lisäksi kuluja tuli markkinoinnista ja osallistumisesta mediakeskuksen kustannuksiin.

– Varsin tarkka arvio on, että kustannukset kaupungille ovat hiukan alle 200 000 euroa, Helsingin kansliapäällikön sijaisena toimiva Tommi Laitio kertoo.

Hornetit: lentotunti tuhansia euroja

Puolustusvoimista ei haluttu kommentoida varusmiesten apua tai Hornetien vastaantuloa arvovieraiden saapuessa. IS on aiemmin uutisoinut, että Hornetin lentotunnin kulu on reilut 9 000 euroa.

Varusmiehet palvelevat, koneet lentävät ja merivoimien laivat liikkuvat muutoinkin osana maanpuolustuksen normitoimintaa, puolustusvoimien viestinnästä todettiin.

Tuotot: Selviävät myöhemmin

Matkailu työllistää 140 000 henkeä ja tuottaa nelisen prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

Ulkoministeriö ja kaupunki tekevät selvityksiä, joissa aikanaan selviää, heijastuiko kokous Suomi-uutisten määrään ja elinkeinoelämään. Tässä vaiheessa arviot ovat yleisellä tasolla, ulkoministeriön maakuvatyön asiantuntija Meira Pappi kertoo.

– Suomen tunnettuus maailmalla kasvoi. Se oli tärkeää, koska juuri juuri tunnettuutta ei ole ollut tarpeeksi, vaikka sisällöt ovat kunnossa. Suomi ja Helsingin nimi tulivat tutuiksi.

Laition mukaan Helsingin kaupungille hyöty näkyi välittömästi siten, että tapahtuma työllisti helsinkiläisiä ravintoloita, hotelleja, ja muita yrittäjiä kuten tuotantoyhtiöitä ja kääntäjiä.

– Toisekseen se toi näkyvyyttä uutiskanavien suorissa lähetyksissä ja esimerkiksi amerikkalaisten toimittajien paljon seuratuissa sosiaalisen median kanavissa.

Laition mukaan lisäksi kokous hyödyttää Helsingin profiloitumista toimivaksi kokous- ja kongressikaupungiksi.

– Näillä tapahtumilla on meille suuri elinkeinopoliittinen merkitys. Uskaltaisin sanoa, että panos-tuotos-suhde oli kaupungille erittäin hyvä.

Median tarjoilut

  • Kahvia satoja litroja päivässä, erikoiskahveja pari tuhatta kahdessa vuorokaudessa

  • Suosikkeja karjalanpiirakat munavoilla, mustikkapiirakka ja Ahvenanmaan kirjolohi

  • Sirkkaleipää 1 300 annosta

  • Ruoka-annoksia kului 3 800 kahdessa päivässä. Hävikkiruokaa kierrätysravintola Loopiin, hedelmiä Korkeasaareen

  • 2 500 virvoke- ja vesipulloa, tuhat litraa lähdevettä