Suomen suosituimman talouspodcastin isännät paljastavat, mihin he sijoittaisivat juuri nyt

Julkaistu:

Rahapodin tekijät paljastavat videolla, mihin he sijoittaisivat juuri nyt. Mukana myös yllättävä vinkki, jolla kääritään Suomeen tulevien risteilymatkustajien rahat.
– VM:n työryhmän odotettu raportti tuli viime viikolla. Osakesäästötili, sijoitussäästötili, whatever säästötili. Tuhansia litroja kahvia, satoja kampaviineireitä, mutta osakesäästötilistä jäi käteen se, että sen kanssa pitää mennä jatkovalmisteluun. Muut Pohjoismaat on pystyneet sen jo toteuttamaan, mutta meillä vaan syödään kampaviinereitä, närkästynyt ääni kivahtaa.

Tällainen puheenvuoro voitaisiin periaatteessa kuulla esimerkiksi eduskunnan suuressa salissa kiivaana käyvässä täysistunnossa.

Sen sijaan se kuullaan parin neliön toimistohuoneessa, jossa Martin Paasi ja Miikka Luukkonen ovat kumartuneet valkoisen pöydän ääreen. Pöydällä on pieni lasikulho puolillaan hieman nahistuneita vihreitä kuulia, mikseri ja mikrofonit. Miehet äänittävät Suomen suosituinta talouspodcastia, Rahapodia.

Yllä olevalla videolla Paasi ja Luukkonen kertovat, mihin he sijoittaisivat rahaa juuri nyt. Mukana myös yllättävä vinkki, jolla kääritään Suomeen tulevien risteilymatkustajien rahat.

Tiivistettynä heidän toimittamassaan puheohjelmassa käsitellään taloutta, sijoittamista ja säästämistä. Viime vuonna se valittiin podcastsivusto jakso.fin äänestyksessä Suomen parhaaksi podcastiksi. Perusteluissa sitä kuvattiin muun muassa yleissivistäväksi, viihdyttäväksi ja opettavaiseksi.


Ohjelman intohimoisiksi faneiksi ovat tunnustautuneet esimerkiksi toimittaja Tuomas Enbuske ja koomikko Ali Jahangiri. Kahden miljoonan kuuntelun raja on menossa rikki, ellei ole mennyt jo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alkunsa Rahapodi sai kolmisen vuotta sitten. Luukkonen paljastaa, että idea oli tuontitavaraa Ruotsista.

– Siellä oli huomattu jo pari vuotta aiemmin, että podcastit ovat nouseva juttu ja ryhdytty julkaisemaan Sparpoddenia. Olisi kiva omia tämä konsepti: istuttiin alas ja päätettiin, että näin me se tehdään, mutta ei, hän sanoo.

– Olin aluksi käsijarru päällä ja varovaisen ynseä. Päätettiin, että tehdään kymmenen jakson koepalanen, joissa perataan peruskäsitteitä kuten osakkeet, rahastot ja korot. Jos siitä ei tule mitään muuta, niin ainakin jää opettavainen sarja eetteriin, Martin Paasi muistelee.

Kymmenen jaksoa poiki suuren määrän palautetta ja oli sen kokoinen menestys, että Rahapodi sai jatkoa. Pian kävi selväksi, että perusasioiden lisäksi Paasi ja Luukkonen halusivat kertoa aiheista, jotka ovat joka tapauksessa koko kansan huulilla.


Viime aikoina käsittelyssä ovat olleet osakesäästötilin lisäksi esimerkiksi lapsilisät, valtionvelka ja sote-uudistus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vakioaiheita ovat myös suurta yleisöä kiinnostavat penninvenytysvinkit ja Paasin mukaan ”valtion syntiset paheyhtiöt”.

Oikeastaan mikä tahansa taloutta, rahaa tai sijoittamista läheltä liippaava aihe voi kelvata Rahapodiin:

– Yritetään pysyä ajankohtaisuudessa, koska sehän kiinnostaa. Toisaalta meille on hirveän tärkeää, ettei olla pöhöttyneitä pankki-ihmisiä, jotka puhuvat hepreaa. Yritetään puhua asiat auki niin, että kaikki ymmärtävät. Yleensähän on niin, että jos ei osaa selittää asiaa yksinkertaisesti, ei ymmärrä sitä itsekään, Paasi selittää.

Alla olevasta soittimesta voit kuunnella Rahapodin tuoreimman jakson.– Meillä on koko ajan mielessä se, että tämän jutun pitäisi kiinnostaa miljoonaa suomalaista. Pienelle nicheporukalle, vaikka ETF:stä puhuminen ei oikein onnistu. Pieni porukka tietää erikoisemmista instrumenteista jopa enemmän kuin me. Me halutaan sen sijaan nostaa ison porukan ymmärrystä näistä asioista, Luukkonen jatkaa.

Paasi toteaa, että ohjelman johtoajatus – jos ei nyt ihan agenda – on tuoda sijoittaminen ja säästäminen koko kansan huviksi ja näyttää, kuinka siitä voi saada konkreettista vetoapua ja hyötyä omaan talouteen.

– Se ei vaadi mitään ihmeitä, eikä myöskään aikaa, jos sen tekee fiksusti. Pitää aloittaa, ohjata varat sijoitusrahastojen kautta osakkeisiin ja minimoida kulut. Lopputulokset ovat pitkässä juoksussa todella merkittäviä.


Yksi ohjelman suosituimmista osioista on kuin Suosikki-lehdestä tuttu Bees & Honey -palsta, jossa lääkäri Eki eli Erkki-Pekka Helle vastasi nuorten terveys- ja seksikysymyksiin. Rahapodin Fees & Money -osiossa Paasi ja Luukkonen vastaavat kuuntelijoiden talouskysymyksiin.

– Nuoremmat kuulijat, eli suurin osa porukasta, eivät välttämättä ole koskaan kuulletkaan mistään Bees & Honey -palstasta. Vanhemmille varmasti kolahtaa, että aikoinaan lähetettiin kysymyksiä Eki-sedälle ja jännitettiin, onko Eki valinnut juuri sen oman kysymyksen palstalle, Luukkonen naureskelee.

Vaikka Rahapodi on Nordnetin tuotantoa ja Paasi ja Luukkonen Nordnetin työntekijöitä, he kertovat saavansa tehdä ohjelmaa itsenäisesti ja omilla ehdoillaan.– Ei siis sillä tavalla, että maajohtaja tulisi sanomaan, että tänään puhutte näistä meidän tuotteista, Paasi sanoo.

Nordnet ja sen tuotteet mainitaan ohjelmassa silloin, kun se on relevanttia. Pankki ei myöskään pahoita mieltään, mikäli ohjelman kuuntelija kiinnostuu sijoittamisesta ja päättää avata tilin Nordnettiin. Luukkonen kuitenkin vakuuttaa, että myös Nordnetin kilpailijat saavat ohjelmassa suitsutusta silloin, kun ne sitä ansaitsevat.

– Vaikka ollaan kaupallisesti rahoitettuja, ollaan kuitenkin aika riippumattomia. Työnantajan kannalta tämä on oivallus. Kukaan ei jaksa kuunnella kivijalkapankin tuote-esittelyä, Luukkonen kuvailee.

Erityisesti nuoriso on Rahapodi-miesten sydämenasia. Paasi sanoo, että heille pitäisi saada juurrutettua käsitys korkoa korolle -ilmiöstä. 20-vuotiaat ovat hänen mukaansa löytäneet Rahapodin, mutta teinit ovat haasteellisempia tavoitettavia. Varsinkin kun äänessä ovat Luukkosen sanojen mukaan ”kaksi keski-ikäistä pankkisetää”.

– Me tehdään yhteistyötä muun muassa materiaalia kouluille tekevän Talouden tietotoimiston kanssa. Lisäksi mentiin hiljattain Youtubeen. Sieltä ei ainakaan eläkeläisiä tavoita, hän sanoo.

Rahapodin uusi jakso ilmestyy joka torstai, vaikka sillä ei ole suurta merkitystä. Podcastin juju on siinä, että se on ajasta ja paikasta riippumaton, eli sitä voi kuunnella silloin kun itselle sopii.


Paasi mainitsee HSL:n bussikuskin, joka kertoi kuunnelleensa Rahapodin silloiset 65 jaksoa putkeen yhden yövuoron aikana. Eräs palaute taas kertoi naisesta, joka ajoi Aurinkorannikolta Saksan lauttarantaan ja kuunteli 30 Rahapodin jaksoa.

Palaute kertoo myös ohjelman onnistumisista: Kolmevuotiaan isä innostui korkoa korolle -ilmiöstä ja selitti sitä lapselleen kivillä ja kävyillä. Työtön yksinhuoltajaäiti sai selville, voiko säästää menettämättä tukiaan.

Rahapodi-miesten mukaan palautetta tulee niin paljon, että he lanseerasivat taannoin leikkimielisen sponsorointikampanjan, joka selittää pöydälle olleet, hieman nahistuneet vihreät kuulat.

Alinta pronssitasoa varten he pyysivät podcastista pitäviä kuulijoita lähettämään heille vihreitä kuulia ja hopeatasoa varten tekemään samalla sadan euron lahjoituksen vapaavalintaiseen hyväntekeväisyyskohteeseen. Hyväntekijät mainittiin jaksossa.

Kultatasoksi miehet tarjosivat suurimmille tukijoilleen mahdollisuutta kustantaa heille arvonimet, esimerkiksi kauppaneuvoksen tittelit. Arvonimeä haetaan tasavallan presidentiltä kirjallisesti perustellulla hakemuksella ja esimerkiksi kauppaneuvoksen arvonimestä maksetaan 33 300 euron vero.

Kuten miehet itsekin arvasivat, tavoite jäi toteutumatta.

– Olisihan se ollut hienoa olla kansan virallinen taloustirehtööri, mutta niin paljon meistä ei tykätty, Luukkonen nauraa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Joulu voi iskeä pahan loven suomalaisten saldoon – huonoimmat ratkaisut saatetaan tehdä vasta pyhien jälkeen

  2. 2

   Kiina kutsui USA:n Pekingin-suurlähettilään kuultavaksi Huawein talousjohtajan pidätyksen takia

  3. 3

   Kerrostalon asukkaat ärtyivät putoileviin biljardipalloihin ja jukeboxiin – ravintolan häätämisestä tulikin roima lasku

  4. 4

   Tonttivuokran korotus 11-kertaiseksi koettelee tamperelaisen kerrostalon asukkaita – ”Joudunko vastedes jättämään päivän puuroannoksen syömättä?”

  5. 5

   Suomalaiset tarjoushaukat antavat ohjeet: Näin säästät joululahja­ostoksilla selvää rahaa

  6. 6

   5 vuotta Caruna-kohuja – Näin vastaavat poliitikot: ”Vuosituhannen munaus”

  7. 7

   Kerrostaloasukkaat saivat karun kirjeen: tontin vuokra nousee yli 800 % – ”Sitä ei ollut todeksi uskoa”

  8. 8

   Kuntotarkastaja vaikeni omakotitalon mittavista tuhoista – pariskunta luuli selviävänsä pelkällä pintaremontilla

  9. 9

   Lähitaksin hintojen alennus kostautui: ”Kuskit lähtivät muihin taksiyhtiöihin tai lopettivat työt kokonaan”

  10. 10

   Merkittävä muutos vuoden takaisesta – näin paljon rahaa suomalaiset aikovat käyttää jouluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset tarjoushaukat antavat ohjeet: Näin säästät joululahja­ostoksilla selvää rahaa

  2. 2

   Kerrostalon asukkaat ärtyivät putoileviin biljardipalloihin ja jukeboxiin – ravintolan häätämisestä tulikin roima lasku

  3. 3

   Joulu voi iskeä pahan loven suomalaisten saldoon – huonoimmat ratkaisut saatetaan tehdä vasta pyhien jälkeen

  4. 4

   Tonttivuokran korotus 11-kertaiseksi koettelee tamperelaisen kerrostalon asukkaita – ”Joudunko vastedes jättämään päivän puuroannoksen syömättä?”

  5. 5

   Öljyntuottajamaat hieroivat sovun tuotannon leikkauksista – raakaöljyn hinta lähti nousuun

  6. 6

   Wall Street kyntää taas – Helsingin pörssi nyykähti vuoden 2017 alun tasolle

  7. 7

   Kiina kutsui USA:n Pekingin-suurlähettilään kuultavaksi Huawein talousjohtajan pidätyksen takia

  8. 8

   IS testasi ”villien taksien” hinnat: tällainen on hintaero lentoasemalta Helsingin keskustaan

  9. 9

   5 vuotta Caruna-kohuja – Näin vastaavat poliitikot: ”Vuosituhannen munaus”

  10. 10

   Yle: VR:n pilkkominen lykkääntyy yli vaalien

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alle 3 euron kulutuksesta 95 euron lasku – multialaiselta Matilta paloi käämi, kun sähkö­yhtiö muisti kirjeellä

  2. 2

   Kuntotarkastaja vaikeni omakotitalon mittavista tuhoista – pariskunta luuli selviävänsä pelkällä pintaremontilla

  3. 3

   5 vuotta Caruna-kohuja – Näin vastaavat poliitikot: ”Vuosituhannen munaus”

  4. 4

   Kerrostalon asukkaat ärtyivät putoileviin biljardipalloihin ja jukeboxiin – ravintolan häätämisestä tulikin roima lasku

  5. 5

   Legendaarinen venekeisari myy koko elämäntyönsä – sodankäynyt isä vähätteli poikaansa: ”Pitäisi tehdä kunnon töitä”

  6. 6

   Tilasto: Näin paljon sähkön siirtohinta on kallistunut sinun alueellasi – jopa 183 prosentin hinnannousu

  7. 7

   Tonttivuokran korotus 11-kertaiseksi koettelee tamperelaisen kerrostalon asukkaita – ”Joudunko vastedes jättämään päivän puuroannoksen syömättä?”

  8. 8

   Vesterbackan suunnitelma: Tallinnan tunnelijunaan 50 euron liput – liikenteen määrä alkaa jo 2024

  9. 9

   Trumpin hallinto aikoo lopettaa kaiken tuen uusiutuvalle energialle ja sähköautoille

  10. 10

   Naapuritontilla räjäyteltiin, kerrostalo halkesi – rakennuttaja joutuu maksamaan osakkaille yli 200 000 euroa

  11. Näytä lisää