Tutkimus: Näin suomalaiset käyttävät lääkkeitä – noudattavat lääkärin ohjeita vain osittain - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Näin suomalaiset käyttävät lääkkeitä – noudattavat lääkärin ohjeita vain osittain

Vain noin puolella säännöllisesti lääkärin määräämiä lääkkeitä käyttävillä on ajantasainen lääkityslista.

Kolme viidestä suomalaisesta käyttää säännöllisesti vähintään yhtä lääkärin määräämää lääkettä.­

16.7.2018 11:46

Suomalaiset lähtökohtaisesti luottavat heille määrätyn lääkehoidon tehoon. Yhtä lailla he myös luottavat, että lääkäri on määrännyt heille oikeanlaisen lääkityksen.

Sen sijaan lääkärin antamia ohjeita ja määräyksiä suomalaiset noudattavat vain osittain.

Suomen Apteekkariliiton tilaamasta tutkimuksesta selviää muun muassa, että melko moni suomalainen saattaa toisinaan jättää lääkkeensä ottamatta. Osa tutkimukseen haastatelluista taas kertoo alkaneensa omin päin joko pienentämään tai suurentamaan lääkärin määräämää annosta.

Tutkimuksen mukaan kolme viidestä suomalaisesta käyttää säännöllisesti vähintään yhtä lääkärin määräämää lääkettä, mutta tästä ryhmästä vain puolella on ajantasainen lääkityslista.

Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan ajantasainen lääkityslista pitäisi olla jokaisella, joka käyttää lääkkeitä säännöllisesti.

– Listan avulla esimerkiksi lääkäri voi varmistaa, että lääkkeet sopivat yhteen. Tutkimuksissa on havaittu, että niillä, joilla ajantasainen lista on, on vähemmän ongelmia lääkehoidossaan, Sandler sanoo Apteekkariliiton tiedotteessa.

Tutkimuksesta käy myös ilmi, että lähes puolet lääkkeitä käyttävistä suomalaisista on huolissaan lääkehoidon haittavaikutuksista.

Sitä vastoin lääkkeiden aiheuttama riippuvuus taas ei huoleta lainkaan niin montaa. Ainoastaan 15 prosenttia vastaajista kertoi pelkäävänsä lääkeaineriippuvuutta.

Suomalaisten lääkkeiden käyttöä ja lääkehuolia selvitettiin osana IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimusta. Tutkimushaastatteluja niin ikään tehtiin yhteensä tuhat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?