Jopa 100 000 suomalaisella saattaa olla bitcoineja – kauppaa käydään viime syksyn tahtiin

Bitcoinin huikea nousu houkutteli suomalaisiakin sijoittajia. Kryptovaluuttaa vaihtavan yrityksen toimitusjohtaja arvioi, että 50 000–100 000 suomalaista on sijoittanut bitcoiniin.

14.5.2018 7:09

Bitcoin kuohutti sijoittajia viime vuoden ja etenkin talven aikana. Valuutan arvon pitkä nousu kiihtyi loppuvuonna, mikä innosti yhä useammat hankkimaan sitä.

Huippuarvossaan 19 200 dollarissa bitcoin oli joulukuun 17. päivänä. Sen jälkeen se alkoi vajota ja helmikuun 6:ntena se maksoi enää noin 6 800 dollaria. Kevään aikana kurssi on elpynyt hieman ja liikkui perjantaina 8 600 dollarin paikkeilla.

Suomen suurimman bitcoin-vaihtopalvelun Bittiraha.fi:n kaupankäyntivolyymit moninkertaistuivat loppuvuonna. Palvelua pyörittävän Prasoksen toimitusjohtaja Henry Brade kertoo, että pelkästään joulukuussa Bittirahan kautta vaihdettiin bitcoineja 70 miljoonan euron arvosta.

– Vuonna 2012 aloittaneen yrityksemme vaihtovolyymi koko historiansa aikana on ollut yli 200 miljoonaa euroa. Noin puolet siitä tuli marras–tammikuun hypen aikana.

Kiivas kurssinousu houkutteli pikavoittojen tavoittelijoita, mutta osa sijoittajista myös myi omaisuuttaan.

– Kun korjausliike tuli, kiinnostus lähti selvään laskuun. Nyt se on tasoittunut ja vaihtovolyymimme on palannut syksyisiin määriin eli 5–10 miljoonaan euroon kuukaudessa.

Lässähdyksestä huolimatta kiinnostus on Braden mukaan silti noin kolme kertaa niin suurta kuin vuosi sitten.

Jopa 100 000 bitcoin-sijoittajaa

Brade arvioi, että osa hypessä bitcoineja ostaneista ei välttämättä ymmärtänyt kryptovaluuttaa, vaan halusi vain mukaan nousuun. Se ei hänestä ole välttämättä ole hyvä lähtökohta kohteessa, jonka arvo aaltoilee erittäin paljon.

– Bitcoinin pitäisi olla vuosien sijoitus, hän painottaa.

Läheskään kaikkien sijoitukset eivät ole tappiolla. Kybervaluutan kurssi on elpynyt pahimmasta ja hinta on nyt suurempi kuin marraskuun alkupuolella tai sitä ennen.

– Vuosia sitten bitcoiniin sijoittaneet ovat saattaneet kerryttää aika merkittävää varallisuutta.

Bittirahalla on olemassaolonsa aikana ollut 60 000 asiakasta. Kaikki heistä eivät välttämättä enää omista bitcoineja.

– Oma arvioni on, että Suomessa on 50 000–100 000 bitcoin-sijoittajaa. Tarkemmin määrää on vaikea arvioida, Brade sanoo.

Tilastointia hankaloittaa se, että kuka tahansa voi ostaa bitcoineja missä tahansa toimivan välittäjän kautta.

Voitot pitäisi ilmoittaa verottajalle, mutta mitä ilmeisemmin moni on jättänyt asian tekemättä. Verohallinnon riskienhallintapäällikkö Sami Kinnunen kertoo, että viime vuodelta verohallinnolla on tiedossa yli 3 300 asiakasta, joilla on ollut tuloa bitcoineista. Yhteensä tuloja on kertynyt noin 100 miljoonan arvosta.

Vain yksi tuhannesta kryptovaluutasta

Talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetistä arvaa, että bitcoinin arvon romahtaminen on laskenut sen kiinnostavuutta.

– Kun minkä tahansa kohde-etuuden arvo tulee alas, se viilentää haluja sijoittaa siihen, ja kun arvo tulee ylös, se kuumentaa haluja sijoittaa siihen, hän perustelee.

Menettivätkö sijoittajat uskonsa bitcoiniin?

– Osittain ehkä kyllä.

Paasi sanoo, että bitcoinia siivitti viime vuonna kaksi asiaa: julkisuus ja johdannaiset. Kurssin noustessa rajusti kryptovaluutasta kirjoitettiin ja puhuttiin paljon, mikä sai yhä useammat kiinnostumaan siitä. Kaupankäyntiä vilkastutti edelleen se, että Chicagossa alettiin käydä kauppaa bitcoin-johdannaisilla.

Myös kriittiset arviot yleistyivät.

– Tajuttiin, että kryptovaluuttoja on tuhat ja bitcoin on vain yksi niistä.

Vaikka bitcoin on menestynein kryptovaluutta, sillä on yhä haasteita etenkin lohkoteknologiaan perustuvan transaktiokapasiteettinsa vuoksi. Sillä pystytään tekemään vain kahdesta kolmeen kauppaa sekunnissa, mikä on maailmanvaluutalle aika vähän.

– Jos mikä tahansa muista kryptovaluutoista on selkeästi bitcoinia parempi, bitcoinin arvo voi romahtaa, Paasi sanoo.

Välttämättä näin ei käy. Paasi vertaa, että esimerkiksi betamax hävisi aikoinaan videoformaattikilpailussa ensin VHS-järjestelmälle, vaikka sen tekniikkaa pidettiin parempana.

Bitcoin houkuttelee huijareitakin

Brade uskoo bitcoinin tulevaisuuteen. Hän huomauttaa, että institutionaalisetkin toimijat ovat tulossa markkinoille: Esimerkiksi Goldman Sachs alkaa tarjota bitcoinien vaihtopalvelua ja Nasdaq harkitsee ryhtymistä kryptovaluuttapörssiksi.

Monet suuret rahastot harkitsevat omaisuutensa hajauttamista myös bitcoineihin. Tekeillä on Braden mukaan myös rahastoja, joiden kautta kryptovaluuttaan voi sijoittaa.

Toistaiseksi bitcoin-markkinoilla liikkuu monenlaisia toimijoita. Paasi suosittelee suhtautumaan kriittisesti sekä tietoon että epämääräisiin markkinapaikkoihin.

– Bitcoin on itsessään luotettava, mutta on hyvä muistaa, että sen ympärillä hääräävät tahot eivät välttämättä ole sitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?