Suomi on krapularohtojen luvattu maa – onko oikein yrittää lievittää liikajuomisen seurauksia?

Suomessa myydään krapulaoireita lievittäviä valmisteita. Tehon sanotaan perustuvan asetaldehydin poistoon. Alkoholitutkija odottaa vielä tuloksia mutta paljastaa yllättävän seikan päihtymisestä.

Kesäinen sää houkuttelee suomalaisia terassille. Kuvituskuva.

3.6.2018 10:45

Suomalainen juomakulttuuri krapulakokemuksineen yhdistää ja paheksuttaa sukupolvesta toiseen. Ei ole yllättävää, että Suomi on ollut krapulatutkimuksen pioneereja jo 1970-luvulta.

Sekään ei siten yllätä, että juuri Suomessa parhaillaankin myydään valmisteita, joilla voi yrittää torjua alkoholin haittavaikutuksia – sekä krapulaa että mahdollisesti alkoholin pitkäaikaisvaikutuksia elimistölle.

Kannattaisiko purkista napata pilleri, kun tänä kesänä tyhjentää tuoppia kesäterassilla? Mihin valmisteiden teho perustuu?

Vastauksia varten täytyy ensinnäkin tuntea kaksi ainetta: asetaldehydi ja kysteiini.

Asetaldehydissa yllättävä ominaisuus

Asetaldehydiä jää valmistusprosessissa elintarvikkeisiin – jollaisia alkoholijuomatkin ovat. Sitä vapautuu myös elimistössä etanolin palaessa.

Asetaldehydistä tiedetään, että se on voimakkaasti karsinogeeninen. Kun asetaldehydia kerääntyy elimistöön, se lisää merkittävästi useiden syöpien riskiä. Millä pitoisuuksilla tarkkaan ottaen, on toistaiseksi epäselvää.

Alkoholitutkija Peter Eriksson paljastaa asetaldehydista vähemmän tunnetun ominaisuuden.

Alkoholitutkija Peter Eriksson tuntee Suomessa myynnissä olevat krapulavalmisteet.

– Ihmiset eivät juo alkoholia vain etanolin vaikutuksen takia. Myös asetaldehydi tuottaa jollakin mekanismilla euforiaa, hyvän olon tunnetta. Tästä näkemyksestä on koulukuntaeroja, mutta minulle asia on 99 prosentin varmuudella selvää, hän sanoo.

– On mielestäni selvää, että jos alkoholista poistettaisiin asetaldehydi, se vähentäisi käyttöä.

Kysteiini

Alkoholin haittavaikutuksia torjuvia valmisteita myyvät ainakin pörssiyhtiö Biohit ja pienemmät yritykset Catapult Cat ja Rohdos.

Biohitin Acetium on patentoitu, kysteiiniä sisältävä valmiste. Kysteiinin on aiemmissa tutkimuksissa todettu vähentävän asetaldehydialtistusta syljestä. Kysteiini sitoutuu asetaldehydiin ja muodostaa kemiallisen yhdisteen, joka poistuu ruoansulatuksen mukana.

Biohit, joka valmistaa myös tupakanvieroitukseen tuotteita, on viime vuosina solminut monia jakelu- ja lisenssisopimuksia muun muassa Kiinaan.

Biohitin laboratoriotila Helsingissä.

Catapult Cat valmistaa ravintolisää, joka nautitaan yhdessä alkoholin kanssa. Valmiste sisältää vitamiineja ja kysteiiniä.

Rohdoksen Detoxformula-ravintolisässä on roimasti hivenaineita ja vitamiineja. Valmiste ei sisällä kysteiiniä, mutta myös yhtiön mukaan senkin tuote kiihdyttää asetaldehydin palamista. Vaikutus perustuisi NAC-aminohapon maksan toimintaa tukevaan vaikutukseen sekä antioksidantteihin.

Kasvua ulkomailta

Catapult Cat -ravintolisiä alettiin myydä apteekeissa ja luontaistuoteliikkeissä viime vuonna. Myynti kasvaa, ja yhtiö tähyää ulkomaille. Kesäkuussa se alkaa myydä tuotetta Britanniassa ja Tanskassa. Ravintolisää myydään myös Amazon UK:ssa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla nosti lupaavia startup-yrityksiä koskevassa tuoreessa tutkimuksessa Catapult Catin yhdeksi niistä suomalaisyrityksistä, joilla on merkittävää potentiaalia kansainväliseen kasvuun.

Toistaiseksi yritys ei väitä, että valmiste ennaltaehkäisee krapulan. Se sisältää ainesosia, jotka alkoholin kanssa nautittuna muun muassa poistavat väsymystä ja edistävät aineenvaihduntaa.

Yhtiö luopui viime vuoden lopulla Suomen patenttihakemuksen edistämisestä, mutta hakee kansainvälistä patenttia.

Riippumatonta tutkimustietoa Catapult Cat -valmisteen tehosta asetaldehydin torjunnassa ei toistaiseksi ole. Yhtiöstä kerrotaan, että käyttäjäkokemuksista tulee koko ajan vahvaa näyttöä, että valmiste todella poistaa krapulaoireita.

– Tuotetta ostetaan ja saamme valtavan positiivista palautetta siitä, että se auttaa alkoholin haittavaikutuksiin, Catapult Catin hallituksen puheenjohtaja Timo Pohjalainen sanoo.

Johtopäätökset ennenaikaisia

Alkoholitutkija Eriksson sanoo, että erityisesti silloin jos valmisteessa on kysteiiniä, se saattaa olla potentiaalinen krapulan lievittäjä.

– Kuitenkin vasta, kun pätevä tieteellinen tutkimus on suoritettu, voimme vetää kunnon johtopäätöksiä, hän painottaa.

Erikssonin mukaan kysteiinin kyky neutraloida asetaldehydiä ei ole kiistanalainen väite. Mutta tehosta puhuttaessa pitäisi tietää, missä määrin tietty määrä neutraloi asetaldehydia siten, että vaikutus todella tuntuu.

– Tästä on vielä matkaa varmuuteen, että kysteiini lieventää tai poistaa krapulan.

Eriksson uskoo, että vaikutus on selvin osalla aasialaistaustaisia ihmisiä, joiden geeniperimä nostaa asetaldehydipitoisuudet juotaessa niin korkeiksi, että vaste on suuri.

Sinänsä mitään haittaa ei ole, jos haluaa omalla rahalla ostaa ravintolisiä ja testata niiden vaikutusta oman olotilaan. Jonkinasteisen suojavaikutuksen valmiste voi tuoda. Se olisi loogista, koska aine poistaa asetaldehydiä, hän sanoo.

– Ei ole poissuljettua, että kysteiinivalmisteet toimivat suomalaisillekin, mutta kuten sanottua, tarvitaan lisätietoa.

Alkoholijuomien asetaldehydista ei tietoa

Pohjalainen haluaa puhua laajemmasta ilmiöstä kuin krapulasta. Takana on vakavampi ongelma, sillä alkoholin sisältämä asetaldehydi tuottaa pitkäaikaisia vaurioita kudosten geenimutaatioista syöpään. Säännöllisesti käytettynä lisäravinne hänen mukaansa neutraloi näitä haittavaikutuksia – ja ennaltaehkäisee lisäksi krapulaista oloa.

Pohjalainen arvostelee Euroopan unionia ja terveysviranomaisia siitä, että ne eivät vaadi alkoholijuomilta samanlaisia sisältömerkintöjä kuin muilta elintarvikkeilta. Sulfiitista on varoitusmerkintä mutta ei asetaldehydistä.

Kuitenkin kosmetiikkatuotteille on jo asetettu turvaraja, jota enempää asetaldehydiä tuotteet eivät saa sisältää.

Eriksson uskoo, että asetaldehydin valvonta elintarvikkeissa alkaa jollain aikavälillä edetä unionissakin. Mahdollisesti jonkinlaisina rajoina alkoholituotteissa.

– Tiedämme, että juomat, joissa on eniten asetaldehydia, aiheuttavat eniten syöpää. Esimerkiksi Normandiassa ruokatorven syöpä on yleisin. Se johtuu calvadoksesta, jossa on todella paljon asetaldehydia. He myös juovat sen kuuman kahvin kanssa, mikä tehostaa asetaldehydin tunkeutumista suun limakalvoon.

Monimutkainen oirekimppu

Krapulalääkitystä vaikeuttaa se, että asetaldehydi on vain yksi huonon olon ja aiheuttajista. Kun juo runsaasti alkoholia, aivot lähettävät viestin myrkytystilasta. Elimistö yrittää saada myrkyn pois ja tulee paha olo. Pahoinvointiin vaikuttaa myös asetaldehydi.

Krapula johtuu myös siitä, että etanoli ärsyttää hermosoluja. Väsymys ja elimistön kuivuminen voivat lisätä oireita. Ahdistuneisuutta voi tuottaa se, että on käyttäytynyt estottomasti.

Krapulanhoito palautuu herkästi kysymykseen, onko oireita edes syytä lievittää.

Eriksson edustaa kantaa, jonka mukaan krapulaa ei tarvita muistuttamaan juopottelun turmiollisuudesta.

– Usein katsotaan, että jos krapulaa lievennetään, ihmiset alkavat juoda enemmän ja kaikki menee hunningolle.

Hän pitää alkoholismin kehittymisen kannalta vaarallisimpana hetkeä, jolloin ihminen jatkaa juomista seuraavana päivänä. Hänen mukaansa putki alkaa usein juuri siksi, että krapula on paha.

Erityisen vaarallista on tarttua ’korjaussarjaan’, jos ihmisellä on erityinen alttius alkoholismiin.

– Heille krapulaoireiden lievittäminen olisi tärkeää. Jos oireet jopa kokonaan poistuisivat, voisi poistua jopa keskeinen syy juoda. Tavallinen ihminen ei yleensä haluakaan jatkaa juomista.

– Mutta lisää tutkimustietoa kaivataan tässäkin.

Helsingin yliopiston päihdelääketieteen professori Hannu Alho ei ole samaa mieltä.

– Jos olisi tehokas krapulalääke, se todennäköisesti lisäisi humalajuomista. Alkoholilla on paljon muita haittoja kuin krapula ja oikeastaan krapula on elimistön suojamekanismi. Se kertoo, että join liikaa.

Alhokaan ei silti tyrmää krapulavalmisteita, ”jos ne perustuvat näyttöön”.

– Asetaldehydi on hyvin vaarallinen aine, mutta ei ole näyttöä että se olisi krapulan aiheuttaja. Sen poisto elimistöstä jollakin valmisteella on myös vaikeaa.

Artikkelia korjattu 6.6. kello 15.00: Biohitin Acetium on rekisteröity lääkinnälliseksi laitteeksi eikä ravintolisäksi. Sitä ei kehoteta nauttimaan alkoholin yhteydessä. Catapult Catin tuote ja Rohdoksen Detoxformula ovat ravintolisiä. Otsikossa viitattiin virheellisesti krapulalääkkeisiin, nyt otsikossa käytetään muotoilua ”krapularohdot”. Jutussa mainitut tuotteet eivät ole lääkkeitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?