Ravintoloitsija kyllästyi buffet-pöytien rohmuajiin – keksi kikan, jolla säästää tonnin kuussa

Julkaistu:

Aasialaisravintolaa Helsingissä pyörittävän Warakorn Iamruangin mukaan buffet-lounaalla voi syntyä ruokahävikkiä päivässä noin sadan euron edestä.
Helsinkiläisessä kauppakeskus Itiksessä toimivan Thai Orchid -ravintolan toimitusjohtaja Warakorn Iamruang sai puolitoista vuotta sitten ajatuksen: entä jos lounasbuffetin asiakkaille antaisi kunnolliset ohjeet siitä, miten lounasannos kannattaa kasata?

Silloin lounaalta ei jäisi ehkä ylijäämääkään, hän päätteli.

– Buffet-lounas on edullinen ja pöydässä on paljon vaihtoehtoja. Moni lastaa nälkäisenä lautasensa täyteen, mutta jättää syömättä ne ruoat, jotka eivät ehkä miellytäkään. Silloin syntyy turhaa hävikkiä.

Ilmiö oli hänelle entuudestaan tuttu, sillä ennen toimitusjohtajaksi siirtymistään hän oli työskennellyt muissa saman ketjun ravintoloissa ravintolapäällikkönä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iamruangin ravintolan lounasbuffet-pöydässä on thai-ruoan lisäksi tarjolla myös sushia.


– Kala on kallis raaka-aine, esimerkiksi lohi maksaa jopa 15 euroa kilo. Jos jokainen asiakas jättää kaksi sushinpalaa lautaselleen, siitä tulee yhdessä päivässä jo paljon ylijäämää, sellaisen ison saavillisen verran, hän kertoo.

Saavilliseen taas menee noin sadan euron edestä ylijäämäruokaa, lihaa, kalaa, riisiä ja kasviksia.

– Ruokahävikin vähentäminen on onnistunut oikein hyvin. Laskin, että säästöä tulee noin tuhat euroa kuukaudessa, Iamruang kertoo.

Buffet-ruokaa ei jää enää yli

Lounasbuffetissa saa syödä edelleen niin paljon kuin haluaa. Ohjeissa kuitenkin muistutetaan täyttämään lautanen kohtuudella.

Iamruangin ravintolan asiakkaat ovat kuluneen puolentoista vuoden aikana sisäistäneet ohjeet sen verran hyvin, ettei ruokaa jää käytännössä yli juuri lainkaan.

– Ihmiset ottavat buffet-pöydästä pääsääntöisesti vain sen, minkä jaksavat syödä. Asiakkaiden neuvomisessa pitää olla kohtelias ja hienovarainen. Tarkoituksena ei ole missään tapauksessa ohjeistaa, että ”älä ota tätä tai tätä”.

Ravintolassa käy lounasasiakkaita päivittäin keskimäärin 100-150.


Lounasaika päättyy kello 14. Sen jälkeen myydään late lunchia eli myöhäistä lounasta. Osa myöhäisistä lounasasiakkaista ostaa buffet-ruoasta kootun annoksen, osta valitsee valmiin annoksen listalta. Buffet-pöytä on kuitenkin tyhjä neljän aikoihin iltapäivällä.

Iamruangin mukaan ruokahävikin kurissa pitäminen ei ole yhden ravintolan vastuulla, vaan kaikkien yhteinen asia.

– Roskiin päätyvä ruoka kuormittaa ympäristöä. Tämän kokoisessa ravintolassa asiaan oli mielestäni melko helppo vaikuttaa, ja halusin tehdä oman osani.

Sen vuoksi hän kouluttaa jatkuvasti myös henkilökuntaansa, jotta he osaavat kertoa ruoista ja ruoka-aineista asiakkaille. Kun asiakas tietää, mitä hän on syömässä, ruokaa ei tule otettua liikaa.

– Thai-ruoan yhteydessä on tärkeää kertoa muun muassa ruoissa käytetyistä yrteistä, mausteista ja ruoan tulisuudesta, jotta lautaselle ei jäisi sitä poisheitettävää, Iamruang sanoo.

Ohjeet käytössä muuallakin, suurin haaste tarjoilussa

Ruokahävikkiä muodostuu etenkin aasialaisravintoloissa, joiden suosio on kasvanut jatkuvasti. Yhä useampi ravintola tarjoaa buffet-ruokien lisäksi myös sushia, jota asiakkaat rohmuavat lautasilleen enempiä miettimättä.

Moni muukin buffet-lounasta tarjoava ravintola on tiukentanut ohjeitaan vuosien varrella ruokaylijäämää välttääkseen. Eräässä uusmaalaisessa kiinalaisravintolassa on kokeiltu jopa lautaselle jääneen ruuan laskuttamista.

Esimerkiksi S-ryhmän ravintoloiden noutopöydissä hävikkiä on vähennetty esimerkiksi seuraamalla tarkkaan ruokailijamääriä ja jaksottamalla ruoanvalmistusta.



Yle uutiset kertoi viime elokuussa, että osa S-ryhmän ravintoloista otti vuoden 2017 aikana käyttöönsä ohjekyltit, joissa asiakkaita muistutetaan kohtuudesta.

Luonnonvarakeskus (Luke) teetti joitakin vuosia sitten selvityksen, jonka mukaan ravintoloiden osuus kaikesta ruokahävikistä on noin viidennes eli 75-85 miljoonaa kiloa vuodessa.

Selvityksessä todetaan, että ruokailijoiden rooli hävikin tuottajina ravitsemuspalveluissa on ehkä kuviteltua vähäisempi. Selvityksen mukaan suurin haaste on saada tarjoiluhävikki hallintaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Tunnetut sijoittajat paljastavat: Näihin kannattaa sijoittaa 1000 euroa juuri nyt, mikäli mielii saada rahansa poikimaan

    2. 2

      Nelipäiväisen työviikon tulokset yllättivät Uudessa-Seelannissa – ”Miksi minun pitäisi maksaa päivistä toimistossa?”

    3. 3

      Korkeat kulut tuskastuttavat bensapumpulla – Öljyjohtaja: Tähän suuntaan bensan hinta kehittyy

    4. 4

      Kokousvieraat hehkuttivat suomalaisia mansikoita ja herneitä – kesätyöntekijä Emman nopea toiminta ratkaisi kaiken

    5. 5

      Huippumerkki Burberry polttaa yli 30 miljoonan euron edestä vaatteita joka vuosi – ei halua myydä niitä alennuksella

    6. 6

      Tutkimus: Täällä ovat asuntosijoittamisen parhaat apajat – pääkaupungilla ei asiaa kärkiviisikkoon

    7. 7

      Näin helle näkyy kaupoissa, tuuletin ei ole enää isoin hitti – Powerin myyntipäällikkö kertoo uudesta trendistä: ”Moni ajattelee asiaa siltä kantilta”

    8. 8

      Lännen Media: Lähes puolet eivät selvitä uutta taksinkuljettajakokeen paikallistuntemusosiota

    9. 9

      Epävarmuus vahvistaa euroa

    10. 10

      Läkähdyttävät hellepäivät jatkuvat – Suomalaiset: Näin pidät kotisi viileänä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tunnetut sijoittajat paljastavat: Näihin kannattaa sijoittaa 1000 euroa juuri nyt, mikäli mielii saada rahansa poikimaan

    2. 2

      Korkeat kulut tuskastuttavat bensapumpulla – Öljyjohtaja: Tähän suuntaan bensan hinta kehittyy

    3. 3

      Nelipäiväisen työviikon tulokset yllättivät Uudessa-Seelannissa – ”Miksi minun pitäisi maksaa päivistä toimistossa?”

    4. 4

      Helsinkiläisnaisen Visa-kortin käyttö loppui tylyyn viestiin – syypää löytyy pankkien ulkopuolelta

    5. 5

      Huippumerkki Burberry polttaa yli 30 miljoonan euron edestä vaatteita joka vuosi – ei halua myydä niitä alennuksella

    6. 6

      Tutkimus: Täällä ovat asuntosijoittamisen parhaat apajat – pääkaupungilla ei asiaa kärkiviisikkoon

    7. 7

      Näin helle näkyy kaupoissa, tuuletin ei ole enää isoin hitti – Powerin myyntipäällikkö kertoo uudesta trendistä: ”Moni ajattelee asiaa siltä kantilta”

    8. 8

      Lännen Media: Lähes puolet eivät selvitä uutta taksinkuljettajakokeen paikallistuntemusosiota

    9. 9

      Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn: Hallituksen pitäisi kiristää finanssipolitiikkaansa

    10. 10

      Epävarmuus vahvistaa euroa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Helsinkiläisnaisen Visa-kortin käyttö loppui tylyyn viestiin – syypää löytyy pankkien ulkopuolelta

    2. 2

      Näin helle näkyy kaupoissa, tuuletin ei ole enää isoin hitti – Powerin myyntipäällikkö kertoo uudesta trendistä: ”Moni ajattelee asiaa siltä kantilta”

    3. 3

      Kuolinpesän myymä talo oli valtava katastrofi – Oikeus purki kaupan, 90 000 euron kulut perillisille

    4. 4

      Tunnetut sijoittajat paljastavat: Näihin kannattaa sijoittaa 1000 euroa juuri nyt, mikäli mielii saada rahansa poikimaan

    5. 5

      Kokousvieraat hehkuttivat suomalaisia mansikoita ja herneitä – kesätyöntekijä Emman nopea toiminta ratkaisi kaiken

    6. 6

      Valtava koneisto vyöryy Suomeen: Katso tästä hurjat luvut Trumpin ja Putinin tapaamisen takana

    7. 7

      Helle muuttaa riisipiirakan bakteeripommiksi – Lista: Nämä ruokatavarat pilaantuvat nopeimmin

    8. 8

      Korkeat kulut tuskastuttavat bensapumpulla – Öljyjohtaja: Tähän suuntaan bensan hinta kehittyy

    9. 9

      Näistä koostuu Helsingin huippukokouksen miljoonalasku – ”Hyvä panos-tuotos-suhde”

    10. 10

      Näyttävätkö pihapuusi tältä? Ota heti yhteys Eviraan – tuhoisan kasvitaudin pelätään leviävän Suomeen

    11. Näytä lisää