Ravintoloitsija kypsyi käytökseen buffet-pöydässä – Näillä vinkeillä lukijat laittaisivat porsastelun kuriin

Julkaistu:

Pänniikö noutopöytien ruokien rohmuaminen? Ovatko lapsiperheet pahimpia hävikin tuottajia? Lue, mitä mieltä lukijat ovat yleisestä ongelmasta.
Aasialaisten buffet-ravintoloiden ruokien rohmuaminen korpeaa Taloussanomien lukijoita. Juttu Helsingissä ravintolaa pyörittävän Warakorn Iamruangin ohjeistuksesta poiki vilkasta keskustelua, jossa sekä paheksutaan ilmiötä että tarjotaan useita neuvoja ruokahävikin vähentämiseen.

Ravintoloitsija onnistui pienentämään lautasille jätetyn ruuan määrää yksinkertaisesti keinolla, ohjeistamalla kohteliaasti ruokailijoita. Viesti kuuluu, että on parempi maistaa ennen kuin latoo lautasen täyteen ja hakea lisää ja että ruokaa varmasti riittää kaikille.

Ravintoloitsijan mukaan on todella surullista, että ihmiset eivät arvosta ruokaa, kun sitä on liian paljon tarjolla.

Ravintoloitsija sai laajaa tukea lukijoilta. Ravintoloitsija-nimimerkin mukaan moni asiakas katsoo, että koska on maksanut, saa syödä ja tuhlata ruokaa ihan miten haluaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Buffet ravintolassa töissä huomaan, että enemmän asiakkaat nykyään haaskaavat ruokaa.

– Jo pienenä opetettiin,että se mikä lautaselle laitetaan syödään, maistui tai ei, Porsaat-nimimerkki huomautti.

– Sitä olen jo vuosia ihmetellyt, että miksi aikuinen ihminen jättää ruokaa lautaselle jonka itse ottaa buffeesta, eräs lukija kirjoitti.

Ilmiö ei liity ainoastaan suosittuihin aasialais- ja sushi-pöytiin. Lukijat ovat huomanneet, että myös hotelliaamiaisella lautaselle lapetaan leikkeleitä, juustoa ja muita lisukkeita monen ihmisen edestä. Lapsiperheiden jäljiltä jäävä ruoka ottaa päähän.

– Suurta ruokahävikkiä aiheuttavat vanhemmat, jotka eivät tiedä syökö se 3-vuotias kauhallisen muusia, 5 sentin palan lohta ja kaksi munaa. Voin tiskarina kertoa ettei syö. Mutta kun se on yleensä ILMAISTA sen ikäiselle niin ei väliä, vaikkei söisikään.

Toisaalta sekin kiukuttaa buffet- ja lounaspöydissä, että pienen tai kohtuukokoisen syövä asiakas maksaa yhtä paljon annoksesta kuin kukkura-annoksen syövä.

Hävikki harmitti ennen vanhaankin

Ruokahävikki on nykypäivän puheenaihe, mutta ilmiö on vanha. Se tuli tutuksi jo aikoinaan esimerkiksi Ruotsin-laivojen seisovissa pöydissä.

– Silja-Linella oli aikoinaan useammalla kielellä opas: ”Kuinka syödä noutopöydässä” tms. Olen todella usein kaivannut sitä seuratessani nykyistä toimintaa buffet-pöydän ääressä. Ruoan tuhlaus on suuri ympäristörikos, vaikkei siitä sakkoja saakaan, lukija muistelee.

Nimimerkki EX Kirvesmies muistelee pientä lounaspaikkaa 90-luvulla, jossa ”itse rouva” seisoi pöydän vieressä ja ohjeisti että ”saa ottaa vain yhden munan”, kun oli santsaamassa toista. Siihen päättyi asiakkuus.


Ongelmaan useita lääkkeitä

Lukijoilta tuli useampia vinkkejä, joilla ruokahävikkiä voisi vähentää. Niitä olivat: ohjekyltit, ruokalajien näkyvät merkinnät, annospalojen ja lautasten pienentäminen, punnitseminen tai ylijäämäruuan laskutus.

Eräs lukija sanoo huomanneensa, että joissakin hotelleissa on ryhdytty puolittamaan leikkeleitä ja muita ruokia pieniin annospaloihin.

Toinen huomauttaa, että aina buffet-pöydässä ei ole selvästi merkitty, mitä mikäkin ruoka on. Siksi lautasia täytetään ruualla, josta ei pidäkään.

Punnitsemista ehdotettiin myös.

– Kukin maksaisi painon mukaan vain siitä mitä syö. Sama järjestys kuin kauppojen salaattibaareissa. Se olisi reilu peli sekä asiakkaalle että ravintolalle.

Jotkut ravintolat ovatkin jo pienentäneet lautaskokoa. Eräs ravintoloitsija havaitsi, että tällä kikalla tyhjäksi syötyjen lautasten määrä lisääntyi huomattavasti.

Tiukempaakin linjaa esitetään.

Yksi lukija kertoo nähneensä Italiassa käytännön, jossa lautaselle jätetyistä ruuista veloitettiin erikseen. Ravintolassa oli kokkeja valmistamassa tuoretta kalaa suoraan kalatiskiltä ja syödä sai niin paljon kuin jaksaa. Ylijäämäruokaa ei silti näyttänyt paikassa jäävän.

– Reissuilla olen käynyt sellaisissa ravintoloissa, joissa lautaselle jätetty ruoka punnitaan ja asiakas maksaa sen. Tästä tiedotetaan isoilla kylteillä. Toimii! vinkkaa toinenkin lukija.

Miten sinun mielestäsi ruuan rohmuaminen noutopöydästä saataisiin kuriin? Ota kantaa kommenttikenttään!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      OP aloittaa 6 000 ihmistä koskevat yt-neuvottelut – tavoitteena 100 miljoonan euron säästöt

    2. 2

      Hinnoitteletko asuntosi pieleen? Tässä ovat eri kaupunkien kipurajat

    3. 3

      Pääluottamusmies OP:n yt-neuvotteluista: Tarkoitus ei ole irtisanoa – ”En näe täällä hermostuneita ihmisiä”

    4. 4

      Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

    5. 5

      Elinkeinoelämän valtuuskunta: Perustulon sijaan voisi ottaa mallia Britanniasta

    6. 6

      JHL aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon

    7. 7

      Kovimmat luvut ainakin 10 vuoteen: suomalaisten innokas verojen maksu yllätti kunnat ikävästi

    8. 8

      Työllisyys kasvoi elokuussa edellisvuodesta –  72 prosentin työllisyysaste lähellä

    9. 9

      Lääkeyhtiö Novartis aikoo leikata yli 2 000 työpaikkaa Sveitsissä

    10. 10

      ”Pakotteet helvetistä” uhkaavat Venäjää – uusien pakotteiden muoto on vielä auki

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

    2. 2

      Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

    3. 3

      ”Pakotteet helvetistä” uhkaavat Venäjää – uusien pakotteiden muoto on vielä auki

    4. 4

      OP aloittaa 6 000 ihmistä koskevat yt-neuvottelut – tavoitteena 100 miljoonan euron säästöt

    5. 5

      Kovimmat luvut ainakin 10 vuoteen: suomalaisten innokas verojen maksu yllätti kunnat ikävästi

    6. 6

      Hinnoitteletko asuntosi pieleen? Tässä ovat eri kaupunkien kipurajat

    7. 7

      Dansken rahanpesuskandaali uhkaa jo Tanskan luottoluokitusta

    8. 8

      Lehdet: Michael Kors ostamassa Versacen

    9. 9

      Insinööriliitto harkitsee toimia irtisanomissuojan heikentämistä vastaan

    10. 10

      Obaman tähdittämä tapahtuma pyrki alusta asti isoksi – Al Gore järjestyi puhujaksi pankkilainalla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näillä aloilla on nyt huutava pula työntekijöistä – katso missä sinulle on töitä

    2. 2

      Kerrostaloasukkaat saivat karun kirjeen: tontin vuokra nousee yli 800 % – ”Sitä ei ollut todeksi uskoa”

    3. 3

      Massiivinen kauppakeskus Redi avautuu torstaina – Kuvat: tältä sisällä näyttää vuorokausi ennen avajaisia

    4. 4

      Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

    5. 5

      Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

    6. 6

      Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

    7. 7

      Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

    8. 8

      Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

    9. 9

      Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

    10. 10

      Video: Tälläinen ryysis oli Kalasatamassa kello 9, kun iso kauppakeskus Redi avasi ovensa

    11. Näytä lisää