Auton ostaja voi säästää monta tonnia – suomalaiset käyvät nyt ostoksilla Ruotsissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Auton ostaja voi säästää monta tonnia – suomalaiset käyvät nyt ostoksilla Ruotsissa

Julkaistu: 13.5.2018 9:29

Suomalaiset ostavat yhä enemmän autoja Ruotsista, ja yksi syy on kruunun kurssin heikkous.

Suomalaiset ovat alkaneet tuoda Ruotsista käytettyjä autoja sitä enemmän, mitä heikommaksi kruunun kurssi on käynyt euroon verrattuna.

Ruotsin kruunumääräiset hinnat voivat tuntua euronkäyttäjistä edullisilta. Yksityishenkilöiden henkilöautojen tuonnin mittaluokka onkin jopa kymmenkertaistunut vuodesta 2013, kertovat Trafin tilastot.

Maaliskuussa 2013 eurolla sai 8,30 kruunua, mutta viime torstain kurssin mukaan yksi euro vastasi 10,32 kruunua. Toistaiseksi heikoimmillaan kruunu on ollut suhteessa euroon 2. toukokuuta, jolloin yhdellä eurolla sai jopa 10,61 kruunua. Jyrkintä luisua kruunu on kokenut viime syksystä lähtien.

Trafin rekisteröintitilastojen mukaan maalis-huhtikuussa 2014 Suomessa rekisteröitiin 517 Ruotsista tuotua käytettyä autoa, kun taas tammi-huhtikuussa 2018 rekisteröintejä oli jo 4 839. Luvut ovat kasvaneet melko tasaisesti.

Luvut eivät sisällä käytetyistä autoista aivan kaikkein uusimpia, koska ne kirjataan tilastoissa eri tilastoon, ensirekisteröintien joukkoon.

Jopa monen tonnin säästö

Länsinaapurin autojen suosiolle on valuuttakurssien ohella muitakin syitä: Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa on vastikään korostanut myös sitä, että Ruotsissa uusien autojen kauppa on käynyt viime vuosina ennätyksellisen hyvin, raportoi Kauppalehti.

Ruotsalaisautojen edullinen hintataso on huomattu Autoliitossa, missä eri maiden välisiä hintaeroja on vastikään tarkasteltu pistomaisin esimerkein, kertoo viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen. Vertailtavaksi poimittiin erityisesti muutaman vuoden ikäisiä menopelejä, joissa saattaa olla vielä tehdastakuitakin jäljellä.

– Tietenkin Ruotsista tuotuun autoon tulee päälle vielä autovero, mutta silti siellä voi säästää useamman tonnin.

Tolvasen mukaan Ruotsin automarkkinoilta voi tehdä hyviä löytöjä, joihin valuuttakurssit tuovat vielä lisäetua. Auton tuominen Ruotsista lautalla on myös halpaa huvia. Esimerkiksi Saksasta vastaava kyyti on paljon kalliimpi, jopa tuhannen euron luokkaa.

– Kun ajattelee vielä auton hakemista, niin sellainenkin, joka on vähemmän autoniilo, voi käydä ostamassa Ruotsista auton luotettavalta toimijalta, Tolvanen sanoo.

Ruotsissa toimii esimerkiksi sellaisia suuria yhtiöitä kuin Veho ja Bilia, joilla on toimipisteitä myös Suomessa. Tolvasen mukaan tämä helpottaa asiointia mahdollisissa ongelma- ja reklamaatiotilanteissa ja tuo siten turvaa.

Kurssit tuntuvat tuontiyhtiössäkin

Valuuttakurssien merkitys tuntuu myös autokauppaketju Kamuxissa, joka välittää Ruotsin käytettyjä autoja suomalaisille asiakkaille.

– Totta kai kruunun kurssi on edesauttanut meitäkin autojen tuonnissa Suomeen. Sitä kautta olemme pystyneet tarjoamaan autoja Suomessa edullisempaan hintaan, mikä taas on tuonut Ruotsin autoille enemmän kysyntää, yhtiön ostojohtaja Tero Törmänen kertoo.

Törmäsen mukaan kruunun kurssi on hiipunut vähitellen yhä heikommaksi eikä käytettyjen autojen kaupassa ole nähty siksi mitään dramaattista yhtä käännettä. Ruotsalaisautot ovat lisänneet suosiotaan pikkuhiljaa.

Kamuxilla on Ruotsissa kymmenen omaa liikettä, joiden avulla ja joiden varastoista yhtiön on sujuvaa välittää sikäläisiä käytettyjä autoja niistä kiinnostuneille suomalaisille.

– Ruotsin autot ovat tuttuja suomalaisille, ja ne ovat samanlaisia pohjoismaisin varustein varustettuja autoja. Se on siksi hyvin yksinkertaista, Törmänen kehuu.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?