Saksa ja Ranska lähellä sopua euroalueen talousuudistuksista

Ranska kannattaa euroalueen taloudenpidon voimakkaampaa keskittämistä, Saksa maltillisempaa linjaa.

Bruno Le Maire

17.6.2018 9:44

Saksa ja Ranska ovat lähellä sopua euroalueen talousuudistuksista, kertoi Ranskan talousministeri Bruno Le Maire myöhään lauantai-iltana Twitterissä.

Ranska on kannattanut euroalueen taloudenpidon voimakkaampaa keskittämistä. Saksa kannattaa maltillisempia uudistuksia.

Euroalueen kahden suurimman maan talousministerit käyvät neuvotteluja Saksan Hampurissa.

Ministerin mukaan on mahdollista, että sopimus saadaan viimeisteltyä tiistaina, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapaavat Berliinin lähellä.

– Keskusteluja käydään vielä kahdesta, kolmesta asiasta, mutta ne ovat tarkkaan rajattuja. Todellista edistystä on tehty arkaluontoisissa asioissa, joista ei vielä oltu päästy sopuun, erityisesti mitä tulee euroalueen budjettiin, kertoo nimettömänä pysytellyt lähde neuvotteluista AFP:lle.

Kaksi suuntaa euroalueelle

Neuvotteluissa Euroopan suurvallat ovat pyrkineet sovittamaan yhteen erilaisia näkemyksiä euroalueen tulevaisuudesta. Macronin Ranska ajaa pitkälle meneviä uudistuksia, joihin kuuluu muun muassa euroalueen yhteinen budjetti ja entistä keskitetympi taloudenpito.

Angela Merkelin Saksa on vastapainona ajanut maltillisempien uudistusten linjaa. Liian voimakkaan keskittämisen pelätään kasvattavan eripuraa EU:n taloudellisesti hyvinvoivan pohjoisen ja velkaantuneen etelän välillä.

Maiden välisenä kiistakapulana on ollut muun muassa sijoitusrahasto, jolla autettaisiin unionin köyhimpiä jäsenmaita teknologian, tieteen ja innovaation kehittämisessä.

Rahaston suuruudesta ei ole tahdottu päästä yksimielisyyteen. Merkel on aiemmin sanonut, että sen tulisi olla joitakin kymmeniä miljardeja euroja, mutta Ranskan Macron on ajanut mallia, jossa rahaston suuruus olisi jopa useita prosentteja euroalueen BKT:stä.

Yhteisen budjetin lisäksi Ranska on ajanut euroalueelle yhteistä talousministeriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?