Taksilla ajo mullistuu pian – lue 11 tärkeää kysymystä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Taksilla ajo mullistuu pian – lue 11 tärkeää kysymystä

Taksialan uudistuksen käytännön vaikutukset ovat vielä osin hämärän peitossa. Jatkossa ainakin on useita erilaisia puhelinnumeroita, sovelluksia ja muita kanavia, joilla taksin voi tilata.

26.6.2018 8:35

Uusi liikennepalvelulaki vapauttaa taksiliikenteen 1. heinäkuuta. Tämän vuoksi moni asia muuttuu ja asiakkaan vastuu saattaa kasvaa. Taloussanomat kokosi vastaukset kymmeneen keskeiseen kuluttajaa askarruttavaan kysymykseen.

1. Miten taksin tilaaminen muuttuu heinäkuussa?

Taksin voi edelleen tilata soittamalla välityskeskukseen. Vaihtoehtoisesti tilaaminen onnistuu myös älypuhelimeen ladattavan mobiilisovelluksen avulla. Ainakin aluksi valtaosalla taksi- ja välityspalveluyhtiöistä on käytössä oma sovellus.

2. Mistä tuntomerkeistä taksin tunnistaa jatkossa?

Varminten taksiin tietää nousevansa, jos auton katolla on keltainen taksikupu ja kojelaudalla taksamittari. Nämä ovat edelleen taksin takuuvarmoja tuntomerkkejä. Jatkossa taksia voi kuitenkin myös ajaa ilman keltaista taksikupua ja taksamittaria. Auto niin ikään voi olla muukin kuin tavallinen henkilöauto. Taksiliikennettä saa harjoittaa jatkossa muun muassa pakettiautolla, kuorma-autolla ja kolmipyörällä.

3. Saako kuka tahansa ajaa taksia sen jälkeen, kun taksiala on vapautettu?

Taksia saa ajaa ainoastaan sellainen henkilö, jolla on voimassa oleva taksinkuljettajan ajolupa. Taksikuskin edellytetään myös pitävän ajolupaa aina mukanaan, kun hän on ajossa.

4. Mistä kaikkialta löytää tietoa taksikyytien hinnoista?

Hinnan määräytymisen perusteet on lain mukaan ilmoitettava selvällä ymmärrettävällä tavalla, mutta yrittäjä voi itse päättää millä formaatilla. Taksiyhtiöiden sivuilla kerrotaan suuntaa antavia hintatietoja. Taksitolpalla asiakkaan kannattaa tarkistaa hintatiedot taksin takaikkunaan liimatusta tarrasta. Tarrassa on kerrottava vähintään perustiedot hinnan muodostumisesta. Tolpilla ja autoissa saattaa myös olla älytauluja, joista voi tarkastella ja vertailla hintoja.

5. Onko taksikuskin kanssa mahdollista sopia hinnasta?

Kuskin kanssa on mahdollista niin neuvotella kuin tinkiä hinnasta. Tämä on kuitenkin tapaus- ja tilannekohtaista. Kuskin kanssa voi esimerkiksi sopia kiinteän hinnan tietylle matkalle, jos hinta suunnilleen vastaa matkan pituutta. Huutokauppaa taksitolpalla ei suositella käytävän.

6. Ovatko sovitut hinnat pitäviä?

Ovat, jos matkalla ei tapahdu keskeytyksiä. Mikäli asiakas kuitenkin päättää kesken matkan poiketa kaupassa ja pysähdyksestä ei ole etukäteen sovittu, asiakkaan kannattaa varautua maksamaan kuskin odottelusta.

7. Miten Kela-taksin saa tilattua?

Kela on kilpailuttanut erikseen yhtiöt, jotka tarjoavat jatkossa Kelan tukemia kyytejä. Kela-taksia ei voi ottaa suoraan kadulta, vaan taksi on aina tilattava Kelan osoittamasta yhtiöstä.

8. Mitkä toimijat valvovat jatkossa taksialaa?

Taksialaa valvovat Trafi ja Liikennevirasto. Kuluttajaviranomaisena toimii Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

9. Miten kyydin maksaminen tapahtuu?

Asiakkaalla on edelleen oikeus maksaa matkansa käteisellä ja yleisimmillä maksukorteilla. Jos taksiyhtiö- tai yrittäjää päättää kuitenkin rajoittaa näitä maksutapoja, asiasta on kerrottava asiakkaalle tilauksen tai varauksen yhteydessä.

10. Onko kyydeillä olemassa hintakattoa?

Periaatteessa ei. Sen verran sääntelyä on kuitenkin säilytetty, että taksikuskilla on velvollisuus kertoa asiakkaalle, jos taksipalvelun kokonaishinta ylittää sadan euron. Ilmoitus tästä on tehtävä ennen matkan alkua tai tilauksen vahvistamista. Velvoite koskee kaikkia taksin tilaustapoja. Kuljettajan on myös varmistettava, että asiakas on ymmärtänyt palvelun maksavan yli 100 euroa.

11. Kallistuuko vai halpeneeko taksilla matkustaminen?

Aika näyttää, kuinka käy. Hintakaton poistumista on perusteltu sillä, että hinnat laskevat. Lähtökohtaisesti hinnat eivät ole kuitenkaan suuresti laskeneet maissa, joissa taksien hinnoittelu on vapautettu.

Taksiliikenne vapautuu kilpailulle

  • Uusi liikennepalvelulaki tulee voimaan 1. heinäkuuta. Laki avaa taksiliikenteen vapaalle kilpailulle

  • Taksipalvelua harjoittavat yritykset voivat lain myötä luopua matka- ja aikaperusteisesta hinnoittelusta. Myös taksien päivystysvelvoite poistuu.

  • Taksiliikennettä voi jatkossa harjoittaa henkilöautolla, pakettiautolla, kuorma-autolla, kolmipyörällä, kevyellä nelipyörällä tai raskaalla nelipyörällä, mutta ei linja-autolla.

  • Markkinoiden vapauttamisesta huolimatta taksiliikenteen harjoittaminen edellyttää yhä, että yrityksellä on taksiliikennelupa ja kuljettajalla taksinkuljettajan ajolupa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?