Savon Sanomat kertoo pikku­kunnan suunnitelmista: Tee vauva Rauta­vaaralla, tienaa viisi tonnia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Savon Sanomat kertoo pikku­kunnan suunnitelmista: Tee vauva Rauta­vaaralla, tienaa viisi tonnia

Huomattavien vauvarahojen uskotaan tuovan vilinää päiväkoteihin.

Pohjoissavolainen Rautavaaran kunta harkitsee 5 000 euron suuruisen vauvarahan käyttöönottoa. Vuonna 2014 lanseerattiin myös ”tuttijuhlat”, mutta ne jäivät vaisuiksi.­

27.6.2018 12:59

Pohjoissavolainen Rautavaaran kunta harkitsee 5 000 euron suuruisen vauvarahan käyttöönottoa, kertoo Savon Sanomat.

Kunnanvaltuutettu Hannele Pursiainen (sd) teki asiasta aloitteen, ja eilisessä kunnanhallituksen kokouksessa aloite päätettiin lähettää lausuntokierrokselle hyvinvointilautakuntaan.

Rautavaaran kuntanaapureita ovat muun muassa Kuopio ja Sotkamo.­

Rautavaaran kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matti Matikainen kertoo Savon Sanomille, että suhtautuminen aloitteeseen oli myönteistä:

– Yleinen ajatus oli, että hyvältä vaikuttaa, mutta haluamme vielä miettiä, miten vauvaraha maksettaisiin.

Kunnat tavoittelevat tervettä väestörakennetta

Usein kuntien vauvarahat halutaan jakaa pitkälle aikajaksolle, jotta lapsiperheet myös pysyvät kunnassa. 10 000 euron vauvarahan maksava Lestijärvi esimerkiksi jakaa rahan vuotuisena 1 000 euron summana, jota perhe saa kymmenen vuoden ajan.

5000 euroa vastaa yksilapsisen perheen neljän ja puolen vuoden lapsilisiä.­

Vauvarahan toivotaan lisäävän Rautavaaran kiinnostavuutta lapsiperheiden silmissä. Kunnassa asuu vajaa 1 700 ihmistä. Tilastokeskus on viimeksi julkaissut tietoja kunnan väestörakenteesta vuonna 2014, jolloin alle 14-vuotiaiden osuus kunnassa oli 11,4 prosenttia. Koko maan verrokkiluku oli 16,4 prosenttia eli huomattavasti suurempi.

Tuttijuhlia uusille tulokkaille

Rautavaaran edellinen kunnanjohtaja Unto Murto lanseerasi vuonna 2014 ”tuttijuhlan”, jossa vastasyntyneet kuntalaiset saavat puisen tutin kaiverruksilla ja sata euroa. Tuttijuhlat ovat kuitenkin jääneet vaisuiksi: kuntaan on syntynyt vuosina vuonna 2014–2017 yhteensä 27 lasta.

Rautavaaralaiset puututit ovat muistoesineitä. Kuvan vauva ei liity juttuun.­

– Rautavaaran kunta tarjoaa lapsiperheiden näkökulmasta, mitä parhaimmat olosuhteet asumiseen ja harrastamiseen. Olennaista on kuitenkin työ ja toimeentulo, sanoi kunnanjohtaja Unto Murto helmikuisessa tuttijuhlassa pitämässään puheessa.

Ajatus vauvarahasta on kirjattu Rautavaaran kuntastrategiaan jo vuonna 2014.

Radikaalit ratkaisut voivat tuoda vauvavilinää

Muuttoliiketutkija Timo Aro pohtii Savon Sanomille, että tämänkaltaiset radikaalit liikkeet voivat olla ratkaisu kunnan vaikeaan väestörakenteeseen ja sen aiheuttamiin taloudellisiin ongelmiin.

Kuntaliitto ei ole tutkinut vauvan syntymään liittyviä lahjoja vuoden 2012 jälkeen. Tuolloin 38 kuntaa antoi perheille rahalahjan. Sen lisäksi perheet saivat eri kunnissa lahjoina muun muassa omenapuun taimia, aterimia ja ilmaiseksi synnytyssairaalan hoitopäivämaksut.

Lestijärvi tunnetaan vauvarahansa lisäksi suuresta nimikkojärvestään ja sen muikuista.­

Suomen suurin vauvaraha on nykyään Lestijärven 10 000 euroa. Mittavan vauvarahan käyttöönoton jälkeen kunnan asukasluvut ovat nousseet selvästi. Lestijärvi päätti ryhtyä maksamaan rahaa vuonna 2012, jolloin kuntaan syntyi yksi ainoa vauva. Seuraavana vuonna syntyi 14 uutta lestijärveläistä, eikä sen jälkeen ole ollut paluuta vauvakatovuosiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?