Armoton kuivuus voi pakottaa Jukan syöttämään hevosille kuivikkeita – ”Kamala tilanne”

Kuivuus uhkaa viljasatojen lisäksi nurmisatokin ja siten eläintilojakin vuoden edetessä. Niillä pelätään – jollei ihan seinien syöntiä – ainakin vaikeaa kuivarehun puutetta.

Nyt Jukka Tuorin hevosille vielä riittää heinää.

28.6.2018 18:03

Huittislainen viljelijä, hevostilallinen Jukka Tuori sanoo, että kuivuus tuo katastrofin syksyllä.

– Kamala tilanne. Sateet tulivat aivan liian myöhään. Minullakin on kaura on vain parikymmensenttistä, mutta jo röyhyllä (kukinnolla). Mietityttää saako sitä edes puitua, kun se on niin lyhyttä ja kuihtunutta. Satomäärä jää ilman muuta pieneksi, vaikka kuinka paljon sataisi tästä eteenpäin.

Tuoria huolettaa myös säilöheinän ja -rehun kohtalo. Tänä vuonna Tuori niitti kuivaheinän jo 12. kesäkuuta, koska kasvusto alkoi lakastua veden puutteessa.

Huittislainen isäntä näyttää, miten kaura on yltänyt vain puoleen normaalista korkeudestaan.

Myös kasvukauden toinen säilörehusato jää olemattomaksi, koska ensimmäisen niiton jälkeen sänki kulottui puhki. Voi olla että satoja saadaan vain kaksi normaalista kolmesta.

Kuivaheinän satomäärä jäi Tuorilla selvästi alle puoleen normaalivuoteen verrattuna. Maanviljelijä Jussi Taruman arvio on sama.

– Ne hevosten ja karjan heinäntuottajat, joita tunnet, puhuvat noin puolesta normaalista paalimäärästä tässä vaiheessa kesää, hän sanoo.

Tuori arvelee, että isoissa nautayksiköissä tarvitaan valtavasti säilöheinää, mutta ne pystyvät myös mitoittamaan tarpeensa pieniä tiloja paremmin.

– Hevostilat ovat helisemässä, ja jotkut niistä hamstraavat jo ylivuotisia, heikkolaatuisempia paaleja. Nekin alkavat loppua edellisen huonon satokauden takia.

Hevostilallinen Jukka Tuori ja suomenhevonen Hurilo.

Tuori itse aikoo talven yli päästäkseen tarjota hevosilleen lisänä kauranolkea. Se on ravinneköyhää, ja käytössä yleensä kuivikkeena, mutta maistuu ainakin joillekin hevosille paremman puutteessa.

– Ennen vanhaan tehtiin apetta, johon olkea silputtiin ja lisättiin jotain jauhoa ja vettä, kun heinää haluttiin säästää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?