Sähkön siirtohinnat nousivat taas – katso, miten 77 yhtiötä laskuttaa eri puolilla Suomea

Sähkön siirtohinnat vaihtelevat erittäin paljon eri puolilla Suomea. Taloussanomat listasi sähkölämmitteisessä kerrostaloasunnossa ja pientaloissa asuvien siirtokuluja yhtiöittäin.

4.6.2018 15:02

Moni sähköyhtiö on nostanut tai nostaa siirtohintojensa tasoja tänä vuonna. Osa yhtiöistä on moninkertaistanut hintojaan viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana.

Sähkön hinnasta noin kolmasosa koostuu siirtomaksuista. Siirtohintoja ei voi kilpailuttaa, koska siirto on sähköverkon omistajan yksinoikeus eli monopoli.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta sekä kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä veroista. Sähkönsiirron hinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

Korotuksia vuodenvaihteesta lähtien

Heti vuodenvaihteen jälkeen voimaan astui korotuksia 15 yhtiössä. Tammikuussa hintojaan korotti muun muassa Rovakaira, LE-Sähköverkko ja Kymenlaakson Sähköverkko.

Helmikuussa hintojaan korotti Kronoby Elverk, maaliskuussa Kokkolan Energiaverkot ja Köyliön Sähkö. Huhtikuun alussa hinnat nousivat viidessä yhtiössä, toukokuussa siirtohintojaan nosti Kokemäen Sähkö.

Kesäkuun alussa hinnat nousivat Loiste Sähköverkossa. Heinäkuussa siirtohintoja nostavat Caruna ja Järvi-Suomen Energia.

Sähköverkonhaltijoita on Suomessa tällä hetkellä noin 80.

Miljardien investoinnit vielä edessä

Energiaviraston johtava asiantuntija Tiina Karppinen kertoo, että hintaeroille on hyvin käytännöllinen selitys.

– Hintaerot johtuvat pitkälti verkon rakenteesta. Maaseutumaisilla yhtiöillä, joiden asiakasmäärä verkkokilometriä kohden on melko pieni, asiakaskohtainen kustannuskin on korkeampi kuin esimerkiksi kaupunkimaisilla alueilla, jossa johtokilometrikohtaista kustannusta kohden on enemmän asiakkaita.

Asemakaava-alueella sähkökatkos saa kestää enimmillään kuusi tuntia.

Karppinen kertoo, että merkittävin yksittäinen syy korotuksille oli vuonna 2013 voimaan astunut uusi sähkö­markkina­laki. Lain mukaan vuoden 2028 loppuun mennessä yhtiöiden pitää huolehtia, että myrskyn tai lumi­kuorman johdosta aiheutuva keskeytys on asema­kaava-alueella korkeintaan kuusi tuntia ja sen ulko­puolella korkeintaan 36 tuntia.

– Lain tiukentuneet toimitusvarmuuskriteerit ovat olleet selvästi tekijä, joka on nostanut hintoja sitä edeltävästä tasosta. Yhtiöiden vuosittainen investointimäärä on noussut selvästi. Yhtiöt ovat arvioineet, että ne joutuvat investoimaan vuosien 2014–2028 välillä reilu kahdeksan miljardia euroa. Investoinnit näkyvät sitten siirtohinnoissa.

Energiavirastolle toimitettujen kehittämissuunnitelmien mukaan yhtiöt tekevät vuosittain investointeja vajaalla 600 miljoonalla eurolla vuoden 2019 loppuun mennessä.

 Siirtohintojen korotus voi olla maksimissaan 15 prosenttia.

Caruna taipui alentamaan maksuja

Siirtohinnat olivat näkyvästi tapetilla vuonna 2016, kun Suomen suurin sähkönjakelija Caruna ilmoitti nostavansa sähkön siirtohintoja lähes kolmanneksella. Caruna perusteli sähkönsiirron hinnankorotuksia tuolloin muun muassa toimitusvarmuuden parantamisella.

Yhtiö sai tästä paljon kritiikkiä sekä julkisuudessa että asiakkailtaan, jotka valittivat kuluttajariitalautakuntaan. Lopulta Caruna taipui alentamaan sähkönsiirron maksujaan neuvoteltuaan kuluttaja-asiamiehen kanssa.

– Viime vuoden syyskuussa astui voimaan sähkön siirtohintojen korotuskatto, jonka mukaan siirtohintojen korotus voi olla maksimissaan 15 prosenttia. Sitä me nyt valvomme, ja se on raja, jonka verran siirtohintoja voi korottaa joko kerralla tai vuoden aikana yhteensä, Karppinen sanoo.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Taulukkoa korjattu 5.4.2018 kello 15.00: Köyliön-Säkylän Sähkö Oy:n tietojen osalta taulukon kohdissa K1 ja K2 luvut olivat virheelliset. Nämä on nyt poistettu artikkelista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?