Helsinki haluaa päästä kiinalaisturistin mobiilikukkarolle: Tencentin sovellus yrittäjien avuksi

MyHelsinki-mobiilisovelluksen kautta Helsingissä matkustavat kiinalaiset saavat tietoa kaupungin palveluista ja voivat suunnitella liikkumista sekä tehdä maksuja Tencentin WeChat Pay -mobiilimaksupalvelulla.

Kiinalaisia matkailijoita Temppeliaukion kirkon luona Helsingissä.

8.6.2018 12:54

Helsingin kaupunki odottaa alueen yrityksille paljon mahdollisuuksia uudesta MyHelsinki-minisovelluksessa, jota kaupunki on käynnistämässä kesällä yhdessä kiinalaisen teknologiajätti Tencentin kanssa.

MyHelsinki-mobiilisovelluksen kautta Helsingissä matkustavat kiinalaiset saavat tietoa kaupungin palveluista ja voivat suunnitella liikkumista sekä tehdä maksuja Tencentin WeChat Pay -mobiilimaksupalvelulla. Palvelua on ollut kehittämässä myös suomalainen Maas Global, joka on aiemmin kehittänyt Whim-liikkumissovelluksen.

– Palvelu on Suur-Helsingin yrityksille todella iso mahdollisuus. Yritämme saada matkailijavirtoja muihin kuin kaikkein ilmeisimpiin turistikohteisiin, kertoo Helsinki Marketingin markkinoinnista ja digitaalisesta kehityksestä vastaava Tia Hallanoro uutistoimisto Startelille.

Hallanoron mukaan palveluun pyritään houkuttelemaan yrittäjiä laajalla skaalalla tavaratalo Stockmannista torikauppiaisiin. Palvelun on tarkoitus kattaa Helsinki lähiympäristöineen.

Uusi sovellus on erityisen merkittävä siksi, että kiinalaisten matkailijoiden määrä Suomessa on kovassa kasvussa ja mobiilimaksaminen on Kiinassa erittäin suosittua, Hallanoro kertoo. Helppo maksaminen ja tiedonsaanti sovelluksesta voivat tuoda paljon uusia asiakkaita pienillekin suomalaisille yrityksille.

– Uuden sukupolven kiinalaismatkailijat ovat mieltymyksiltään hyvin eri tyyppisiä kuin länsimaalaisten mielikuvissa. Toisin kuin turistit, jotka kiertävät vain päänähtävyyksiä, elämäntapamatkailijoille merkityksellisiä ovat samat kokemukset kuin meille paikallisillekin: mattolaiturilla istuminen kesäpäivänä, saunominen yhteissaunassa tai illallinen kaupungin parhaassa kasvisravintolassa, Hallanoro sanoo.

MyHelsinki-minisovellus toimii Tencentin somepalvelu WeChatin sisällä, eikä sitä tarvitse erikseen ladata. Helsinki Marketingin mukaan ulkomaille suuntaavista kiinalaismatkailijoista WeChatiä käyttää lähes sata prosenttia.

MyHelsinki-sovellus on Tencentin pilottikokeilu

MyHelsinki-minisovellus on maailmalla ainutlaatuinen palvelu, ja kyseessä on pilottikokeilu myös kiinalaiselle Tencentille.

– Kiinalaisten matkailu on vakaassa kasvussa ja matkailutottumukset ovat murroksessa. Kiinalaiset matkailevat yhä useammin omatoimisesti kaukokohteisiin. Tencent pyrkii palvelemaan heitä mahdollisimman hyvin, sanoo Tencentin Governmental Affairs and Tourism Center -yksikön johtaja Zhan Shu Helsingin kaupungin tiedotteessa.

– MyHelsinki-minisovellus tarjoaa luotettavaa ja kokonaisvaltaista tietoa Helsinkiin matkustaville, hän jatkaa.

Tencentin WeChat Pay -mobiilimaksupalvelu ja kilpailija, AliBaban Alipay, hallitsevat Kiinan satojen miljoonien käyttäjien mobiilimaksumarkkinoita.

Helsinki Marketingin mukaan Kiinan yli miljardista internet-käyttäjästä 97,5 prosenttia käyttää selaamiseen mobiililaitetta, ja viikoittaisesta 26,5 netissä käytetystä tunnista 35 prosenttia kulutetaan Tencentin somepalvelu WeChatissa.

Sovelluksesta on tarkoitus avata heinäkuussa versio, jossa näkyvät Helsingin alueen palvelusuositukset. Palvelu nojaa Helsingin kaupungin MyHelsinki.fi-sivuston sisältöihin ja käyttöliittymään. Elokuussa sovellukseen ovat tulossa mukaan mahdollisuudet suunnitella liikkumista ja maksaa ostoksia WeChat Payn kautta.

Tencentin maksupalvelun välittää Suomessa Avaintec

Suomessa Tencentin maksupalvelun välittäjänä toimii suomalainen digipalveluyhtiö Avaintec. Kun kiinalainen asiakas maksaa Suomessa WeChat Payn kautta, maksu siirtyy asiakkaan kiinalaiselta pankkitililtä ensin Avaintecille, joka välittää maksun suomalaiselle myyjälle.

Suomalaiset yritykset, jotka haluavat tarjota kiinalaismatkailijoille mahdollisuuden maksaa WeChat Payn kautta, rekisteröityvät kaikkialla Suomessa Avaintecin palveluun.

WeChat Pay -palvelun saa siis Avaintecin kautta käyttöön muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla.

Suomessa matkustavien kiinalaisten käytössä on jo tällä hetkellä kilpaileva, verkkokauppajätti Alibaban omistama Alipay-palvelu, jolla voi maksaa esimerkiksi Stockmannilla ja Finnairin lennoilla.

Suomessa Alipayn kautta tekemiä maksuja suomalaisyrityksille välittää suomalainen mobiilimaksuyhtiö ePassi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?