Suomen suosituimman talouspodcastin isännät paljastavat, mihin he sijoittaisivat juuri nyt - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen suosituimman talouspodcastin isännät paljastavat, mihin he sijoittaisivat juuri nyt

Julkaistu: 20.5.2018 10:43

Rahapodin tekijät paljastavat videolla, mihin he sijoittaisivat juuri nyt. Mukana myös yllättävä vinkki, jolla kääritään Suomeen tulevien risteilymatkustajien rahat.

– VM:n työryhmän odotettu raportti tuli viime viikolla. Osakesäästötili, sijoitussäästötili, whatever säästötili. Tuhansia litroja kahvia, satoja kampaviineireitä, mutta osakesäästötilistä jäi käteen se, että sen kanssa pitää mennä jatkovalmisteluun. Muut Pohjoismaat on pystyneet sen jo toteuttamaan, mutta meillä vaan syödään kampaviinereitä, närkästynyt ääni kivahtaa.

Tällainen puheenvuoro voitaisiin periaatteessa kuulla esimerkiksi eduskunnan suuressa salissa kiivaana käyvässä täysistunnossa.

Sen sijaan se kuullaan parin neliön toimistohuoneessa, jossa Martin Paasi ja Miikka Luukkonen ovat kumartuneet valkoisen pöydän ääreen. Pöydällä on pieni lasikulho puolillaan hieman nahistuneita vihreitä kuulia, mikseri ja mikrofonit. Miehet äänittävät Suomen suosituinta talouspodcastia, Rahapodia.

Yllä olevalla videolla Paasi ja Luukkonen kertovat, mihin he sijoittaisivat rahaa juuri nyt. Mukana myös yllättävä vinkki, jolla kääritään Suomeen tulevien risteilymatkustajien rahat.

Tiivistettynä heidän toimittamassaan puheohjelmassa käsitellään taloutta, sijoittamista ja säästämistä. Viime vuonna se valittiin podcastsivusto jakso.fin äänestyksessä Suomen parhaaksi podcastiksi. Perusteluissa sitä kuvattiin muun muassa yleissivistäväksi, viihdyttäväksi ja opettavaiseksi.

Rahapodi äänitetään yhdelle henkilölle tarkoitetussa pienessä toimistohuoneessa. Pöydän ääressä vasemmalla Martin Paasi, oikealla Miikka Luukkonen.

Ohjelman intohimoisiksi faneiksi ovat tunnustautuneet esimerkiksi toimittaja Tuomas Enbuske ja koomikko Ali Jahangiri. Kahden miljoonan kuuntelun raja on menossa rikki, ellei ole mennyt jo.

Alkunsa Rahapodi sai kolmisen vuotta sitten. Luukkonen paljastaa, että idea oli tuontitavaraa Ruotsista.

– Siellä oli huomattu jo pari vuotta aiemmin, että podcastit ovat nouseva juttu ja ryhdytty julkaisemaan Sparpoddenia. Olisi kiva omia tämä konsepti: istuttiin alas ja päätettiin, että näin me se tehdään, mutta ei, hän sanoo.

– Olin aluksi käsijarru päällä ja varovaisen ynseä. Päätettiin, että tehdään kymmenen jakson koepalanen, joissa perataan peruskäsitteitä kuten osakkeet, rahastot ja korot. Jos siitä ei tule mitään muuta, niin ainakin jää opettavainen sarja eetteriin, Martin Paasi muistelee.

Kymmenen jaksoa poiki suuren määrän palautetta ja oli sen kokoinen menestys, että Rahapodi sai jatkoa. Pian kävi selväksi, että perusasioiden lisäksi Paasi ja Luukkonen halusivat kertoa aiheista, jotka ovat joka tapauksessa koko kansan huulilla.

Rahapodia on julkaistu kohta 120 jaksoa, jotka ovat kaikki kuunneltavissa ilmaiseksi.

Viime aikoina käsittelyssä ovat olleet osakesäästötilin lisäksi esimerkiksi lapsilisät, valtionvelka ja sote-uudistus.

Vakioaiheita ovat myös suurta yleisöä kiinnostavat penninvenytysvinkit ja Paasin mukaan ”valtion syntiset paheyhtiöt”.

Oikeastaan mikä tahansa taloutta, rahaa tai sijoittamista läheltä liippaava aihe voi kelvata Rahapodiin:

– Yritetään pysyä ajankohtaisuudessa, koska sehän kiinnostaa. Toisaalta meille on hirveän tärkeää, ettei olla pöhöttyneitä pankki-ihmisiä, jotka puhuvat hepreaa. Yritetään puhua asiat auki niin, että kaikki ymmärtävät. Yleensähän on niin, että jos ei osaa selittää asiaa yksinkertaisesti, ei ymmärrä sitä itsekään, Paasi selittää.

Alla olevasta soittimesta voit kuunnella Rahapodin tuoreimman jakson.

– Meillä on koko ajan mielessä se, että tämän jutun pitäisi kiinnostaa miljoonaa suomalaista. Pienelle nicheporukalle, vaikka ETF:stä puhuminen ei oikein onnistu. Pieni porukka tietää erikoisemmista instrumenteista jopa enemmän kuin me. Me halutaan sen sijaan nostaa ison porukan ymmärrystä näistä asioista, Luukkonen jatkaa.

Paasi toteaa, että ohjelman johtoajatus – jos ei nyt ihan agenda – on tuoda sijoittaminen ja säästäminen koko kansan huviksi ja näyttää, kuinka siitä voi saada konkreettista vetoapua ja hyötyä omaan talouteen.

– Se ei vaadi mitään ihmeitä, eikä myöskään aikaa, jos sen tekee fiksusti. Pitää aloittaa, ohjata varat sijoitusrahastojen kautta osakkeisiin ja minimoida kulut. Lopputulokset ovat pitkässä juoksussa todella merkittäviä.

Iso osa Rahapodin aiheista tulee suoraan kuuntelijoilta, kertoo Martin Paasi. Taka-alalla juontajapari Miikka Luukkonen.

Yksi ohjelman suosituimmista osioista on kuin Suosikki-lehdestä tuttu Bees & Honey -palsta, jossa lääkäri Eki eli Erkki-Pekka Helle vastasi nuorten terveys- ja seksikysymyksiin. Rahapodin Fees & Money -osiossa Paasi ja Luukkonen vastaavat kuuntelijoiden talouskysymyksiin.

– Nuoremmat kuulijat, eli suurin osa porukasta, eivät välttämättä ole koskaan kuulletkaan mistään Bees & Honey -palstasta. Vanhemmille varmasti kolahtaa, että aikoinaan lähetettiin kysymyksiä Eki-sedälle ja jännitettiin, onko Eki valinnut juuri sen oman kysymyksen palstalle, Luukkonen naureskelee.

Vaikka Rahapodi on Nordnetin tuotantoa ja Paasi ja Luukkonen Nordnetin työntekijöitä, he kertovat saavansa tehdä ohjelmaa itsenäisesti ja omilla ehdoillaan.

– Ei siis sillä tavalla, että maajohtaja tulisi sanomaan, että tänään puhutte näistä meidän tuotteista, Paasi sanoo.

Nordnet ja sen tuotteet mainitaan ohjelmassa silloin, kun se on relevanttia. Pankki ei myöskään pahoita mieltään, mikäli ohjelman kuuntelija kiinnostuu sijoittamisesta ja päättää avata tilin Nordnettiin. Luukkonen kuitenkin vakuuttaa, että myös Nordnetin kilpailijat saavat ohjelmassa suitsutusta silloin, kun ne sitä ansaitsevat.

– Vaikka ollaan kaupallisesti rahoitettuja, ollaan kuitenkin aika riippumattomia. Työnantajan kannalta tämä on oivallus. Kukaan ei jaksa kuunnella kivijalkapankin tuote-esittelyä, Luukkonen kuvailee.

Erityisesti nuoriso on Rahapodi-miesten sydämenasia. Paasi sanoo, että heille pitäisi saada juurrutettua käsitys korkoa korolle -ilmiöstä. 20-vuotiaat ovat hänen mukaansa löytäneet Rahapodin, mutta teinit ovat haasteellisempia tavoitettavia. Varsinkin kun äänessä ovat Luukkosen sanojen mukaan ”kaksi keski-ikäistä pankkisetää”.

– Me tehdään yhteistyötä muun muassa materiaalia kouluille tekevän Talouden tietotoimiston kanssa. Lisäksi mentiin hiljattain Youtubeen. Sieltä ei ainakaan eläkeläisiä tavoita, hän sanoo.

Rahapodin uusi jakso ilmestyy joka torstai, vaikka sillä ei ole suurta merkitystä. Podcastin juju on siinä, että se on ajasta ja paikasta riippumaton, eli sitä voi kuunnella silloin kun itselle sopii.

Miikka Luukkonen kertoo olevansa Rahapodi-kaksikosta se, joka vääntää enemmän vitsiä. –Eli keskeytän Martinin silloin, kun tämän paasaus menee liian puisevaksi.

Paasi mainitsee HSL:n bussikuskin, joka kertoi kuunnelleensa Rahapodin silloiset 65 jaksoa putkeen yhden yövuoron aikana. Eräs palaute taas kertoi naisesta, joka ajoi Aurinkorannikolta Saksan lauttarantaan ja kuunteli 30 Rahapodin jaksoa.

Palaute kertoo myös ohjelman onnistumisista: Kolmevuotiaan isä innostui korkoa korolle -ilmiöstä ja selitti sitä lapselleen kivillä ja kävyillä. Työtön yksinhuoltajaäiti sai selville, voiko säästää menettämättä tukiaan.

Rahapodi-miesten mukaan palautetta tulee niin paljon, että he lanseerasivat taannoin leikkimielisen sponsorointikampanjan, joka selittää pöydälle olleet, hieman nahistuneet vihreät kuulat.

Alinta pronssitasoa varten he pyysivät podcastista pitäviä kuulijoita lähettämään heille vihreitä kuulia ja hopeatasoa varten tekemään samalla sadan euron lahjoituksen vapaavalintaiseen hyväntekeväisyyskohteeseen. Hyväntekijät mainittiin jaksossa.

Kultatasoksi miehet tarjosivat suurimmille tukijoilleen mahdollisuutta kustantaa heille arvonimet, esimerkiksi kauppaneuvoksen tittelit. Arvonimeä haetaan tasavallan presidentiltä kirjallisesti perustellulla hakemuksella ja esimerkiksi kauppaneuvoksen arvonimestä maksetaan 33 300 euron vero.

Kuten miehet itsekin arvasivat, tavoite jäi toteutumatta.

– Olisihan se ollut hienoa olla kansan virallinen taloustirehtööri, mutta niin paljon meistä ei tykätty, Luukkonen nauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?