SAK:n Eloranta puolustaa Kojamon roimaa hallituspalkkioiden korotusta: ”Nyt tehtiin kokonaisremontti” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SAK:n Eloranta puolustaa Kojamon roimaa hallituspalkkioiden korotusta: ”Nyt tehtiin kokonaisremontti”

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan Kojamon hallituspalkkioiden nostolle on hyvät perusteet.

Julkaistu: 4.6.2018 17:28

Nimitystoimikunta perustelee Kojamon hallituksen palkkioiden kaksin- tai kolminkertaistamista listayhtiön statuksella ja työn määrän kasvulla.

Asuntosijoitusyhtiö Kojamon listauminen pörssiin kaksin- tai jopa kolminkertaistaa yhtiön hallituksen jäsenten vuosipalkkiot. Kojamon nimitystoimikunnan puheenjohtaja, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta perustelee korotuksia uudella tilanteella.

– Kun yhtiö menee pörssiin, vastuut, vaatimukset ja työn määrä kasvavat.

Nämä ovat palkkioiden perusta. Nimitysvaliokunnan jäsen, Ilmarisen listaamattomista sijoituksista ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Esko Torsti kertoo, että niihin vaikuttavat myös toimiala ja yhtiön koko.

Jos Kojamon listautuminen Nasdaq Helsingin päälistalle onnistuu suunnitellusti, hallituksen puheenjohtajan Riku Aallon vuosipalkkio on listalleottoesitteen perusteella 60 000 euroa.

Kojamon ylimääräinen yhtiökokous päätti korvauksista puolitoista viikkoa sitten. Puheenjohtajan palkkio nousee roimasti, sillä maaliskuun puolivälissä pidetty varsinainen yhtiökokous päätti, että se on 26 000 euroa.

Varapuheenjohtajan eli eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sijoitusjohtajan Mikko Mursulan palkkio niin ikään yli kaksinkertaistuu 15 000 eurosta 36 000 euroon. Hallituksen jäsenten vuosipalkkiot yli kolminkertaistuvat 9 000 eurosta 30 000 euroon.

Kasvavatko rivijäsenten vastuut ja työmäärä niin paljon, että korvaus pitää kolminkertaistaa?

– Nyt tehtiin kokonaisremontti ja laitettiin samalla palkkioiden suhteet kuntoon, Eloranta kertoo.

Sato on maksanut paljon enemmän

Kojamo on Elorannan mukaan ollut erittäin maltillinen palkkionmaksaja. Hän vertaa yhtiötä sen kilpailijaan Satoon ja arvioi, että Kojamon palkkiot ovat olleet varmaan puolet Satossa maksetuista.

Niukka politiikka on Elorannan mielestä ollut perusteltua, mutta se on osin johtanut siihen, että palkkioiden suhteet eivät ole olleet ihan optimaalisia.

– Uskon, että tällä remontilla voidaan pärjätä pitkälle tulevaisuuteen eli kovin nopeasti ei välttämättä tarvita uusia palkkiopäätöksiä tai korotuksia.

Esityksensä pohjaksi nimitystoimikunta selvitti, millaisia korvauksia maksetaan toisissa pörssiyhtiöissä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Torstin mukaan uudet palkkiot noudattavat nyt niiden tasoa.

Johtamisen ja palkitsemisen konsulttitoimiston Reward Agency mukaan viime vuonna pörssiyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat saivat keskimäärin 61 600, varapuheenjohtajat 36 100 ja hallituksen jäsenet 30 100 euroa vuodessa. Mediaanipalkkiot olivat sen sijaan selvästi alempia.

– Mediaani kuvaa jotain, mutta pörssiyhtiöt ovat hyvin eri kokoisia. Kojamosta tulee merkittävän kokoinen pörssiyhtiö, Torsti sanoo.

Hallituksesta halutaan houkutteleva

Kojamon hallitukseen kuuluvat Matti Harjuniemi, Olli Luukkainen, Jorma Malinen, Reima Rytsölä, Jan-Erik Saarinen ja Ann Selin. Luukkainen, Malinen ja Selin ovat kuitenkin ilmoittaneet eroavansa hallituksesta, jos listautuminen toteutuu.

– Haluamme, että palkkiot ovat kilpailukykyisiä, jotta saamme hallitukseen sellaista väkeä kuin tarvitsemme, Eloranta sanoo.

Eroavien tilalle on valittu Vakuutusyhtiö Turvan toimitusjohtaja Minna Metsälä ja Anne Leskelä, joka on Nokian Renkaiden talous- ja sijoittajasuhdejohtaja heinäkuuhun asti. He ottavat tehtävänsä vastaan, jos Kojamon listautuminen toteutuu. Yhtiön osakeannin merkintäaika alkoi tänään maanantaina ja päättyy viimeistään 12. kesäkuuta.

Palkkiota ei sidota henkilöön

Aalto työskentelee Teollisuusliiton puheenjohtajana ja on aikaisemmin toiminut muun muassa Metallityöväen liiton puheenjohtajana.

Eloranta ei ota kantaa siihen, miltä ammattiyhdistysjohtajan suuri hallituspalkkio näyttää ulkopuolisten silmissä. Hän sanoo, että nimitystoimikunta laati palkkiot pörssiyhtiölle, eikä miettinyt, kuka tehtävää hoitaa.

– Ei voida ajatella, että jos ammattiyhdistysjohtaja on hallituksen puheenjohtajana, hän saa pienemmän palkkion kuin hallituksen jäsen, jolla on pörssiyhtiökokemusta. Ei sekään taida olla vastuiden ja tehtävän mukaista.

Nimitystoimikuntaan kuuluivat myös Opetusalan ammattiliiton järjestöjohtaja Pasi Pesonen ja Varman varatoimitusjohtajana työskennellyt Ville-Veikko Laukkanen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?