Tero, 32, on tehnyt töitä Thaimaassa yli kolme vuotta – sai tärkeän kilpailuedun

Tero Salmén, 32, siirsi toimistonsa Thaimaahan. Siitä oli hyötyä Suomessa työskenteleviin verrattuna.

–En oikeastaan tarvitse työntekoon muuta kuin läppärin ja nettiyhteyden, Tero Salmén kertoo.

28.4.2018 7:55

Kun Tero Salmén oli yhdeksän vuotta sitten Thaimaassa opiskelijavaihdossa, hän tiesi vielä palaavansa maahan.

Nyt Salmén on 32-vuotias. Hän on työskennellyt Thaimaassa vuoden 2015 alusta lähtien.

– Vaihdon aikana rakastuin tähän maahan. Tuli sellainen tunne, että haluan vielä asua ja työskennellä täällä.

Reilut neljä vuotta sitten Salménilla oli vakituinen työ Suomessa. Kun kolmenkympin rajapyykki alkoi häämöttää, hän huomasi pohtivansa, olisiko elämällä jotain sellaista tarjottavaa, johon hän voisi tarttua.

Hän päätti lähteä katsomaan, mitä Thaimaalla olisi tarjottavanaan ja on edelleen samalla tiellä.

Ennen lähtöään hän irtisanoutui työpaikastaan.

– Kun lähdin Suomesta, ainoa asiakkaani oli entinen työnantajani. Tein töitä sen eteen, että saisin lisää asiakkaita, ja onnistuinkin siinä ihan hyvin.

Kilpailuetuna hieman edullisemmat palkkiot

Salmén on koulutukseltaan mediatekniikan insinööri. Hän tekee freelancerina digitaalisia julkaisuja, enimmäkseen sähkökirjoja. Asiakkaat ovat suomalaisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä.

Jos tarkkoja ollaan, toimistotyöstä mies ei ole luopunut Thaimaassakaan. Hän työskentelee suomalaisen Iglun toimistotiloissa. Iglu tarjoaa toimitilat ja hankkii tarvittavat työluvat ja viisumit. Iglu maksaa myös Thaimaassa tarvittavat sosiaaliturvamaksut.

– En oikeastaan tarvitse työntekoon muuta kuin läppärin ja nettiyhteyden. Voisin yhtä hyvin työskennellä kotoa käsin, mutta toimistolla on hyvä, nopea netti ja muutenkin hyvät työskentelyolosuhteet. Saan tehtyä tehokkaan työpäivän, ja kun suljen toimiston oven, työt jäävät tänne.

Thaimaasta käsin työskentely on tuonut Salménille etenkin yhden tärkeän kilpailuedun. Koska elinkustannukset ovat Suomea matalammat, hän pystyy tarjoamaan töitään hieman kilpailijoitaan edullisemmin.

– En ole kuitenkaan alkanut polkea hintoja, koska teen koko ajan hyvää ja laadukasta työtä.

Arki Thaimaassa ei juuri eroa arjesta Suomessa

Salmén kertoo, ettei ole Thaimaan-vuosinaan käyttänyt koskaan herätyskelloa ehtiäkseen töihin. Hän herää kuuden, seitsemän välillä aamulla ja tekee usein 9–12 tunnin työpäiviä.

Hän hyödyntää etenkin aamun työtunteja: kun Suomessa on vielä yö, töihin voi keskittyä eri tavalla. Istumatyön vastapainona hän harrastaa liikuntaa, käy muun muassa kuntosalilla, juoksemassa tai uimassa.

Arki Thaimaassa ei lopulta eroa kovinkaan paljoa arjesta Suomessa. Työhön liittyvää kulttuurisokkiakaan Salmén ei ole missään vaiheessa kokenut.

Salmén ei ole suunnitellut palaavansa Suomeen.

– Teen töitä täältä nyt ainakin toistaiseksi. Tällainen irtiotto sopii periaatteessa kenelle tahansa, joka uskaltaa mennä omalle epämukavuusalueelleen, olipa sitten sinkku tai perheellinen. Asiat ovat kuitenkin aina järjesteltävissä.

Töihin ulkomaille? Ota huomioon nämä asiat

1) Ota selvää viisumeista ja työluvista

Selvitä, mitä asiakirjoja tarvitset, jotta voit työskennellä kohdemaassa. Varmista, tarvitsetko oleskelu- tai työluvan. Varaudu tarvittaessa esittämään syntymätodistus.

2) Huolehdi rokotuksista ja vakuutuksista

3) Hanki kansainvälinen ajokortti

Autoliitosta voit selvittää, onko suomalaisen ajokortin käytölle aikarajoituksia.

4) Veroilmoitus

Ota selvää, miten teet veroilmoituksen Suomeen ulkomailta käsin.

5) Muista myös eläke

Selvitä, karttuuko työeläkkeesi ulkomailla työskentelyn aikana.

6) Pankkiasiat kuntoon

Solmi mahdolliset maksupalvelusopimukset pankin kanssa. Tarkista samalla, onko pankillasi niin sanottua yhteistyöpankkia kohdemaassasi. Anna tarvittaessa valtakirja esimerkiksi pankki- ja veroasioihin kontaktihenkilöllesi Suomessa.

7) Ota selvää kohdemaan olosuhteista

Perehdy ennakkoon kohdemaan asioihin. Selvitä, missä lähin Suomen edustusto sijaitsee. Ota selvää asuntojen tasosta, terveyspalveluista ja niiden kustannuksista sekä kohdemaan kulttuurista ja elinoloista.

8) Hoida paperiasiat kuntoon myös kohdemaassa

Pyydä työsopimus kirjallisena. Tee kirjallinen vuokrasopimus asunnostasi. Solmi tarvittavat sähkö-, kaasu- ja vesisopimukset. Solmi pankkisopimukset.

Lähde: Te-palvelut

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?