AL: Pariskunnat kikkailevat asuntokaupoilla ja säästävät tonneja

Ensiasunnon ostajan edulla voi kikkailla, Aamulehti kertoo.

Aamulehden haastatteleman Verohallinnon asiantuntijan mukaan kikkailu näyttää vähentyneen mahdollisesti siksi, että nyt on käyty keskustelua lainsäädännön muuttamisesta.

Ensiasunnon ostaja voi välttää varainsiirtoveron, jos tietyt ehdot täyttyvät. Tämä on johtanut asunnon omistussuhteilla kikkailuun, Aamulehti kertoo.

Aamulehti kertoo esimerkin, jossa pariskunta säästää lähes 4 000 euroa sumplimalla omistussuhteet niin, että ensimmäistä asuntoaan ostaessa toinen omistaa asunnosta 51 ja toinen 49 prosenttia. Näin vain pienemmän osuuden omistaja maksaa varainsiirtoveron osuudestaan.

Kun pariskunta muuttaa suurempaan asuntoon, he sopivat omistussuhteen toisinpäin. Näin edellisen kerran varainsiirtoveron maksanut on tällä kertaa ensiasunnon ostaja. Ja jälleen osuudestaan varainsiirtoveroa maksaa vain alle puolet asunnosta omistava.

Ensiasunnon ostajan edun saadakseen on oltava alle 40-vuotias, omistaa asunnosta vähintään puolet, ostettava asunto vakituiseksi asunnoksi ja muutettava siihen puolen vuoden kuluessa kaupanteosta. Ostaja ei ole myöskään saanut aiemmin omistaa mistään asunnosta puolta tai sitä suurempaa osuutta.

Verohallinnon ylitarkastaja Kristiina Virmajoki kertoo AL:lle, että omistusosuuksilla kikkailua esiintyy, mutta näyttää vähentyneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?