Häipyi rahat saatuaan: Katala kattoyrittäjä jätti urakat kesken ja aiheutti satojen tuhansien vahingot

40-vuotias yrittäjä aiheutti lähes 300 000 euron vahingot.

Kattoyrittäjä solmi kattourakat yksityishenkilöiden kanssa. Kaikkia hän ei edes aloittanut ja ne, jotka hän käynnisti, jäivät kesken. Kuvituskuva.

26.6.2018 17:07

Lahden seudulla vaikuttanut noin 40-vuotias kattoyrittäjä tuomittiin 25 törkeästä ja perusmuotoisesta petoksesta vuoden ja kymmenen kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen.

Yrittäjä solmi kattourakat yksityishenkilöiden kanssa ja hankki useimmassa tapauksessa rahoituksen Nordea Rahoitus Suomi Oy:ltä. Urakoitsija nosti lainoja asiakkaittensa tiedoilla ja väärensi heidän allekirjoituksensa rahoitussopimuksiin. Asiakkaat eivät olleet sopineet menettelystä eivätkä tienneet siitä mitään.

Pankki myönsi lainat ja toimitti rahat yrittäjän tilille. Muutamassa tapauksessa asiakas rahoitti itse urakan.

Aina yrittäjä ei edes ilmestynyt käynnistämään sopimaansa urakkaa, mutta sai rahat. Ne urakat, jotka hän käynnisti, jäivät kesken. Urakoitsija hävisi työmaalta miehineen ja vei kattopellit ja muut rakennustarvikkeetkin mennessään.

Katoaminen tapahtui yleensä siinä vaiheessa kun toinen maksuerä urakasta oli tullut yrittäjän tilille ja vasta toinen lape kattourakasta oli valmistunut.

Urakoitsijan on maksettava Päijät-Hämeen käräjäoikeuden ratkaisun mukaan pankille noin 220 000 euron korvaukset ja asiakkaille noin 65 000 euron korvaukset.

Petoksella saadut rahat päätyivät poliisitutkinnan mukaan yrittäjän taskuun. Miehen omistama yritys ajautui konkurssiin pari vuotta sitten.

Kattourakan tilanneet asiakkaat olivat pitkämielisiä ja ihmettelivät mihin urakoitsija hävisi slaavilaisella aksentilla puhuneiden asentajiensa kanssa.

Asiakkaat harvoin saivat yrityksen edustajia puhelimellakaan kiinni. Vähitellen kesken jääneiden kattourakoiden tiimoilta alkoivat puhelimet soida myös Hämeen poliisilaitoksella Lahdessa ja kattourakoita alettiin tutkia. Rikokset ajoittuvat vuosille 2015–2016. Urakoitsija rötösteli myös Porin ja Vaasan seudulla.

Petossarjan tuomio perustui syyttäjä Minna Riskin tuomioesitykseen tunnustamisoikeudenkäynnissä, jonka Päijät-Hämeen käräjäoikeus vahvisti tiistaina.

Tunnustamalla rikoksensa syytetty saa lievemmän tuomion. Ilman tunnustamismenettelyä yrittäjä olisi saanut kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

Syyttäjä Riskin mukaan menettelyllä vältyttiin usean päivän oikeuskäsittely. Kaikki asianosaiset suostuivat menettelyyn.

Tuomittu yrittäjä helpotti jutun selvittämistä merkittävästi tunnustamalla rikokset.

Laki tunnustamisoikeudenkäynnistä on ollut käytössä vasta muutaman vuoden. Sitä käytetään erityisesti talousrikoksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?