Ravintoloitsija kyllästyi buffet-pöytien rohmuajiin – keksi kikan, jolla säästää tonnin kuussa

Julkaistu:

Aasialaisravintolaa Helsingissä pyörittävän Warakorn Iamruangin mukaan buffet-lounaalla voi syntyä ruokahävikkiä päivässä noin sadan euron edestä.
Helsinkiläisessä kauppakeskus Itiksessä toimivan Thai Orchid -ravintolan toimitusjohtaja Warakorn Iamruang sai puolitoista vuotta sitten ajatuksen: entä jos lounasbuffetin asiakkaille antaisi kunnolliset ohjeet siitä, miten lounasannos kannattaa kasata?

Silloin lounaalta ei jäisi ehkä ylijäämääkään, hän päätteli.

– Buffet-lounas on edullinen ja pöydässä on paljon vaihtoehtoja. Moni lastaa nälkäisenä lautasensa täyteen, mutta jättää syömättä ne ruoat, jotka eivät ehkä miellytäkään. Silloin syntyy turhaa hävikkiä.

Ilmiö oli hänelle entuudestaan tuttu, sillä ennen toimitusjohtajaksi siirtymistään hän oli työskennellyt muissa saman ketjun ravintoloissa ravintolapäällikkönä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iamruangin ravintolan lounasbuffet-pöydässä on thai-ruoan lisäksi tarjolla myös sushia.


– Kala on kallis raaka-aine, esimerkiksi lohi maksaa jopa 15 euroa kilo. Jos jokainen asiakas jättää kaksi sushinpalaa lautaselleen, siitä tulee yhdessä päivässä jo paljon ylijäämää, sellaisen ison saavillisen verran, hän kertoo.

Saavilliseen taas menee noin sadan euron edestä ylijäämäruokaa, lihaa, kalaa, riisiä ja kasviksia.

– Ruokahävikin vähentäminen on onnistunut oikein hyvin. Laskin, että säästöä tulee noin tuhat euroa kuukaudessa, Iamruang kertoo.

Buffet-ruokaa ei jää enää yli

Lounasbuffetissa saa syödä edelleen niin paljon kuin haluaa. Ohjeissa kuitenkin muistutetaan täyttämään lautanen kohtuudella.

Iamruangin ravintolan asiakkaat ovat kuluneen puolentoista vuoden aikana sisäistäneet ohjeet sen verran hyvin, ettei ruokaa jää käytännössä yli juuri lainkaan.

– Ihmiset ottavat buffet-pöydästä pääsääntöisesti vain sen, minkä jaksavat syödä. Asiakkaiden neuvomisessa pitää olla kohtelias ja hienovarainen. Tarkoituksena ei ole missään tapauksessa ohjeistaa, että ”älä ota tätä tai tätä”.

Ravintolassa käy lounasasiakkaita päivittäin keskimäärin 100-150.


Lounasaika päättyy kello 14. Sen jälkeen myydään late lunchia eli myöhäistä lounasta. Osa myöhäisistä lounasasiakkaista ostaa buffet-ruoasta kootun annoksen, osta valitsee valmiin annoksen listalta. Buffet-pöytä on kuitenkin tyhjä neljän aikoihin iltapäivällä.

Iamruangin mukaan ruokahävikin kurissa pitäminen ei ole yhden ravintolan vastuulla, vaan kaikkien yhteinen asia.

– Roskiin päätyvä ruoka kuormittaa ympäristöä. Tämän kokoisessa ravintolassa asiaan oli mielestäni melko helppo vaikuttaa, ja halusin tehdä oman osani.

Sen vuoksi hän kouluttaa jatkuvasti myös henkilökuntaansa, jotta he osaavat kertoa ruoista ja ruoka-aineista asiakkaille. Kun asiakas tietää, mitä hän on syömässä, ruokaa ei tule otettua liikaa.

– Thai-ruoan yhteydessä on tärkeää kertoa muun muassa ruoissa käytetyistä yrteistä, mausteista ja ruoan tulisuudesta, jotta lautaselle ei jäisi sitä poisheitettävää, Iamruang sanoo.

Ohjeet käytössä muuallakin, suurin haaste tarjoilussa

Ruokahävikkiä muodostuu etenkin aasialaisravintoloissa, joiden suosio on kasvanut jatkuvasti. Yhä useampi ravintola tarjoaa buffet-ruokien lisäksi myös sushia, jota asiakkaat rohmuavat lautasilleen enempiä miettimättä.

Moni muukin buffet-lounasta tarjoava ravintola on tiukentanut ohjeitaan vuosien varrella ruokaylijäämää välttääkseen. Eräässä uusmaalaisessa kiinalaisravintolassa on kokeiltu jopa lautaselle jääneen ruuan laskuttamista.

Esimerkiksi S-ryhmän ravintoloiden noutopöydissä hävikkiä on vähennetty esimerkiksi seuraamalla tarkkaan ruokailijamääriä ja jaksottamalla ruoanvalmistusta.



Yle uutiset kertoi viime elokuussa, että osa S-ryhmän ravintoloista otti vuoden 2017 aikana käyttöönsä ohjekyltit, joissa asiakkaita muistutetaan kohtuudesta.

Luonnonvarakeskus (Luke) teetti joitakin vuosia sitten selvityksen, jonka mukaan ravintoloiden osuus kaikesta ruokahävikistä on noin viidennes eli 75-85 miljoonaa kiloa vuodessa.

Selvityksessä todetaan, että ruokailijoiden rooli hävikin tuottajina ravitsemuspalveluissa on ehkä kuviteltua vähäisempi. Selvityksen mukaan suurin haaste on saada tarjoiluhävikki hallintaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Taistelu pikaruoan asiakkaista kiristyy – KFC tulee Suomeen

    2. 2

      73 ihmistä tapaa torstaina Obaman kasvokkain Helsingissä – näin paljon siitä joutuu maksamaan

    3. 3

      JHL aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Siitä ei hyvä seuraa, että työntekijöitä halutaan laittaa eriarvoiseen asemaan"

    4. 4

      Michael Kors ostaa Versacen – vaihtaa nimensä Capri Holdingiksi

    5. 5

      Hinnoitteletko asuntosi pieleen? Tässä ovat eri kaupunkien kipurajat

    6. 6

      Työllisyys kasvoi elokuussa edellisvuodesta –  72 prosentin työllisyysaste lähellä

    7. 7

      Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

    8. 8

      McDonald’s aloittaa kotiinkuljetukset ja laajentaa – palkkaa jopa 500 uutta työntekijää

    9. 9

      Yle: Kilpailu- ja kuluttajavirasto aikoo selvittää Kela-kyytien kilpailutusta

    10. 10

      Elinkeinoelämän valtuuskunta: Perustulon sijaan voisi ottaa mallia Britanniasta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Taistelu pikaruoan asiakkaista kiristyy – KFC tulee Suomeen

    2. 2

      OP aloittaa 6 000 ihmistä koskevat yt-neuvottelut – tavoitteena 100 miljoonan euron säästöt

    3. 3

      Hinnoitteletko asuntosi pieleen? Tässä ovat eri kaupunkien kipurajat

    4. 4

      Kovimmat luvut ainakin 10 vuoteen: suomalaisten innokas verojen maksu yllätti kunnat ikävästi

    5. 5

      73 ihmistä tapaa torstaina Obaman kasvokkain Helsingissä – näin paljon siitä joutuu maksamaan

    6. 6

      Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

    7. 7

      Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

    8. 8

      Michael Kors ostaa Versacen – vaihtaa nimensä Capri Holdingiksi

    9. 9

      JHL aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Siitä ei hyvä seuraa, että työntekijöitä halutaan laittaa eriarvoiseen asemaan"

    10. 10

      Obaman tähdittämä tapahtuma pyrki alusta asti isoksi – Al Gore järjestyi puhujaksi pankkilainalla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näillä aloilla on nyt huutava pula työntekijöistä – katso missä sinulle on töitä

    2. 2

      Kerrostaloasukkaat saivat karun kirjeen: tontin vuokra nousee yli 800 % – ”Sitä ei ollut todeksi uskoa”

    3. 3

      Massiivinen kauppakeskus Redi avautuu torstaina – Kuvat: tältä sisällä näyttää vuorokausi ennen avajaisia

    4. 4

      Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

    5. 5

      Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

    6. 6

      Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

    7. 7

      Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

    8. 8

      Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

    9. 9

      Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

    10. 10

      Video: Tälläinen ryysis oli Kalasatamassa kello 9, kun iso kauppakeskus Redi avasi ovensa

    11. Näytä lisää