Alle 30-vuotiaiden työsuhteissa selvä muutos 20 vuodessa – ”Silloin, kun tarve on suurin, työvoimaa on käytössä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Alle 30-vuotiaiden työsuhteissa selvä muutos 20 vuodessa – ”Silloin, kun tarve on suurin, työvoimaa on käytössä”

20–29-vuotiaiden joukossa epätyypilliset työsuhteet ovat lisääntyneet vain hieman 20 vuodessa, mutta samalla kun määräaikaisuuksien osuus on vähentynyt, osa-aikaisuus on selvästi yleistynyt.

Monille nuorille epätyypilliset työsuhteet sopivat elämäntilanteeseen.­

25.5.2018 7:35

Nuorten aikuisten epätyypilliset työsuhteet ovat hieman lisääntyneet parinkymmenen viime vuoden aikana. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen datasta.

Kasvu tulee osa-aikatyön yleistymisestä nuorten keskuudessa. Sen sijaan määräaikaisten työsuhteiden osuus verrattuna 1990-luvun lopun tasoon on laskenut.

Tilastokeskuksen luvut on kerätty vuosilta 1997–2017. Nuoret palkansaajat on jaettu kahteen ryhmään, 20–24-vuotiaisiin ja 25–29-vuotiaisiin.

20–24-vuotiaiden palkansaajien määräaikaisten työsuhteiden osuus on tarkasteltavalla aikavälillä laskenut. Kun vuonna 1997 peräti 49,3 prosenttia ikäryhmään kuuluvista palkansaajista työskenteli määräaikaisessa työsuhteessa, vuonna 2017 luku oli pudonnut 40,2 prosenttiin. Laskua on tapahtunut 9,1 prosenttiyksikköä.

Samassa ikäryhmässä osa-aikatyö on sen sijaan lisääntynyt selvästi. Vuonna 1997 osa-aikatyötä teki 23,2 prosenttia ikäryhmästä. Viime vuonna osa-aikaista työtä teki jo 35,5 prosenttia.

Vastaava trendi näkyy 25–29-vuotiaiden kohdalla.

(Katso grafiikka viime vuoden tilanteesta jutun lopusta.)

Ilmiölle monta syytä

– Osa-aikaisten työsuhteiden lisääntymiselle on monta syytä, Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen kertoo.

Osa-aikatyön teettämiseen vaikuttavia tekijöitä ovat Kauhasen mukaan muun muassa tuotantojärjestelmään, kilpailuolosuhteisiin, työmarkkinoiden säätelyyn sekä työmarkkinaolosuhteisiin vaikuttavat tekijät.

Kiristyneessä kilpailussa ja toimintaympäristön muutoksessa yritykset suosivat työsuhteita, joita on helppo sopeuttaa työvoimatarpeen mukaan.

Osa-aikaista työtä käytetään eniten yksityisellä palvelusektoreilla eli vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemusalalla ja kiinteistöpalvelualalla.

– Esimerkiksi kaupan alalla työvoiman tarve voi vaihdella päivästä ja kellonajasta riippuen. Osa-aikainen työvoiman käyttö mahdollistaa sen, että silloin kun tarve on suurin, työvoimaa on käytössä, Kauhanen sanoo.

Moni nuori opiskelee päätoimisesti ja tekee opintojen ohella töitä, joko osa-aikaisella tai määräaikaisella sopimuksella. Joustava osa-aikatyö voi opiskelijan elämäntilanteessa olla paras vaihtoehto.

Yhä useampi tekee epätyypillistä työtä vasten tahtoaan

Joskus syynä epätyypillisen työn tekemiseen voi olla se, ettei pysyvää työtä ole tarjolla. Silloin epätyypillinen työsuhde ei ole työntekijälle kaikkein ihanteellisin vaihtoehto, mutta se otetaan vastaan, kun muuta työtä ei ole tarjolla.

Eurostatin luvut kertovat, että suomalaisista nuorista 15–24-vuotiaista 48,6 prosenttia ilmoittaa tekevänsä määräaikaista työtä vain siksi, että pysyvää työtä ei ole löytynyt.

– Luku on korkea verrattuna esimerkiksi EU-maiden keskitasoon, ja se on noussut entisestään vuoden 2012 jälkeen. 15–29-vuotiaiden kohdalla luku on vielä korkeampi, 57,3 prosenttia.

Kauhanen muistuttaa, että epätyypillisen työn tulisi sopia omaan elämäntilanteeseen ja tarjota tekijälleenkin haluttua joustavuutta.

– Silloin, kun epätyypillinen työ ei ole toivottu vaihtoehto, tilanne jatkuu pitkään, eivätkä työpätkät toimi ponnahduslautana omalla uralla, syntyy ongelmia. On mietittävä, mistä löytää seuraavan työpätkän, pohdittava, miten selviää mahdollisista työttömyysjaksoista ja arjen rahoittamisesta.

Myös työn laadun eri piirteillä, kuten työn tarjoamilla kehittymismahdollisuuksilla, on Kauhasen mukaan merkitystä.

Jos yllä oleva grafiikka ei näy laitteellasi, voit katsoa sen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?