VVO:n asukkaat pelkäävät vuokrankorotuksia: ”Luovuin jo saunavuorosta, jotta olisi vähemmän maksettavaa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VVO:n asukkaat pelkäävät vuokrankorotuksia: ”Luovuin jo saunavuorosta, jotta olisi vähemmän maksettavaa”

Kojamon listautuminen saattaa korottaa VVO:n asuntojen vuokria, vaikka toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja toista vakuuttavat. Asukkaat suhtautuvat korotuksiin ristiriitaisesti.

Juuso Alkkiomäki toivoo, ettei kukaan joutuisi muuttamaan, jos vuokrat nousevat entisestään. ”Asuminen on Helsingissä naurettavan kallista jo muutenkin.”

8.6.2018 7:05

Kojamon listautuminen pörssiin voi aiheuttaa paineen korottaa vuokria VVO:n asunnoissa. Näin arvioi esimerkiksi varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo Helsingin Sanomissa tiistaina. VVO on Kojamon brändi, joka tarjoaa vuokra-asumista eri puolella Suomea.

Sekä Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen että hallituksen puheenjohtaja Riku Aalto ovat toistuvasti vakuuttaneet, ettei yhtiön listautuminen vaikuta vuokriin mitenkään. Painetta vuokrankorotuksiin saattaa kuitenkin luoda Kojamon kalleus. Jos sijoittajat ostavat yhtiötä kalliilla, he luonnollisesti myös vaativat sen mukaista osinkotuottoa.

Kojamon listautumisannissa osakkeen hintaväli on 8,5–10 euroa. Mikäli osakkeen hinta asettuu lähemmäs kymmentä euroa, yhtiön osinkotuotto jäisi noin kolmeen prosenttiin. Amerikkalaiset investointipankit Goldman Sachs ja JPMorgan Chase myyvät Kojamon osakkeita ulkomaisille sijoittajille, jotka saattavat käydä kärsimättömiksi, ellei osake tuota paremmin, Angervuo sanoi HS:lle.

VVO:n vuokralaiset tuskin iloitsevat vuokrankorotuksista. Taloussanomat kysyi Helsingin Vaasankadulla sijaitsevan VVO:n vuokratalon asukkailta, miten he suhtautuvat mahdollisiin korotuksiin tulevaisuudessa.

”Toivottavasti kukaan ei joudu muuttamaan täältä pois”

Suurin osa asukkaista ei halunnut esiintyä jutussa omalla nimellään. Ulko-ovesta astuva eläkeläisnainen kertoo, että VVO on nostanut vuokria tasaisesti joka maaliskuu.

– Vuokrankorotuksiin on tavallaan jo tottunut. Jos vuokra kuitenkin yhtäkkiä hyppää huomattavasti, minun täytyy harkita, muutanko täältä muualle. Luovuin jo saunavuorosta, jotta olisi vähemmän maksettavaa. Olen asunut talossa nyt seitsemän vuotta.

Seuraavaksi paikalle saapuu keski-ikäinen mies. Hän asuu talossa ja kertoo maksavansa asunnostaan 890 euron vuokraa.

– Ihan perseestä se on, että vuokraa koko ajan nostetaan.

Yhteisasuminen keventää asumiskustannuksia, mutta tietyn rajan jälkeen sekin voi käydä kalliiksi. Tätä pohtii Vaasankadun talossa asuva nuori nainen.

– 900 euron vuokra on vielä helppo jakaa kämppiksen kanssa, mutta kyllä tuhannen euron ylimeneminen alkaa olla jo kipurajoilla.

Juuso Alkkiola jakaa asunnon kahden muun kanssa. Hän on enemmän huolissaan muiden asukkaiden suhteen kuin itsensä.

– Käyn töissä eikä vuokran jakautuminen kolmen maksettavaksi rasita talouttani erityisemmin. Sen sijaan on ikävää, jos ihmisiä joutuu muuttamaan Vaasankadulta jonnekin muualle, koska vuokra nousee kestämättömälle tasolle. Asuminen on Helsingissä naurettavan kallista jo muutenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?