Työttömyys iskee usein niihin, joille ei myönnetä työkyvyttömyyseläkettä

Työkyvyttömyyseläkettä hakeneet, kielteisen päätöksen saaneet päätyvät usein työttömiksi, ilmenee Kelan ja Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta.

Työttömyys aiheuttaa erityisesti itsensä työkyvyttömäksi kokeville epävarmuutta, koska työttömyyskorvaus saattaa katketa tai pienentyä aktiivimallin vuoksi.

23.4.2018 11:41

Kelan ja Eläketurvakeskuksen tutkimuksessa selvisi, että useampi kuin kaksi kolmesta kielteisen työkyvyttömyyseläkepäätöksen saaneesta oli jossain vaiheessa työttömänä päätöstä seuranneiden neljän vuoden aikana.

Työttömyys ja työkyvyttömyys liittyvät toisiinsa, sillä eläkettä hakeneet ovat usein olleet työttöminä jo ennen hylkäävää päätöstä.

Kelan tutkija Riku Perhoniemi kertoo tiedotteessa, että työttömyys aiheuttaa hylkääviä eläkepäätöksiä, koska se vähentää mahdollisuuksia varhaiseen toimintakyvyn tukemiseen ja vaikeuttaa työkyvyn määrittelyä eläkelaitoksessa.

– Samalla hylkäävä eläkepäätös tuottaa työttömyyttä: valtaosalla hylkäyksen saaneista työhön siirtyminen tai kuntouttaminen ei onnistu, hän lisää.

Työttömyys aiheuttaa erityisesti itsensä työkyvyttömäksi kokeville epävarmuutta, koska työttömyyskorvaus saattaa katketa tai pienentyä aktiivimallin vuoksi.

Tutkimuksessa seurattiin työkyvyttömyyseläkettä ensimmäistä kertaa vuonna 2010 työeläkelaitoksesta tai Kelasta hakeneita, hylkäävän päätöksen saaneita. Heistä yli puolet sai neljän vuoden aikana vähintään kahta tutkituista etuuksista, jotka olivat työttömyysetuudet, sairauspäiväraha ja kuntoutusraha.

Tutkimuksen perusteella työkykyä on tärkeää tukea ennen kuin asiakas päätyy hakemaan työkyvyttömyyseläkettä.

– Erityisesti työttömien ammatillista kuntoutusta on tehostettava, Perhoniemi toteaa.

Viime vuonna noin 19 000 suomalaista jätti uuden työkyvyttömyyseläkehakemuksen. Heistä 45 prosenttia sai hylkäävän vastauksen. Työeläkejärjestelmään puolestaan lähetettiin noin 22 000 uutta hakemusta, joista hylättiin noin 30 prosenttia. Osin hakemukset tulivat samoilta ihmisiltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?