”Oikeita töitä” ja mökkeilyä ilman mukavuuksia – näin ekonomisti ja toimitusjohtaja lomailevat

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju pukee kesälomallaan ylleen remonttihaalarit ja Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi nauttii mökkeilystä ilman mukavuuksia. Molemmille työ on elämäntapa.

FA:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ja Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kertovat lomasuunnitelmistaan.

17.6.2018 18:34

Taloussanomat kysyi talouselämän huipulla työskenteleviltä, miten he viettävät kesälomansa ja kuinka irtautuvat arjesta. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ja Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi viettävät lomaansa melko perinteiseen suomalaiseen tyyliin. Töitä ei laiteta missään vaiheessa kokonaan hyllylle.

Kangasharjun kesäloma kuluu vahvasti rakentamisen parissa. Hän omistaa vaimonsa kanssa 50 vuotta vanhan talon, jonka kunnostaminen jatkuu lomien alettua.

– Siinä riittää remonttia myös tälle kesälle. Lisäksi pitäisi viimeistellä Suomen viimeisintä lama-aikaa käsittelevä kirja, jota olen työstänyt. Luulen, että sen parissa kuluu joitain kesäisiä iltoja.

Kangasharju paljastaa, että aikoo lisäksi tehdä vaimonsa kanssa pariskunnan 10 vuotta täyttävää avioliittoansa juhlistavan häämatkan.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju aikoo olla kesälomallakin kuulolla, jos Saksan hallituskriisi eskaloituu.

Työleirityyppinen lomailu ei Kangasharjua haittaa. Solmio ja kauluspaita vaihtuvat remonttireiskan asuun.

– Se on niin erilaista. Viime kesänä rakensin sinne jo aidan ja terassin. Oikea työ on tosi hyvää vastapainoa tällaiseen käsienheilutteluhommaan.

Kangasharjun kesäloma kestää viitisen viikkoa. Hän aikoo seurata tiiviisti, mikäli Euroopan taloudessa alkaa tapahtua.

– Tietenkin jos vähänkin jotain alkaa tapahtua, esimerkiksi Saksan hallituskriisi eskaloituu tai muuta, niin sitten tietenkin palataan sorvin ääreen, ja lomat pidetään myöhemmin. Eurokriisin eri vaiheissa puhelimet ovat aina pirisseet. Sellaisiakin kesiä muistan, kun olemme olleet lomareissulla ja puhelin on soinut kokoajan.

– Ekonomistin työ on enemmän tapa elää kuin vain työtä. Vähän kuin asuminen vanhassa talossa. Vajavaisuuden keskellä ollaan kokoajan.

Kangasharju ei kehota lomalaisia vain makaamaan.

– Kannattaa miettiä jotain, mikä olisi mahdollisimman erilaista työhön nähden. Heti loman alkuun kannattaa tehdä jotain ihan muuta. Meillä on tapana käydä heti loman alussa sukulaisten luona Haapavedellä, jotta maisemat vaihtuu.

”Ei tarvetta totaalisiin irtiottoihin työelämästä”

Myös Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi tunnustautuu työintoilijaksi. Hän lomailee heinä–elokuussa ulkomailla ja Suomessa.

– Ensimmäinen jakso lomasta on vietetty perinteisesti ulkomailla. Nyt menemme Britteinsaarille ja Ranskaan Normandian rannikolle. Sen jälkeen alkaa kotimaan loma, joka kuluu Oulussa mökkeillessä.

– Sitten elokuussa on vielä aikaa tavata ystäviä täällä Helsingissä, Kauppi kertoo.

Perheen tapa mökkeillä on perinteinen suomalainen.

– Vanhempieni mökki on lapsuuteni kesienviettopaikka. Vesi ei tule sisään ja käytössä on ulkohuussi. Se on oikeasti mökki ja nautin siitä.

FA:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi nauttii perheineen mökkeilystä ilman mukavuuksia.

– Päiviin kuuluu myös paljon lukemista, pääosin luen romaaneja ja elämäkertoja. Sitten veneilemme soutuveneellä, jolla teemme eväsretkiä lähisaariin. Tärkeintä on yhdessäolo perheen kanssa.

Kaupin lapsista kolme on kouluikäisiä ja kuopus vasta 1-vuotias.

– Lasten ehdoilla mennään. Oma aika jää aika vähiin.

Kauppi sanoo, että työhön liittyvien päivitysten tekeminen someen jää lomalla vähemmälle, mutta uutisia tulee seurattua.

– Nettilehdet luen varmasti joka päivä, hän kertoo.

Tavoitettavissa koko loman ajan

Kauppi myöntää, että työmeilistä ja -puhelimesta pystyisi kyllä olemaan kesälomalla erossa, mutta hän ei halua.

– Työni on aika kokonaisvaltaista. Koen, että minun on oltava tavoitettavissa. Sähköpostiin vilkaisen vähintään kerran päivässä. En halua, että kun palaan lomalta, on 3 000 viestiä odottamassa. Vihaan sitä.

Hyvänä rentoutumisvinkkien antajana Kauppi ei itseään pidä.

– Innostus työtä kohtaan on niin suurta, että se on minulle vähän kuin elämäntapa. En ole kokenut, että minulla olisi äärimmäistä tarvetta ottaa totaalisia irtiottoja työelämästä. Kesälomaa vietän kuten muutakin vapaa-aikaani. Siihen liittyy paljon urheilua, lukemista, saunomista ja uimista.

Lomalla varsinaisia aikatauluja ei kuitenkaan ole.

– Emme koskaan tee lomalle listaa, että nämä museot ja kohteet pitää kiertää. Menemme sinne, minne nokka sattuu näyttämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?