Taksiautoilijat uhoavat lopettavansa hommat, mutta luvuista paljastuikin yllätys

Julkaistu:

TAKSILAKI
Taksinkuljettajien huoli uudesta taksilaista näkyy ja kuuluu. Moni uhoaa lopettavansa lain takia. Kuinka moni tosiasiassa?
Ajaako heinäkuun alusta voimaan astuva uusi taksilaki kuljettajia lopettamaan? Vai ovatko viime aikoina kuullut lopettamispuheet vain tolpilla käytävää tunnekuohua?

– Jäsenkunnassamme, joka edustaa 80 prosenttia liikenneluvan haltijoista, tällaisia merkkejä lopettamisista ei ole, Suomen taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoo.

Taksiluvan haltijoita on vajaat 7 500, voimassaolevia taksilupia on 9 600. Lupamäärä kasvoi alkuvuodesta hieman, kun kuntakohtaiset taksilupien kiintiöt täytettiin.

Vuosittain lopettaa noin 400, näin viime vuonnakin. Koskinen arvioi, että vähintäänkin sama määrä lopettaa tänä vuonna, ja todennäköisesti hieman päälle taksilain takia.

Koskisen mukaan alalla on kohtuullisen ikääntyneitä yrittäjiä. Liikenneluvan haltijoiden keski-ikä on 55 vuotta. 27 prosenttia on yli 60 vuotta.

– Osa on jäänyt odottelemaan ja katsomaan, että mihinkä maailma on menossa. Vanhempi joukko vähän normaalia enemmän nyt lopettelee ja siirtyy eläkkeelle.

– Sellaista viestiä, jota on kuulunut julkisuudessa, että nyt kyllä yrittäjät lopettavat, emme pysty vahvistamaan millään muotoa.

Liikennelupien rekisteri on Ely-keskuksella, ja tiedot lopettavien luvista päivittyvät myös taksiliitolle. Lupien hallinnointi siirtyy Trafille.

Elysta vahvistetaan Koskisen näkemys.

– Alkuvuoden reipas tahti liikennöinnin lopettamisissa on taantunut suhteellisen selvästi. Tammi-toukokuun tilanne on, että viime vuoteen verrattuna lopettamisia on ollut 8,5 prosenttia vähemmän, Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen lupapäällikkö Pasi Hautalahti sanoo.

Vuonna 2017 vastaavana ajanjaksona liikennöinti lopetettiin 201 luvalla, tänä vuonna lopettamisilmoituksia on tehty 184 (katso kuva alla). Toukokuussa on oli piikkiä lopettamisissa, mutta Hautalahti ei sen perusteella vetäisi johtopäätöksiä.Jos kuva ei näy, katso se tästä.

”Ei tarvii odotella paarin edessä”

– Lopettamispuheita kuulee paljon. Juuri toissa päivänä tolpalla sanottiin, että tästäkin jonosta joka toinen meinaa lopettaa, sanoo tamperelainen taksiyrittäjä.

Lopettamispuheita kuulee sekä eläkeikää lähellä olevilta että myös ”nuoremmilta”, viisikymppisiltä kuten kuski itse.

– En tässä kohtaa laita hanskoja tiskiin, vaan katson, mitä tästä seuraa, saako tästä vielä leipänsä. Moni on ihmeen aikaisinkin lopettanut, vaikka laki tulee vasta kesällä.

Mies epäilee, että lopettamisten taustalla on muutakin, on autonvaihto edessä, eikä uskalleta enää ottaa kymmenien tuhansia velkaa.

– Mitä vanhempi kalusto, sitä kielteisimmin uudistukseen suhtaudutaan.

– Minusta taksilaki on hyvä. Loppuu periaatteessa päivystäminen, ei tarvii odotella baarin edessä viiteen asti. Myö voidaan vaan ilmoittaa vaikka Facebookiin, milloin ollaan ajossa ja millä hinnalla, sanoo keskisuomalainen Jukka Lehtonen, 53.

– Ei täällä tilanne paljoa muutu, kun ei tänne maaseudulle ole uusia tulijoita. Asiakkaiden kannalta tämä on huono, eivät he enää saa autoja sivukylille.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tjäreborgin toiminta jatkuu – sai rahoituksen varmistettua

  2. 2

   Lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa paljon puutteita – peruspalkka saattaa alittaa minimitason

  3. 3

   Hallinto-oikeus: Ähtärin kaupunki takasi laittomasti yli 17 miljoonan pandalainat

  4. 4

   Kommentti: Brexit puraisi jo syyttömiä suomalaisturisteja

  5. 5

   Ruotsalaiset luopuvat käteisen käytöstä vauhdilla, joka hirvittää jo valtiota – kruunulle harkitaan sähköistä vaihtoehtoa

  6. 6

   Kumpi päättää perheen raha-asioista? Suomalaiset vastasivat: ”Puolisoni ei tiedä, että minulla on 65 000 euroa”

  7. 7

   Näin kilpailijat kommentoivat Tjäreborgin tilannetta: ”Hinnat peilautuvat suoraan kysyntään”

  8. 8

   Tiina maksoi Tjäre­borgin perhe­lomansa verkko­pankissa – nyt matka ja rahat ovat vaaka­laudalla: ”Tyhmyydestä sakotetaan”

  9. 9

   Oletko ostanut matkan Tjäreborgilta? Näin saat rahasi takaisin

  10. 10

   Analyytikko: ”Tärkeä kysymys on, löytyykö Tjäreborgin toiminnalle jatkaja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin – 600 000 lomanviettäjää jäi ilman paluulentoa

  2. 2

   Yksi lyhyt kuulutus romutti Karin ja Raijan odotetun loman – lento­kentän kahvilassa etsittiin äkki­lähtöä

  3. 3

   Oletko ostanut matkan Tjäreborgilta? Näin saat rahasi takaisin

  4. 4

   Tiina maksoi Tjäre­borgin perhe­lomansa verkko­pankissa – nyt matka ja rahat ovat vaaka­laudalla: ”Tyhmyydestä sakotetaan”

  5. 5

   KKV on alkanut järjestää Tjäreborgin asiakkaiden paluukuljetuksia

  6. 6

   Peter ja Päivi olivat juuri nousemassa Tjäre­borgin loma­lennolle, kun tuli kuulutus: lentonne on peruutettu – ”Mitenköhän tässä käy”

  7. 7

   Tjäreborg: kaikki maanantain lomalennot peruttu – Suomesta piti lähteä 525 lomalaista

  8. 8

   Kumpi päättää perheen raha-asioista? Suomalaiset vastasivat: ”Puolisoni ei tiedä, että minulla on 65 000 euroa”

  9. 9

   Tjäreborgin emoyhtiö konkurssiin – suora lähetys Mallorcan lentokentältä

  10. 10

   Lauran piti palata Tjäreborgin lomalta suoraan töihin – nyt lento kotiin on täysi mysteeri: ”Olisi hauska tietää, miten hommat järjestyy”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  2. 2

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  3. 3

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  4. 4

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  5. 5

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin – 600 000 lomanviettäjää jäi ilman paluulentoa

  6. 6

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  7. 7

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  8. 8

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  9. 9

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  10. 10

   Yksi lyhyt kuulutus romutti Karin ja Raijan odotetun loman – lento­kentän kahvilassa etsittiin äkki­lähtöä

  11. Näytä lisää