Työtön perheenäiti Tuula laski: töitä ei kannata ottaa vastaan – puolen vuoden jälkeen totuus paljastui

Kolmen lapsen äiti jäi työttömäksi vuonna 2005. Hän oli laskenut jo ennakkoon, että perheen taloudelle on parasta, jos hän jää työttömäksi.

20.6.2018 17:30

Taloussanomat kertoi tiistaina Me-säätiön ja THL:n kehittämästä tulolaskurista, joka paljastaa muun muassa kotitalouksien tuloloukut.

Ne ovat tilanteita, joissa kotitalouden käytettävissä olevat tulot eivät merkittävästi kasva, vaikka työskentely lisääntyisikin.

  • Videolla esitetään kaksi esimerkkiä tulo- eli kannustinloukusta.

Pääkaupunkiseudulla asuva Tuula on yksi tuloloukun kokeneista. Hän jäi työttömäksi vuonna 2005.

Tuula oli aiemmin laskenut, että sellaisessa elämäntilanteessa, jossa perheessä on kolme pientä lasta ja toinen vanhempi sairaana, hänen itsensä kannattaisi teoriassa olla työtön. Siis vain teoriassa.

– En jäänyt tahallani työttömäksi, mutta ajattelin, että se olisi taloudellisesti kannattavaa. Aivan varmasti oma ajattelutapani vähensi työmotivaatiota, hän kertoo Taloussanomille.

Tuulan laskelmat eivät työttömyyden ensimmäisinä kuukausina päteneet.

– Näimme oikeasti nälkää. Saimme ruoka-apua tuttavalta. Tärkeintä oli tietysti, että lapset saatiin ruokittua. Siitä ei tingitty. Emme saaneet toimeentulotukea, koska sosiaalitoimi vyörytti vanhaa palkkaani puoli vuotta eteenpäin. Minä olin maksanut laskut, kuten kunnon ihmisen kuuluukin. Eli rahaa ei ollut. Vanhat, omaa tyhmyyttään otetut kulutusluotot menivät ulosottoon, mutta kaiken muun saimme pelastettua, hän kertoo.

Lue lisää: 6 pysäyttävää faktaa elämästä, johon ei kuulu työ – ”Voimavarat kuluvat huoleen ja huolehtimiseen”

Töitä tarjottiin, mutta ne eivät olisi kannattaneet

Puolen vuoden jälkeen tuet alkoivat pyöriä. Silloin kävi ilmi, että Tuula oli ollut oikeassa.

Perheen tulot koostuivat peruspäivärahasta, toimeentulotuesta, asumistuesta, miehen kuntoutustuesta sekä lapsilisistä.

Tuula oli työtön vuosina 2005–2008.

– Lasten päivähoito oli työttömille siihen aikaan ilmaista. Sosiaalitoimi maksoi vähintään sähkön, jos ei muuta, hän kertoo.

Lähes kaikki Tuulalle tarjotut työt olivat sellaisia, ettei niitä laskelmien mukaan kannattanut ottaa vastaan.

Tuula olisi saanut muun muassa vakuutusalan työtä. Siitäkin hän kieltäytyi, koska perheen nettotulot olisivat hänen työssä käydessään olleet pienemmät kuin elämä tukien varassa.

Lue lisää: 3 karua esimerkkiä tuloloukuista: Perheenäiti saa töitä – käteen lisää vain 150 e/kk

Työttömyys muutti arvoja pehmeämmiksi

Tuulan arvot muuttuivat työttömyyden aikana. Enää raha ei painanutkaan päälle, hän kertoo. Hän halusi tavata ihmisiä. Hän halusi myös säännöllisen elämänrytmin.

– Lisäksi tuet muuttuivat aina, kun jotain sattui: lapset kasvoivat, minä kävin työllistämiskurssilla ja niin edelleen. Jatkuvasti piti tehdä uusia hakemuksia. Sekin rassasi.

Lopulta, syksyllä 2008 Tuula otti vastaan työn, jonka bruttopalkka oli huomattavasti pienempi kuin hänen työttömyyttä edeltävä, melko hyvä palkkansa.

Se ei enää haitannut, hän kertoo, sillä hän kaipasi jo säännöllistä palkkatulovirtaa. Lisäksi paluu työelämään houkutteli.

– Siinä vaiheessa olin päättänyt, että kyllä minä haluan olla töissä hinnalla millä hyvänsä.

Ulosottoon menee edelleen iso osa Tuulan palkasta. Se harmittaa, totta kai.

– Joka tapauksessa tunne siitä, että saan elättää itseni ainakin suurimmilta osin itse, on minulle tärkeä, hän sanoo.

Oletko joutunut tulo- eli kannustinloukkuun? Onko sinulle tarjottu töitä, joita sinun ei tukien takia kannata ottaa vastaan? Ota yhteyttä ja kerro kokemuksistasi: antti.karjalainen@sanoma.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?