Valtava koneisto vyöryy Suomeen: Katso tästä hurjat luvut Trumpin ja Putinin tapaamisen takana

Helsingin huippukokouksessa tapaa kaksi maailman vaikutusvaltaisinta johtajaa. Silloin ei pelata pienillä panoksilla.

15.7.2018 11:47

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapuu Helsinkiin sunnuntaina, venäläinen virkaveli Vladimir Putin maanantaina. IS kokosi #HELSINKI2018-tapaamisen avainluvut.

10–20 lentokonetta Yhdysvalloista

Yhdysvaltain presidentti ei matkusta kainosti. Donald Trumpia kuljettavan Air Force One -koodinimellä kulkevan Boeing 747-400-koneen rinnalla lentää kokonainen ilmavoimien laivue. Siihen kuuluu useita ilma-aluksia, muiden muassa helikopterin ja lentokoneen ristisiitos Bell-Boeing V-22 Osprey, yksi maailman suurimmista sotilaslentokoneista Lockheed C-5 Galaxy, Sikorsky VH-3D Sea King -helikoptereita sekä lentävä komentokeskus Boeing E-4, joka tunnetaan koodinimellä Nightwatch (suom. Yövartio).

USA:n presidentin ilmasaattueissa on nähty myös maailman ”tappavimmaksi lentokoneeksi” tituleerattu E6B-pommikone.

Suurin osa koneista pysyy poissa suuren yleisön silmistä, kun Air Force One saapuu kohdemaan kentälle. "Yövartio" esimerkiksi laskeutuu aina eri kentälle kuin presidentti. Se on kuitenkin jatkuvassa valmiudessa siltä varalta, että jotain ei-toivottua alkaa tapahtua.

Mainittujen lisäksi Yhdysvaltain armeijan C-40- ja C-32-kuljetuskoneet tuovat maahan lisää Valkoisen talon henkilökuntaa, turvallisuushenkilöitä, lehdistöä sekä muita vierailun kannalta tärkeitä henkilöitä.

10–20 lentokonetta Venäjältä

Vladimir Putinin liikkumisesta ei tiedoteta yhtä avoimesti. Putin matkustaa ulkomaille erikoisvarustellulla Iljušin Il-96 -suihkukoneella. Malli on ollut Venäjän presidentin käytössä vuodesta 1996 asti.

Putinin ilmalaivueeseen kuuluu myös lukuisia muita lentokoneita. Osa seurueesta matkustaa Tupolev Tu-204-matkustajakoneella, joita voi olla matkalla mukana useampia. Venäjän hallinto käyttää matkoilla myös Airbus 319 -koneita sekä kaksimoottorisia Suhoi Superjet 100 -koneita. Presidentin turvallisuutta varmistavat hävittäjät, joiden lukumäärä vaihtelee.

92 autoa Venäjältä

Putinin upouusi superlimusiini esiteltiin hänen virkaanastujaisseremoniassaan. Venäläistä tekoa oleva Kortezh kulkee 6,6 litran V12-moottorilla ja painaa kuusi tonnia. Huipputurvallinen auto on eri tietojen mukaan kevyempi ja ketterämpi kuin USA:n presidentin vastaava.

Putinin autosaattueesta ei liiku samanlaisia tietoja kuin amerikkalaisten vastaavasta. YouTube-sivulle on ladattu vuonna 2012 video, jonka sanotaan esittävän Putinin saattuetta. Kuvassa vilistää yhteensä 92 autoa.

26 autoa Yhdysvalloista

Kentältä Trump jatkaa matkaa autosaattueessa. Liki ydiniskun kestävän General Motorsin valmistaman Cadillac-limusiinin ominaisuuksista on vuosien saatossa kirjoitettu paljon. Lempinimeltään "The Beast" ei kuitenkaan ole ainoa laatuaan; saattuessa on myös toinen rekisterikilpeä myöten identtinen Cadillac. Autojen koodinimet ovat "Stagecoach" ja "Spare". Näin ollen mahdollinen hyökkääjä ei voi varmasti tietää, kummassa autossa presidentti matkustaa.

Trumpin saattueessa on myös yhteensä vähintään 24 muuta autoa. Pian ehkä Mannerheimintietä pitkin jyristelevän letkan kärjessä ajaa ensimmäisenä Route Car, joka lähtee minuuttia aikaisemmin liikkelle kuin seuraavat autot ja välittää tietoa perässä tuleville. Seuraavana ajaa Pilot Car ja sen perässä yleensä neljä moottoripyöräpoliisia. Salaisen palvelun johtoauto ajaa jomman kumman peto-Cadillacin edellä. Lisäksi agentit sekoittavat välillä pakkaa vaihtamalla "petojen" järjestystä.

Saattueen loppupuoli koostuu salaisen palvelun kulkuneuvoista, ambulanssista ja liikkuvasta komentokeskuksesta, jonka jälkeen seuraa vielä toinen moottoripyöräpoliisien rintama. Yksi tai usemapi helikopteri turvaa saattuetta taivaalta.

8 moottoripyörää

Samaan saattueeseen kuuluu kahdeksan moottoripyörää.

1 helikopteri

Helikoptereita Trumpin saattueessa on todennäköisesti yksi tai korkeintaan kaksi.

7 ulkomaanmatkaa (Trump)

Donald Trump on tehnyt presidenttikautensa aikana kuusi matkaa Yhdysvaltain ulkopuolelle. Hänen seitsemäs ulkomaankiertueensa alkoi torstaina. Hän lensi Brysseliin Naton huippukokoukseen ja jatkoi sieltä Britanniaan. Viikonloppuna presidentin on määrä rentoutua Skotlannissa ja valmistautua siellä Helsingin-huipputapaamiseen.

19 maata (Trump)

Trump on vieraillut presidenttinä yhteensä 17 ulkomaassa. Hän on kerran vieraillut Kanadassa, Kiinassa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Israelissa, Japanissa, Filippiineillä, Puolassa, Saudi-Arabiassa, Singaporessa, Etelä-Koreassa, Sveitsissä, Länsirannalla, Vietnamissa ja Vatikaanissa. Kahdesti Trump on käynyt Italiassa ja nyt Belgiassa. Viikonloppuna listaan lisätään Britannia ja Suomi.

50 maata (Putin)

Vladimir Putinin presidenttikausi on jatkunut Venäjällä niin pitkään, että matkojakin on ehtinyt kertyä: Putin on vieraillut 50 maassa. Tuoreimman vaalivoiton jälkeen hän on käynyt kolmessa maassa ennen maanantain Suomen-vierailua: Itävallassa, Kiinassa ja Valko-venäjällä.

1000–2000 poliisia

Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että huippuvierailujen ajan turvallisuutta kaupungissa valvoo arviolta tuhannesta kahteen tuhanteen poliisia.

1000 toimittajaa

Suomen ulkoministeriö oli maanantaihin mennessä saanut noin tuhat akkreditointihakemusta toimittajilta.

5 mielenosoitusta

Poliisi on saanut toistaiseksi ilmoituksen viidestä eri mielenilmauksesta Helsingissä Trumpin ja Putinin tapaamisen yhteydessä. Eniten etukäteisnäkyvyyttä on saanut sunnuntain Helsinki Calling -mielenosoitus, jonka puhujaksi on ilmoitettu muun muassa vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Mieltään aikovat osoittaa myös ainakin Kokoomuksen nuorten liitto ja Suomessa asuvien venäläisten ryhmä.

Perussuomalaiset Nuoret puolestaan järjestää Trumpia kannattavan mielenilmauksen Narinkkatorilla sunnuntaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?