Sähkön siirtohintojen korotukset uuteen syyniin

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt professori Jarmo Partasta selvittämään syitä kansaa kuohuttaneisiin sähkön siirtohintojen korotuksiin.

Sähköyhtiöt ovat perustelleet siirtohintojen korotuksia sähköverkon kehittämisellä entistä varmemmaksi. Investointeja on tehtävä, sillä nykyisen sähkömarkkinalain edellyttämä toimitusvarmuus pitää saavuttaa vuoden 2028 loppuun mennessä.

29.5.2018 7:06

Viime aikoina keskustelua aiheuttaneet sähkön siirtohintojen korotukset otetaan uuden selvityksen kohteeksi. Asian on pannut liikkeelle asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on asettanut asiaa tutkimaan professori Jarmo Partasen, jonka tehtävä on ruotia syitä sähkön siirtohintojen korotuksiin. Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Partanen aloittaa työnsä kesäkuun alussa.

– Hänen tiedekuntansa on erikoistunut sähkömarkkinakysymyksiin ja Partasen tutkimukset ovat keskittyneet sähköverkkomarkkinoiden toimintaan, kertoo TEM:n hallitusneuvos Arto Rajala uutistoimisto Startelille.

Sähköyhtiöt ovat perustelleet siirtohintojen korotuksia sähköverkon kehittämisellä entistä varmemmaksi. Investointeja on tehtävä, sillä nykyisen sähkömarkkinalain edellyttämä toimitusvarmuus pitää saavuttaa vuoden 2028 loppuun mennessä.

Tällöin taajamissa sähkökatko saisi kestää enintään kuusi tuntia ja haja-asutusalueella enintään 36 tuntia. Tähän tarvitaan kallista maakaapelointia.

Kaapelointi lisää varsinkin haja-asutusalueilla toimivien sähköyhtiöiden kustannuspaineita. Osa maaseudun sähköyhtiöistä onkin hakenut lisäaikaa energiavirastolta.

– Nyt selvitetään, millä perusteilla jakeluyhtiöt valitsevat tavan, jolla päästään tavoiteltuun toimitusvarmuuteen. Valitsevatko ne automaattisesti maakaapeloinnin, vai haetaanko myös muita vaihtoehtoja, toteaa Rajala.

Hänen mukaansa selvityksessä pyritään tutkimaan sitä, mitkä tekijät ratkaisevat jakeluyhtiöiden investointipäätökset ja päästäisiinkö samaan lopputulokseen pienemmilläkin panostuksilla.

Carunalle suitsia

Siirtomaksut nousivat julkisuuteen vuoden 2016 alussa, kun Suomen suurin sähkönsiirtoyhtiö Caruna kertoi nostavansa sähkön siirtohintoja lähes kolmanneksella. Yhtiö sai tästä paljon kritiikkiä sekä julkisuudessa että asiakkailtaan, jotka valittivat kuluttajariitalautakuntaan.

Lopulta Caruna taipui alentamaan sähkönsiirron maksujaan neuvoteltuaan kuluttaja-asiamiehen kanssa.

Korotuksiin kiinnitti huomionsa myös ministeri Tiilikainen ja asiaan puututtiin lailla. Viime vuoden syyskuussa astui voimaan sähkön siirtohintojen korotuskatto, jonka mukaan siirtohintoja saa korottaa vuosittain vain 15 prosenttia.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta sekä kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä veroista. Energiaviraston viime vuoden lopussa julkaiseman selvityksen mukaan juuri perusmaksut ovat olleet viime vuosina selvässä nousussa.

Alueelliset erot siirtohinnoissa ovat edelleen suuria. Partasen selvitystyössä tulee tarkastella myös tätä alueellista jakautumista. Valmista on tarkoitus saada joulukuun puoleenväliin mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?