Ravintoloitsija kyllästyi buffet-pöytien rohmuajiin – keksi kikan, jolla säästää tonnin kuussa

Julkaistu:

Aasialaisravintolaa Helsingissä pyörittävän Warakorn Iamruangin mukaan buffet-lounaalla voi syntyä ruokahävikkiä päivässä noin sadan euron edestä.
Helsinkiläisessä kauppakeskus Itiksessä toimivan Thai Orchid -ravintolan toimitusjohtaja Warakorn Iamruang sai puolitoista vuotta sitten ajatuksen: entä jos lounasbuffetin asiakkaille antaisi kunnolliset ohjeet siitä, miten lounasannos kannattaa kasata?

Silloin lounaalta ei jäisi ehkä ylijäämääkään, hän päätteli.

– Buffet-lounas on edullinen ja pöydässä on paljon vaihtoehtoja. Moni lastaa nälkäisenä lautasensa täyteen, mutta jättää syömättä ne ruoat, jotka eivät ehkä miellytäkään. Silloin syntyy turhaa hävikkiä.

Ilmiö oli hänelle entuudestaan tuttu, sillä ennen toimitusjohtajaksi siirtymistään hän oli työskennellyt muissa saman ketjun ravintoloissa ravintolapäällikkönä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iamruangin ravintolan lounasbuffet-pöydässä on thai-ruoan lisäksi tarjolla myös sushia.


– Kala on kallis raaka-aine, esimerkiksi lohi maksaa jopa 15 euroa kilo. Jos jokainen asiakas jättää kaksi sushinpalaa lautaselleen, siitä tulee yhdessä päivässä jo paljon ylijäämää, sellaisen ison saavillisen verran, hän kertoo.

Saavilliseen taas menee noin sadan euron edestä ylijäämäruokaa, lihaa, kalaa, riisiä ja kasviksia.

– Ruokahävikin vähentäminen on onnistunut oikein hyvin. Laskin, että säästöä tulee noin tuhat euroa kuukaudessa, Iamruang kertoo.

Buffet-ruokaa ei jää enää yli

Lounasbuffetissa saa syödä edelleen niin paljon kuin haluaa. Ohjeissa kuitenkin muistutetaan täyttämään lautanen kohtuudella.

Iamruangin ravintolan asiakkaat ovat kuluneen puolentoista vuoden aikana sisäistäneet ohjeet sen verran hyvin, ettei ruokaa jää käytännössä yli juuri lainkaan.

– Ihmiset ottavat buffet-pöydästä pääsääntöisesti vain sen, minkä jaksavat syödä. Asiakkaiden neuvomisessa pitää olla kohtelias ja hienovarainen. Tarkoituksena ei ole missään tapauksessa ohjeistaa, että ”älä ota tätä tai tätä”.

Ravintolassa käy lounasasiakkaita päivittäin keskimäärin 100-150.


Lounasaika päättyy kello 14. Sen jälkeen myydään late lunchia eli myöhäistä lounasta. Osa myöhäisistä lounasasiakkaista ostaa buffet-ruoasta kootun annoksen, osta valitsee valmiin annoksen listalta. Buffet-pöytä on kuitenkin tyhjä neljän aikoihin iltapäivällä.

Iamruangin mukaan ruokahävikin kurissa pitäminen ei ole yhden ravintolan vastuulla, vaan kaikkien yhteinen asia.

– Roskiin päätyvä ruoka kuormittaa ympäristöä. Tämän kokoisessa ravintolassa asiaan oli mielestäni melko helppo vaikuttaa, ja halusin tehdä oman osani.

Sen vuoksi hän kouluttaa jatkuvasti myös henkilökuntaansa, jotta he osaavat kertoa ruoista ja ruoka-aineista asiakkaille. Kun asiakas tietää, mitä hän on syömässä, ruokaa ei tule otettua liikaa.

– Thai-ruoan yhteydessä on tärkeää kertoa muun muassa ruoissa käytetyistä yrteistä, mausteista ja ruoan tulisuudesta, jotta lautaselle ei jäisi sitä poisheitettävää, Iamruang sanoo.

Ohjeet käytössä muuallakin, suurin haaste tarjoilussa

Ruokahävikkiä muodostuu etenkin aasialaisravintoloissa, joiden suosio on kasvanut jatkuvasti. Yhä useampi ravintola tarjoaa buffet-ruokien lisäksi myös sushia, jota asiakkaat rohmuavat lautasilleen enempiä miettimättä.

Moni muukin buffet-lounasta tarjoava ravintola on tiukentanut ohjeitaan vuosien varrella ruokaylijäämää välttääkseen. Eräässä uusmaalaisessa kiinalaisravintolassa on kokeiltu jopa lautaselle jääneen ruuan laskuttamista.

Esimerkiksi S-ryhmän ravintoloiden noutopöydissä hävikkiä on vähennetty esimerkiksi seuraamalla tarkkaan ruokailijamääriä ja jaksottamalla ruoanvalmistusta.



Yle uutiset kertoi viime elokuussa, että osa S-ryhmän ravintoloista otti vuoden 2017 aikana käyttöönsä ohjekyltit, joissa asiakkaita muistutetaan kohtuudesta.

Luonnonvarakeskus (Luke) teetti joitakin vuosia sitten selvityksen, jonka mukaan ravintoloiden osuus kaikesta ruokahävikistä on noin viidennes eli 75-85 miljoonaa kiloa vuodessa.

Selvityksessä todetaan, että ruokailijoiden rooli hävikin tuottajina ravitsemuspalveluissa on ehkä kuviteltua vähäisempi. Selvityksen mukaan suurin haaste on saada tarjoiluhävikki hallintaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Orpo tyrmäsi Ykkösaamussa eläkeläisten lisärahat: "Minä en sellaista lupausta voi antaa"

    2. 2

      Ilkka Herlin povaa vaikeita aikoja suomalaisille: ”Kasvun rajat on saavutettu”

    3. 3

      ”Olin aluksi liian varovainen” – naissijoittajat kehottavat aloittamaan sijoittamisen pelosta huolimatta

    4. 4

      Poliittinen epävarmuus laskee korkoja varsinkin Saksassa

    5. 5

      Taksijohtaja varoittaa uudesta ilmiöstä: lyhyt pikkujoulumatka saattaa sisältää ison hintalapun – ”Kannattaa skarpata hiukan”

    6. 6

      Yli 200 lounastaukoa työnantajan piikkiin – kellokortilla kikkailu tuli duunarille kalliiksi

    7. 7

      Ilkka myi Otavalle ison potin Alma Median osakkeita – Otavasta Alman suurin omistaja

    8. 8

      ”Tyydyttäväkuntoinen” mökki olikin umpilaho – kauppakirjan yksi merkintä tuli ostajalle todella kalliiksi

    9. 9

      Viking Linen tulos polki paikallaan – kilpailu lisää hintapaineita edelleen

    10. 10

      Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Orpo tyrmäsi Ykkösaamussa eläkeläisten lisärahat: "Minä en sellaista lupausta voi antaa"

    2. 2

      Ilkka Herlin povaa vaikeita aikoja suomalaisille: ”Kasvun rajat on saavutettu”

    3. 3

      Taksijohtaja varoittaa uudesta ilmiöstä: lyhyt pikkujoulumatka saattaa sisältää ison hintalapun – ”Kannattaa skarpata hiukan”

    4. 4

      ”Tyydyttäväkuntoinen” mökki olikin umpilaho – kauppakirjan yksi merkintä tuli ostajalle todella kalliiksi

    5. 5

      ”Olin aluksi liian varovainen” – naissijoittajat kehottavat aloittamaan sijoittamisen pelosta huolimatta

    6. 6

      Yli 200 lounastaukoa työnantajan piikkiin – kellokortilla kikkailu tuli duunarille kalliiksi

    7. 7

      Poliittinen epävarmuus laskee korkoja varsinkin Saksassa

    8. 8

      Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla?

    9. 9

      Ilkka myi Otavalle ison potin Alma Median osakkeita – Otavasta Alman suurin omistaja

    10. 10

      Ensin joensuulaisfirmaan ei soittanut kukaan, sitten soitti pankinjohtaja – konttorissa istui huijari tyhjentämässä yhtiön tiliä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nainen tyrmistyi, kun kylpyhuoneeseen ilmestyi putkiremontissa 16 sentin kynnys – nyt taloyhtiötä odottaa kallis lasku

    2. 2

      Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

    3. 3

      Välittäjä vaati kauppakirjaan ratkaisevan ehdon – mökkiseikkailu maksoi ostajalle 200 000 euroa

    4. 4

      Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla?

    5. 5

      Padasjokelaisen omakotitalon hinnalla saisi 13 neliötä Helsingin kalliilta alueelta – ”On mahdotonta hyväksyä, ettei löydy ostajaa”

    6. 6

      ”Tyydyttäväkuntoinen” mökki olikin umpilaho – kauppakirjan yksi merkintä tuli ostajalle todella kalliiksi

    7. 7

      Yksin asuvan menoihin riittää 1130 e/kk pk-seudun ulkopuolella – katso, paljonko eri kotitaloudet tarvitsevat rahaa elämiseen

    8. 8

      Trokarit iskivät Fazerin uutuuteen – laatikollisesta suklaata pyydetään 299 euroa

    9. 9

      Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

    10. 10

      Ensin joensuulaisfirmaan ei soittanut kukaan, sitten soitti pankinjohtaja – konttorissa istui huijari tyhjentämässä yhtiön tiliä

    11. Näytä lisää