Palkka jopa 5000–7000 e/kk ja kysyntää riittää – Tee testi: olisiko sinusta koodariksi?

Ohjelmistoalalla olisi heti töitä 7 000–9 000 uudelle työntekijälle.

9.6.2018 12:00

Koodarilla on vientiä. Elinkeinoelämän valtuuskunnan huhtikuussa julkaisemassa analyysissä esitettiin, että ohjelmistoalalla olisi töitä heti 7 000–9 000 ohjelmoijalle ja määrän arvioitiin kasvavan kahdella tuhannella joka vuosi. Tietotekniikan koulutusohjelmat tuottavat työmarkkinoille nykyisellään 1 100–1 700 uutta osaajaa vuodessa. Palkkataso on yrityksestä toiseen hyvin samanlainen: pääkaupunkiseudulla osaava koodari tienaa noin 5 000-7 000 euroa.

ICT-osaajia valmistuu sekä yliopistosta että ammattikorkeakoulusta. Ammattikorkeakoulujen tietojenkäsittelyn valtakunnallisessa valintakokeessa mitataan muun muassa hakijan ongelmanratkaisukykyä ja motivaatiota työskennellä alalla. Opiskelupaikan saamiseen vaikuttavat lisäksi esimerkiksi ylioppilailla yo-todistuksen arvosanat äidinkielessä, matematiikassa, englannissa sekä parhaassa reaaliaineessa.

Alla olevassa testissä on 10 valintakoetehtävää loogisen ajattelun ja ongelmanratkaisun osiosta, numeroituna kuten ne olivat oikeassa valintakokeessa syksyllä 2017. Kuinka moneen kysymykseen osaat vastata oikein? Kun testi käynnistyy, sinulla on tasan tunti aikaa vastata kaikkiin kysymyksiin.

Muista jakaa tuloksesi somessa!

Mikäli testi ei toimi, voit tehdä sen täällä.

Tietojenkäsittelyn valtakunnallinen valintakoe jakautuu kolmeen osioon: loogisen ajattelun ja ongelmanratkaisun osioon, aineisto-osioon sekä motivaatiota mittaavaan osioon, joka voi koostua muun muassa kysymyksistä tai ryhmähaastatteluista. Kokeessa on 15 matematiikkakysymystä ja 30 aineistokysymystä, joiden ratkaisemiseen on aikaa puolitoista tuntia. Kokelaat eivät saa käyttää koetilaisuudessa laskinta, mutta he saavat hahmotella vastauksiaan suttupaperille.

– Valinta perustuu osin siihen, kuka kestää paineen ja kenen pää leikkaa kiinni. Kokeessa pitää edetä, kokelas ei voi jäädä hautomaan kysymyksiä, kertoo Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koulutusohjelmajohtaja Minna Kivihalme.

Haaga-Helian tietojenkäsittelyn koulutukseen haki tänä keväänä 803 hakijaa ja heistä 115 hyväksytään koulutusohjelmaan. Kaikki hakijat eivät kuitenkaan osallistu koetilaisuuteen: osa saa opiskelupaikan pelkän tutkintotodistuksen perusteella. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan viimeistään torstaina 28.6.2018.

Lisää testejä ja visoja täällä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?