Suomalaisen terveydenhuolto maksoi valtiolle 2­835 euroa vuodessa – katso jättilista maiden menoista

Suomessa on maailman paras terveydenhuolto, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Katso jutun lopussa olevasta taulukosta, kuinka paljon terveydenhuolto maksaa muissa maissa.

27.6.2018 15:58

Suomen terveydenhuolto on maailman paras – paras, mihin ihmiskunta on ikinä päässyt. Näin hehkutti tiedotteessa HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén Suomen tuloksia tiedelehti Lancetissa julkaistussa kansainvälisessä vertailussa.

Suomen julkinen terveydenhuolto oli laadun ja saatavuuden osalta jaetulla kärkisijalla Islannin, Norjan, Alankomaiden, Luxemburgin, Sveitsin ja Australian kanssa. Näistä kärkimaista Suomi on parantanut tuloksiaan viime vuosina eniten.

  • Katso jutun lopusta jättitaulukko eri maiden terveysmenoista

Suomessa terveydenhuolto maksoi yhteisistä varoista noin 3 300 dollaria (2 835 euroa) per asukas vuonna 2015. Vuosikulujen arvioidaan nousevan 3 963 euroon vuoteen 2040 mennessä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa hoito maksaa yli 8 000 dollaria vuodessa henkeä kohti, mutta laadussa maa jää kauas Suomen taakse. Tutkimuksen mukaan laatumittarien tulokset ovat vain 70 prosenttia Suomen tasosta.

– Tutkimukset näyttävät selkeästi, että koko maailman huonoin terveydenhuolto on Yhdysvalloissa. Sen pääosin yksityisesti markkinamekanismilla toimiva terveydenhuolto ei pysty läheskään samaan kuin julkisesti hallinnoitu terveydenhuoltomme, Lindén sanoo tiedotteessa.

Kun vertailee, kuinka raskaasti terveydenhuolto käy julkiselle kukkarolle, Suomi on hyvässä tilanteessa. Suomen menot pysyvät alhaisina vielä vuonna 2040. Terveydenhuollon kärkimaista ainoastaan Australia pesee Suomen: sen menot henkeä kohden ovat vain 3 500 euroa vuodessa. Australiassa terveysmenoja tosin myös kustannetaan vähemmän julkisesta kassasta kuin Suomessa.

Esimerkiksi Luxemburgissa terveydenhuolto on huipputasoa, mutta hintakin kova: julkinen sektori maksaa terveydenhuollosta 2040 arviolta 7 719 euroa per henki.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Lähde: Trends in future health financing and coverage: future health spending and universal health coverage in 188 countries, 2016–40, Lancet: Volume 391, No. 10132

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?