Legendaarinen taukopaikka Lahnajärvi avautui tänään konkurssista huolimatta – ”Sali on täynnä koko ajan”

Rantaravintola Lahnajärvi on konkurssissa, mutta uusi yrittäjä avasi keskiviikkona ovet.

Lahnajärven ravintola ja vesipuisto avautuvat myös tänä kesänä, mutta yrittäjä on vaihtunut.

6.6.2018 16:14

Ykköstien varressa olevan Lahnajärven taukopaikan ravintola avautui jälleen keskiviikkona. Sen vieressä toimiva vesipuisto Lahnis kertoo verkkosivuillaan avaavansa porttinsa viikonloppuna. Näin siitä huolimatta, että Rantaravintola Lahnajärvi Oy on konkurssissa.

Lahnajärven uudesta tilanteesta kertoi ensimmäisenä Salon Seudun Sanomat tiistaina painetussa lehdessään.

Konkurssipesän pesänhoitaja, varatuomari ja asianajaja Petra Lindberg asianajotoimisto Seppo Lindberg Oy:stä perustelee tilannetta sillä, että yrittäjä Pia Landen oli tehnyt ravintolan ja vesipuiston kanssa vuokrasopimukset ennen konkurssia.

– Tässä välitilassa konkurssipesä ei ole halunnut tehdä toimia, joista voisi aiheutua vuokralaisille vahinkoa, Lindberg sanoo.

Välitilalla hän tarkoittaa sitä, että konkurssipäätös tulee lainvoimaiseksi, ellei velkojat ja velallinen peru sitä kahdeksan päivän aikana. Määräaika menee umpeen huomenna torstaina.

 Pesänhoitajalla ei tietenkään mitään sitä vastaan, että jos velkojat suostuisivat konkurssin perumiseen.

Konkurssiin Rantaravintola Lahnajärveä ovat Lindbergin mukaan hakeneet eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja Verohallinto. Hakijavelkojien lisäksi yhtiöllä on muitakin velkoja, joista suurimmat ovat Osuuspankki ja Kimmon vihannes.

– Pesänhoitajalla ei tietenkään mitään sitä vastaan, että jos velkojat suostuisivat konkurssin perumiseen, Lindberg sanoo.

Yleensä peruminen edellyttää, että velat on maksettu. Jos konkurssi ei peruunnu, jatkuu konkurssipesän selvittely.

Landen kertoo, että hänellä pitäisi olla huomiseen mennessä 80 000 euroa, mutta hän ei pysty saamaan summaa kokoon.

– En pysty muuttumaan rahaksi, hän sanoo.

Alla olevalta videolta näet, miltä Lahnajärvellä näytti vuonna 2015.

Tulevaisuus on auki

Landen kertoo vuokranneensa ravintolan yrittäjälle, koska ajatteli voivansa lyhentää vuokrarahoilla velkojaan. Hän sanoo pitäneensä yhteyttä velkojiinsa ja ulosottoviranomaisiin ja yrittäneensä tehdä heidän kanssaan maksusuunnitelman. Hän yllättyi täysin, kun kaksi päivää vuokrasopimuksen tekemisen jälkeen sai kuulla konkurssipäätöksestä tekstiviestillä.

Ravintolayrittäjä Mehmet Tartkoy kertoo, että asia yllätti hänetkin, mutta on tyytyväinen, että sai avata paikan.

Konkurssissa määräämisvalta velallisyhtiössä on siirtynyt pesänhoitajalle. Koska päätös ei ole vielä lainvoimainen, ei voida varmasti sanoa, miten toiminta jatkuu.

– Yksi mahdollisuus on, että vuokralaiset jatkavat toimintaansa normaalisti kesän ajan ja tilanne katsotaan sen jälkeen uudelleen, Lindberg sanoo.

Vuokralaisilla on hänen mukaansa myös oikeus irtisanoa sopimuksensa, jolleivät halua jatkaa vuokrasuhdetta. Myös konkurssipesä voi irtisanoa sopimuksen.

Tartkoy on valmis jatkamaan vuokralaisena ja myös kiinnostunut ostamaan ravintolan. Hän muistuttaa, että paikka on legendaarinen.

– Jollen osta, tulee joku muu joka ostaa, hän sanoo.

Ainakin avajaispäivä näyttää hänestä hyvältä.

– Sali on täynnä koko ajan, hän kertoo.

”Ihme, että olen elossa”

Jos konkurssia ei peruta, pesänhoitajalla on kaksi kuukautta aikaa tehdä pesäluettelo, johon kirjataan varat ja velat sekä sama aika laatia selvitys velallisyhtiön toiminnasta. Konkurssin tarkoitus on yrittää myydä omaisuus parhaaseen mahdolliseen hintaan ja jakaa rahat velkojille.

Pia Landen kokee kärsineensä vääryyttä. Hän avasi ravintolan sen jälkeen, kun se oli ollut seitsemän vuotta kiinni vuonna 2014, käytti kaikki rahansa ja energiansa paikan remontointiin ja pyörittämiseen.

 Olen käynyt hirveän koulun. Ihmettelen, että olen elävien kirjoissa.

Puoli vuotta hän on pakoillut haastemiestä.

– Olen käynyt hirveän koulun. Ihmettelen, että olen elävien kirjoissa.

Periksi Landen ei aio antaa.

– Aion valittaa käräjäoikeuden konkurssituomiosta hovioikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?