Pääkaupunkiseudun asunnot kallistuivat alkuvuonna – muualla laskua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pääkaupunkiseudun asunnot kallistuivat alkuvuonna – muualla laskua

Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat nousivat tammi–maaliskuussa 2,1 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan jaksoon, kertoo Tilastokeskus.

Julkaistu: 2.5.2018 9:25, Päivitetty 2.5.2018 9:59

Helmikuusta maaliskuuhun asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 0,4 prosenttia ja laskivat muualla maassa 1,6 prosenttia.

Rakennusalan työkiista voi tuoda markkinoille tulpan.

Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat nousivat tammi-maaliskuussa 2,1 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan jaksoon, kertoo Tilastokeskus. Muualla maassa hinnat laskivat samalla jaksolla 1,9 prosenttia.

Tammi-maaliskuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla 3 593 euroa, muualla maassa 1 584 euroa. Koko maan keskiarvoksi tuli 2 045 euroa.

Helmikuusta maaliskuuhun asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 0,4 prosenttia ja laskivat muualla maassa 1,6 prosenttia.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi kommentissaan, että asuntomarkkinoiden kysyntä on voinut maaliskuussa notkahtaa pankkilakon ja pääsiäisen seurauksena.

– Vaisuus yllättää, kun samalla työllisyys toipuu, palkat paranevat ja kotitalouksien asunnonostoaikeet ovat nousseet korkeimmilleen viiteen vuoteen – yleensä talous vetää asuntomarkkinat vääjäämättä mukanaan, Brotherus kirjoittaa.

Brotheruksen mukaan asuntomarkkinoiden alakulo saattaa jatkua, vaikka talouden kehitys on muuten myönteinen. Rakennusalan työkiista voi kuitenkin luoda tulpan asuntomarkkinoilla.

– Kymmenet tuhannet perheet odottavat tällä hetkellä uuden asunnon valmistumista, ja muutto voi viivästyä työriidan pitkittyessä. Moni miettiikin nyt oman kodin myynnin viivästyttämistä, vaikka kevät on tyypillisesti asuntokaupan kulta-aikaa, Brotherus huomauttaa.

Heinäkuusta eteenpäin asunnonvaihtoa voi vaikeuttaa lainakaton kiristyminen.

Hintaerot kasvavat myös paikallisesti

Välittäjäketju Kiinteistömaailma, eCraft ja Etuovi.com ennustavat yhteisessä asuntohintaennusteessaan, että hintaerot kasvukeskuksien sisällä jatkavat kasvuaan. Erot ovat jo nyt paikoin tuntuvat – esimerkiksi Helsingissä kalleimpien asuntojen neliöhinnat ovat yli kolminkertaiset verrattuna halvimpiin. Haitari on vielä leveämpi Kemissä, Porissa ja Jämsässä, jossa kalleimpien asuntojen neliöhinnat ovat halvimpiin verrattuna nelinkertaiset. Toista ääripäätä edustaa Kauniainen.

– Kauniaisissa asunnot ovat kautta linjan arvokkaita. Se yksinkertaisesti selittää poikkeuksen, sanoi Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Vuoteen 2020 ulottuvan hintaennusteen mukaan hinnat ovat nousussa 30 paikkakunnalla, tasaisia 139 paikkakunnalla ja laskussa 76 paikkakunnalla. Liki 90 prosenttia suomalaisista asuu paikkakunnilla, joilla hinnat joko nousevat tai pysyvät ennallaan.

Nousevia hintoja on luvassa perinteisissä suurissa kasvukeskuksissa, mutta myös länsirannikolla, kuten Luodossa, Närpiössä, Maalahdella, Kruunupyyssä ja Uusikaarlepyyssä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?