Suomea koetellut kuivuus näyttää vieneen sadosta viidenneksen tai jopa neljänneksen, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta MTK:sta arvioidaan.
Videolla kurikkalainen Juha Kuusisto kertoo hankalasta tilanteesta: ”Kyllä me yritetään kaikkemme tehdä, mitä maailmalla on tarjota”
– Tämä on arvio, koska luonto on siinä mielessä ihmeellinen, että se voi paikata tilannetta myöhemmin aika hyvin, jos sadosta tulee erittäin laadukas ja suurempi osa siitä olisi käytettävissä elintarvikkeiksi, rehuksi ja muuksi vastaavaksi, vilja-asiamies Max Schulman sanoo.
– Nyt tilanne ei kuitenkaan näytä hyvältä, hän toteaa.
Peltojen kuivuudesta uutisoi keskiviikkona Maaseudun Tulevaisuus.
Aluekohtaisesti erot ovat suuret. Osassa maata kasvu ei ole käynnistynyt lainkaan.
– On alueita, joissa oraat näyttävät hyviltä vielä tässä vaiheessa. Suomen yli on kuitenkin liikkunut hajanaisia sateita. Sitten toisilla alueilla jo kylvöstä lähtien säätyyppi on ollut kuiva, ja kylvö ei ole päässyt orastumaan yhtään.
Kuivuus on vaivannut erityisesti Varsinais-Suomen ja Uudenmaan sekä Pohjanmaan peltoja sekä Itä-Suomea. Schulman kuitenkin kertoo, että nyt jo kuusi viikkoa jatkuneen kuivuuden voi sanoa koskettavan koko maata.
Jos vettä tulee, kasvu voi vielä kuivillakin seuduilla olla lopulta hyvä. Sadonkorjuu kuitenkin viivästyy.
– Sitten ollaan taas vasta hieman ennen joulupukkia korjaamassa satoa kuten viime vuonna.
Schulmanin mukaan tilakohtaisesti tilanne voi olla katastrofi.
– Joillakin tiloilla sadon menetys voi olla jopa 80–90 prosenttia. Tämä tekee tilanteesta vaikean, kun joidenkin kohdalla jo viime vuosi oli katastrofi.
Lounaassa yli puolet sadosta menetetty
Yksi kuivuuden riivaamista alueista on Lounais-Suomi, kertoo MTK Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki.
– Satamattomuuden lisäksi kiusaa on tavattoman korkeista lämpötiloista, ja niihin yhdistyvät vielä kova auringonpaiste ja tuuli. Yhdistelmä on tavallaan julmin mahdollinen maan ja kasvien kannalta, hän luonnehtii.
Rutikuiva maa tarvitsee vettä kipeästi. Myllymäki kertoo, että maan lounaisosassa optimiolosuhteissakin on jo menetetty yli puolet sadosta. Hän ei usko, että tulevat sateet enää riittävät.
– Kun puhutaan puolikkaasta sadosta, eihän se voi kääntyä kuin huonompaan suuntaan. Sade pelastaa jotain, mutta sato ei tällä elvy.
Varsinais-Suomessa vettä tuli Myllymäen mukaan viimeksi viikko vapun jälkeen, mutta ei enää kylvöjen jälkeen.
– Huonoimmilla paikoilla ei ole tullut milliäkään vettä, eli on poikkeuksellisen kuivaa.
Kiusaa kaikille kasveille
Myllymäen mukaan nykyisissä olosuhteissa on mahdotonta sanoa ”sadetta saatava viimeistään” -päivää.
– Kyse on siitä, että mitä pikemmin sataa, sen parempi. Kaikki kevätviljat ovat kärsineet, samoin kuin vihannekset, juurekset ja perunat. Kun vettä ei ole, jokaisen kasvin kasvu häiriintyy.
Sadetuksella on Myllymäen mukaan voitu paikata kuivuutta jonkin verran. Vihannestiloilla ja perunanviljelijöillä on yleensä sadetuslaitteet, mutta kaikille pelloille sadetusta ei Myllymäen mukaan edes kannata järjestää.
Kurikkalaisen Juha Kuusiston pellot kärsivät kuivuudesta.
– Sadetuksen kustannus on sellainen, että kylmällä matematiikalla viljan kasteleminen ei välttämättä tuo kustannuksia takaisin.
Myllymäki huomauttaa, että iso osa viljakasvustosta on sellaisessa kehitysvaiheessa, että jyväluku on valmis.
Koska on ollut kuivaa, jyviä on muodostunut vähän.
– Syysvehnä ja syysruis ovat jollain tapaa parhaiten tässä pärjänneet, sillä niiden juuristo on ollut valmiiksi syvällä, mutta kyllä syysviljatkin ovat kärsineet.
Pahin uhkakuva: kaatosadetta loppukesällä
Sateiden viivästyminen heikentää sen hyötyä. Kaatosadetta ei kaivata.
– Montakymmentä milliä vettä tarvitaan, mutta ei yhdellä kerralla. Raju sade, riippumatta milloin se tulee alas, aiheuttaa aina vaurioita. Jos vettä tulee juuri nyt hirvittävästi kerralla, osa tietysti menee vain pintaa pitkin sen siliän tien, ja saattaa viedä maata mennessään, huomauttaa Myllymäki.
Vantaalainen pelto kaipasi vettä kesäkuun alussa.
Kaikkein pahimmassa tilanteessa kuivuus jatkuu heinäkuulle, ja loppukesä ja syksy ovat kaatosateisia.
– Mutta ei sellaista nyt noiduta.