Ravintoloitsija kypsyi käytökseen buffet-pöydässä – Näillä vinkeillä lukijat laittaisivat porsastelun kuriin

Julkaistu:

Pänniikö noutopöytien ruokien rohmuaminen? Ovatko lapsiperheet pahimpia hävikin tuottajia? Lue, mitä mieltä lukijat ovat yleisestä ongelmasta.
Aasialaisten buffet-ravintoloiden ruokien rohmuaminen korpeaa Taloussanomien lukijoita. Juttu Helsingissä ravintolaa pyörittävän Warakorn Iamruangin ohjeistuksesta poiki vilkasta keskustelua, jossa sekä paheksutaan ilmiötä että tarjotaan useita neuvoja ruokahävikin vähentämiseen.

Ravintoloitsija onnistui pienentämään lautasille jätetyn ruuan määrää yksinkertaisesti keinolla, ohjeistamalla kohteliaasti ruokailijoita. Viesti kuuluu, että on parempi maistaa ennen kuin latoo lautasen täyteen ja hakea lisää ja että ruokaa varmasti riittää kaikille.

Ravintoloitsijan mukaan on todella surullista, että ihmiset eivät arvosta ruokaa, kun sitä on liian paljon tarjolla.

Ravintoloitsija sai laajaa tukea lukijoilta. Ravintoloitsija-nimimerkin mukaan moni asiakas katsoo, että koska on maksanut, saa syödä ja tuhlata ruokaa ihan miten haluaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Buffet ravintolassa töissä huomaan, että enemmän asiakkaat nykyään haaskaavat ruokaa.

– Jo pienenä opetettiin,että se mikä lautaselle laitetaan syödään, maistui tai ei, Porsaat-nimimerkki huomautti.

– Sitä olen jo vuosia ihmetellyt, että miksi aikuinen ihminen jättää ruokaa lautaselle jonka itse ottaa buffeesta, eräs lukija kirjoitti.

Ilmiö ei liity ainoastaan suosittuihin aasialais- ja sushi-pöytiin. Lukijat ovat huomanneet, että myös hotelliaamiaisella lautaselle lapetaan leikkeleitä, juustoa ja muita lisukkeita monen ihmisen edestä. Lapsiperheiden jäljiltä jäävä ruoka ottaa päähän.

– Suurta ruokahävikkiä aiheuttavat vanhemmat, jotka eivät tiedä syökö se 3-vuotias kauhallisen muusia, 5 sentin palan lohta ja kaksi munaa. Voin tiskarina kertoa ettei syö. Mutta kun se on yleensä ILMAISTA sen ikäiselle niin ei väliä, vaikkei söisikään.

Toisaalta sekin kiukuttaa buffet- ja lounaspöydissä, että pienen tai kohtuukokoisen syövä asiakas maksaa yhtä paljon annoksesta kuin kukkura-annoksen syövä.

Hävikki harmitti ennen vanhaankin

Ruokahävikki on nykypäivän puheenaihe, mutta ilmiö on vanha. Se tuli tutuksi jo aikoinaan esimerkiksi Ruotsin-laivojen seisovissa pöydissä.

– Silja-Linella oli aikoinaan useammalla kielellä opas: ”Kuinka syödä noutopöydässä” tms. Olen todella usein kaivannut sitä seuratessani nykyistä toimintaa buffet-pöydän ääressä. Ruoan tuhlaus on suuri ympäristörikos, vaikkei siitä sakkoja saakaan, lukija muistelee.

Nimimerkki EX Kirvesmies muistelee pientä lounaspaikkaa 90-luvulla, jossa ”itse rouva” seisoi pöydän vieressä ja ohjeisti että ”saa ottaa vain yhden munan”, kun oli santsaamassa toista. Siihen päättyi asiakkuus.


Ongelmaan useita lääkkeitä

Lukijoilta tuli useampia vinkkejä, joilla ruokahävikkiä voisi vähentää. Niitä olivat: ohjekyltit, ruokalajien näkyvät merkinnät, annospalojen ja lautasten pienentäminen, punnitseminen tai ylijäämäruuan laskutus.

Eräs lukija sanoo huomanneensa, että joissakin hotelleissa on ryhdytty puolittamaan leikkeleitä ja muita ruokia pieniin annospaloihin.

Toinen huomauttaa, että aina buffet-pöydässä ei ole selvästi merkitty, mitä mikäkin ruoka on. Siksi lautasia täytetään ruualla, josta ei pidäkään.

Punnitsemista ehdotettiin myös.

– Kukin maksaisi painon mukaan vain siitä mitä syö. Sama järjestys kuin kauppojen salaattibaareissa. Se olisi reilu peli sekä asiakkaalle että ravintolalle.

Jotkut ravintolat ovatkin jo pienentäneet lautaskokoa. Eräs ravintoloitsija havaitsi, että tällä kikalla tyhjäksi syötyjen lautasten määrä lisääntyi huomattavasti.

Tiukempaakin linjaa esitetään.

Yksi lukija kertoo nähneensä Italiassa käytännön, jossa lautaselle jätetyistä ruuista veloitettiin erikseen. Ravintolassa oli kokkeja valmistamassa tuoretta kalaa suoraan kalatiskiltä ja syödä sai niin paljon kuin jaksaa. Ylijäämäruokaa ei silti näyttänyt paikassa jäävän.

– Reissuilla olen käynyt sellaisissa ravintoloissa, joissa lautaselle jätetty ruoka punnitaan ja asiakas maksaa sen. Tästä tiedotetaan isoilla kylteillä. Toimii! vinkkaa toinenkin lukija.

Miten sinun mielestäsi ruuan rohmuaminen noutopöydästä saataisiin kuriin? Ota kantaa kommenttikenttään!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Tunnetut sijoittajat paljastavat: Näihin kannattaa sijoittaa 1000 euroa juuri nyt, mikäli mielii saada rahansa poikimaan

    2. 2

      Nelipäiväisen työviikon tulokset yllättivät Uudessa-Seelannissa – ”Miksi minun pitäisi maksaa päivistä toimistossa?”

    3. 3

      Epävarmuus vahvistaa euroa

    4. 4

      Näin helle näkyy kaupoissa, tuuletin ei ole enää isoin hitti – Powerin myyntipäällikkö kertoo uudesta trendistä: ”Moni ajattelee asiaa siltä kantilta”

    5. 5

      Korkeat kulut tuskastuttavat bensapumpulla – Öljyjohtaja: Tähän suuntaan bensan hinta kehittyy

    6. 6

      Huippumerkki Burberry polttaa yli 30 miljoonan euron edestä vaatteita joka vuosi – ei halua myydä niitä alennuksella

    7. 7

      Tutkimus: Täällä ovat asuntosijoittamisen parhaat apajat – pääkaupungilla ei asiaa kärkiviisikkoon

    8. 8

      Lännen Media: Lähes puolet eivät selvitä uutta taksinkuljettajakokeen paikallistuntemusosiota

    9. 9

      Läkähdyttävät hellepäivät jatkuvat – Suomalaiset: Näin pidät kotisi viileänä

    10. 10

      Köysirata Tampereen keskustasta Särkänniemeen? Hurja idea nytkähti eteenpäin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Korkeat kulut tuskastuttavat bensapumpulla – Öljyjohtaja: Tähän suuntaan bensan hinta kehittyy

    2. 2

      Tunnetut sijoittajat paljastavat: Näihin kannattaa sijoittaa 1000 euroa juuri nyt, mikäli mielii saada rahansa poikimaan

    3. 3

      Nelipäiväisen työviikon tulokset yllättivät Uudessa-Seelannissa – ”Miksi minun pitäisi maksaa päivistä toimistossa?”

    4. 4

      Helsinkiläisnaisen Visa-kortin käyttö loppui tylyyn viestiin – syypää löytyy pankkien ulkopuolelta

    5. 5

      Huippumerkki Burberry polttaa yli 30 miljoonan euron edestä vaatteita joka vuosi – ei halua myydä niitä alennuksella

    6. 6

      Monen suomalaisen Visa-kortit menivät säppiin – Fiva: Maksuvälinepetokset yleistyvät jatkuvasti

    7. 7

      Köysirata Tampereen keskustasta Särkänniemeen? Hurja idea nytkähti eteenpäin

    8. 8

      Tutkimus: Täällä ovat asuntosijoittamisen parhaat apajat – pääkaupungilla ei asiaa kärkiviisikkoon

    9. 9

      Näin helle näkyy kaupoissa, tuuletin ei ole enää isoin hitti – Powerin myyntipäällikkö kertoo uudesta trendistä: ”Moni ajattelee asiaa siltä kantilta”

    10. 10

      Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn: Hallituksen pitäisi kiristää finanssipolitiikkaansa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Helsinkiläisnaisen Visa-kortin käyttö loppui tylyyn viestiin – syypää löytyy pankkien ulkopuolelta

    2. 2

      Näin helle näkyy kaupoissa, tuuletin ei ole enää isoin hitti – Powerin myyntipäällikkö kertoo uudesta trendistä: ”Moni ajattelee asiaa siltä kantilta”

    3. 3

      Kuolinpesän myymä talo oli valtava katastrofi – Oikeus purki kaupan, 90 000 euron kulut perillisille

    4. 4

      Kokousvieraat hehkuttivat suomalaisia mansikoita ja herneitä – kesätyöntekijä Emman nopea toiminta ratkaisi kaiken

    5. 5

      Valtava koneisto vyöryy Suomeen: Katso tästä hurjat luvut Trumpin ja Putinin tapaamisen takana

    6. 6

      Helle muuttaa riisipiirakan bakteeripommiksi – Lista: Nämä ruokatavarat pilaantuvat nopeimmin

    7. 7

      Korkeat kulut tuskastuttavat bensapumpulla – Öljyjohtaja: Tähän suuntaan bensan hinta kehittyy

    8. 8

      Tunnetut sijoittajat paljastavat: Näihin kannattaa sijoittaa 1000 euroa juuri nyt, mikäli mielii saada rahansa poikimaan

    9. 9

      Näistä koostuu Helsingin huippukokouksen miljoonalasku – ”Hyvä panos-tuotos-suhde”

    10. 10

      Löytyikö ullakolta romu vai keräilyhitti? Klassikkolamppu 130 000 euroa, Muumi-lelu 500 dollaria

    11. Näytä lisää