Ay-johtaja Riku Aallon palkkio nousemassa 131% – Hävettääkö? ”Ei”

Riku Aalto vaati aiemmin palkkiomalttia yritysten johtajille.

Riku Aallon vuosipalkkio nousee 60000 euroon, jos Kojamo listautuu Helsingin pörssiin. Nykyisin Aalto saa puheenjohtajan tehtävästä 26000 euroa vuodessa.

7.6.2018 6:43

Teollisuusliiton ja Kojamon hallituksen puheenjohtajan Riku Aallon vuosipalkkio nousee 60 000 euroon, jos Kojamo listautuu Helsingin pörssiin.

Nykyisin Aalto saa puheenjohtajan tehtävästä 26 000 euroa vuodessa. Asiasta päätti varsinainen yhtiökokous maaliskuussa. Niinikään Aallon palkkio kasvaa 131 prosenttia.

Aalto on aiemmin kritisoinut yritysten johdon ylisuuria palkkioita. Syyskuussa 2015 Aalto kertoi uutistoimisto STT:lle haastavansa yritysjohdon säästötalkoisiin.

Aalto ehdotti, että yritysjohdon palkkiot tulisi puolittaa ja bonukset lopettaa kahden vuoden määräajaksi. Aalto oli tuolloin silloisen Metalliliiton puheenjohtaja.

Aalto kommentoi palkitsemista Taloussanomille.

Hävettääkö palkkio, kun olette pitkän linjan ammattiliittolainen?

– Ei. Täytyy muistaa, mihin kontekstiin ehdotus liittyi. Se liittyi siihen, että palkansaajia vaadittiin alentamaan palkkioitaan. Eipä niihin talkoisiin yhtään toimitusjohtajaa tai muuta vastaavaa lähtenyt, Aalto sanoi.

Onko palkkio verrattavissa ylisuuriksi luonnehdittuihin palkkioihin tai palkkoihin?

– Jääviyssyistä olen tietenkin viimeinen henkilö arvioimaan sitä.

Aalto kertoo, että palkkio perustuu pörssiyhtiöiden hallitusten palkkioihin vuonna 2017. Hän kertoo, että palkkioista päättävä toimikunta on arvioinut työn määrää, vastuuta ja vaativuutta.

– Kyllä kai minullakin on oikeus osallistua myös pörssiyhtiön hallituksen toimintaan, ja totta kai lähtökohta täytyy olla se, että silloin kun palkitsemisia arvioidaan, palkitsemiskäytäntö on samanlainen kuin saman suuruisissa pörssiyhtiöissä.

– Tietysti voi kysyä, olenko minä henkilönä tai ovatko ammattiliittojen edustajat sellaisia, että he ovat epäkelpoisia saamaan vastaavia palkkioita, joita muut hallitusten jäsenet saavat, ilman mitään suurempaa kritiikkiä esimerkiksi medialta, jos he osallistuva pörssiyhtiöiden hallitustyöskentelyyn.

Aallon mukaan mahdollinen listautuminen ei nosta yhtiön asuntojen vuokria.

Aallon palkkaus on aiheuttanut aiemmin suuttumusta Teollisuusliiton jäsenten keskuudessa. Liitto korotti Aallon kuukausipalkkaa syyskuussa yli 50 prosentilla, eli yli 5 000 eurolla.

Kojamon hallituksen jäsenten vuosipalkkiot yli kolminkertaistuvat 30 000 euroon. Varapuheenjohtajan, eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sijoitusjohtajan Mikko Mursulan palkkio yli kaksinkertaistuu 36 000 euroon.

Hallituksessa ovat Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi, Opetusalan Ammattijärjestö puheenjohtaja Olli Luukkainen, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen, Varman varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton talouspäällikkö Jan-Erik Saarinen ja Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin.

Luukkainen, Malinen ja Selin aikovat erota hallituksesta, jos yhtiö menee pörssiin.

Kojamo

Kojamo on yksi Suomen suurimmista asuntosijoitusyhtiöistä.

Yhtiö tarjoaa sekä vuokra-asuntoja että asumiseen liittyviä palveluita Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Kojamon suurimpia omistajia ovat työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma sekä ammattiliitto Teollisuusliitto.

Kojamo kertoi toukokuussa, että se aikoo listautua juhannukseen mennessä Helsingin pörssin päälistalle.

Listautumisanti alkoi maanantaina ja päättyy viimeistään 12. kesäkuuta.

Yhtiö on entiseltä nimeltään VVO-yhtymä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?