Kuka saa pian ajaa taksia? 4 asiaa, jotka taksikuskilta vaaditaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuka saa pian ajaa taksia? 4 asiaa, jotka taksikuskilta vaaditaan

Jos taksinkuljettajan luvan saa, se on voimassa koko Suomessa. Paikallistuntemusta mitataan silti vain yhden kunnan osalta.

Taksilupahakemuksen voi jättää jo sunnuntaina, ja niiden käsittely alkaa maanantaina.

30.6.2018 10:12

Taksinkuljettajan ajolupaa hakevalta ei enää heinäkuun alussa edellytetä koulutukseen osallistumista: hyväksytysti suoritettu taksinkuljettajan koe riittää – periaatteessa.

– Saadakseen taksinkuljettajan ajoluvan kuljettajalla tulee jatkossa olla B-ajokortti, ammattikuljettajilta edellytettävä ajoterveys eikä merkittävää rikostaustaa, Trafin erityisasiantuntija Henna Antila listaa.

Taksinkuljettajan ajoluvan myöntämistä koskevat asiat eivät Antilan mukaan uudistuksen myötä kovinkaan merkittävästi nykyisestä muutu.

– Hakijan kannalta merkittävin asia on varmasti koulutusvaatimuksen poistuminen. Kuljettajan on lain mukaan edelleen täytettävä osaamisvaatimukset, jotka osoitetaan suorittamalla koe. Vaatimuksista poistuvat sekä perustason koulutus ensimmäistä ajolupaa haettaessa että jatkokoulutus taksinkuljettajan ajoluvan uusimiseksi. Ajoluvan hankkimisesta tulee siksi hakijalle nykyistä edullisempaa, Antila kertoo.

Lue lisää: Kuka tahansa voi hakea taksilupaa heti sunnuntaina – hakemus käsitellään jopa 20 minuutissa

Vastuu kuljettajan osaamisen varmistamisesta on lopulta taksiyrittäjällä eli taksiliikenneluvan haltijalla, kuten tähänkin asti. Taksinkuljettaja voi jatkossakin toimia yrittäjänä tai ajaa toiselle yrittäjälle renkinä.

Nämä asiat taksikuskilta jatkossa vaaditaan:

1) Ajokortti

Kuljettajalla on oltava B-ajokortti ja vähintään vuoden verran ajokokemusta.

Suomessa myönnetyn ajokortin lisäksi hyväksytään myös muu EU- tai ETA-valtiossa myönnetty, voimassaoleva ajokortti.

2) Taksinkuljettajan koe

Uudistetun taksinkuljettajan kokeen voi suorittaa jatkossakin Ajovarman ammattiliikenteen palvelupisteissä.

Kokeen kolme osa-aluetta, matkustajan turvallisuus (1), matkustajan toimintarajoitukset (2) ja paikallistuntemus (3), säilyvät ennallaan. Kokeeseen sisältyy vähintään yksi kysymys tai tehtävä jokaisen osa-alueen kustakin numeroidusta kohdasta.

Kokeen hyväksytty suorittaminen edellyttää, että kokelas suorittaa hyväksytysti kohdissa 1–2 tarkoitetut matkustajan turvallisuutta ja matkustajan toimintarajoituksia koskevat osa-alueet sekä erikseen kohdassa 3 tarkoitetun paikallistuntemusta koskevan osa-alueen.

 Kokeessa voi vapaasti valita, minkä kunnan paikallistuntemusosion tekee. Ajolupa on voimassa koko Suomessa.

Paikallistuntemusta koskeva osa-alue sisältää kysymyksiä tai tehtäviä pääasiallisen toiminta-alueen ja sen lähiympäristön katu- ja tieverkoston pääväylistä ja kulkusuunnista, tunnetuimmista julkisista hallinto- ja palvelulaitoksista ja niiden sijainnista sekä muista tunnetuimmista käyntikohteista ja niiden sijainnista.

– Kokeessa voi vapaasti valita, minkä kunnan paikallistuntemusosion tekee. Kunnan valinta ei sido millään tavalla henkilöä ajolupansa osalta, vaan ajolupa on voimassa koko Suomessa, Trafin asiantuntija Pasi Parviainen kertoo tiedotteessa.

Lue lisää: Vesilahtelainen taksikuski Juha lataa suorat sanat taksilaista: Yöllä voi jäädä ilman kyytiä

Kokeen kieli on suomi tai ruotsi. Koe on kirjallinen, mutta sen saa suorittaa suullisesti, jos se on erityisestä syystä, kuten kokelaan lukivaikeuden vuoksi, tarpeen.

– Kielitaitoa ei erikseen testata. Kuljettajan palkkaava yrittäjä on kuitenkin vastuussa siitä, että kuljettajalla on riittävän hyvä kielitaito, Antila sanoo.

Hylätyn kokeen voi suorittaa uudelleen aikaisintaan seuraavana päivänä.

  • Katso alta, miten taksinkuljettajat kommentoivat lakiuudistusta vain muutamaa päivää ennen h-hetkeä

 

3) Ajolupa

Taksinkuljettajan ajolupa, joka myönnetään heinäkuun ensimmäisen päivän jälkeen, on edelleen voimassa viisi vuotta kerrallaan tai kaksi vuotta, jos hakija on täyttänyt 68 vuotta.

1.1.2015 jälkeen myönnetyt taksinkuljettajan ajoluvat ovat voimassa siihen asti kuin luvassa lukee.

Ajolupaa hakevan on toimitettava lääkärinlausunto ammattikuljettajan ajokorttilupaa koskevien terveysvaatimusten täyttymisestä. Toimintakykylausunto kuitenkin poistuu, eikä sitä tarvitse enää toimittaa.

Lisäksi ensimmäistä lupaa hakiessa pitää olla hyväksytysti suoritettu Trafin taksinkuljettajan koe.

Lue lisää: Taksiautoilija pelkää katastrofia Kela-kyydeissä – Kela kertoo, kuka vastaa, jos kyytiä ei pian saakaan

Ajoluvan uusiminen ei edellytä enää koulutusta.

Ajoluvan uusimiseksi edellytykset ovat koetta lukuun ottamatta samat kuin ensimmäistä taksinkuljettajan ajolupaa myönnettäessä.

  • Alla videolla helsinkiläinen Liisa ihmettelee taksiuudistusta

 

4) Nuhteeton tausta

Trafi tarkastaa jokaisen taksinkuljettajan ajolupaa hakevan rikos- ja sakkorekisterin. Rekistereissä olevat merkinnät saattavat olla esteenä luvan myöntämiselle.

– Tässä asiassa laki muuttuu osin jopa aiempaa selkeämmäksi, erityisasiantuntija Henna Antila kertoo.

Lue lisää: Taksiliikenne mullistuu sunnuntaina: Kysyimme Ruotsista, mitä hyvää ja mitä huonoa taksien vapauttamisesta seurasi

Vähäinen ylinopeus ja siitä seurannut rikesakko eivät ole esteenä taksinkuljettajan ajoluvasta haaveilevalle. Sellaiset liikennerikokset, joista seuraa ajokielto, vaikuttavat luvan myöntämiseen.

– Jatkossa teot vaikuttavat aina viiden vuoden ajalta. Liikennerikosten osalta ehdottomia ovat törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, rattijuopumus, törkeä rattijuopumus ja kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, Antila sanoo.

– Sakkorekisterin osalta muut kuin liikennerikokset jäävät vielä Trafin harkinnan varaan. Silloin arvioidaan sopimattomuutta toimia taksinkuljettajana.

Rikosrekisteri tarkistetaan aiempaa tarkemmin muun muassa väkivalta-, seksuaali- ja omaisuusrikkomusten osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?