Maria vuokraa asuntoaan Helsingissä Airbnb:n kautta – viettää lisätulojen avulla eläkepäiviä Floridassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maria vuokraa asuntoaan Helsingissä Airbnb:n kautta – viettää lisätulojen avulla eläkepäiviä Floridassa

Maria vuokraa Helsingin kotiaan Airbnb:n kautta. Reija vuokrasi kuukauden päivät puolisonsa sijoitusasuntoa saman alustan kautta. Vuokralaisista ei kummallakaan ole juuri pahaa sanottavaa, mutta lisätulojen haaliminen majoittajana vaatii vaivannäköä.

Noin 9000 suomalaista saa lisätuloja Airbnb-majoituspalvelun kautta­

21.4.2018 11:45

Noin 9 000 suomalaista saa lisätuloja Airbnb-majoituspalvelun kautta, Tilastokeskus kertoi tällä viikolla.

Helsinkiläinen Maria ja hänen puolisonsa ovat molemmat Airbnb:n supermajoittajia. Se tarkoittaa, että he näkevät paljon vaivaa majoittujien viihtyvyyden eteen ja saavat pääsääntöisesti pelkästään myönteistä palautetta.

Eläkkeellä olevalle Marialle majoittaminen on lähestulkoon ammattimaista toimintaa. Hän on ollut toiminnassa mukana sen alkuajoista lähtien. Hänen majoittamisesta koostuva liikevaihtonsa oli viime vuonna noin 30 000 euroa, Maria kertoo. Hän majoittaa ihmisiä kolmen makuuhuoneen, olohuoneen ja keittiön kodissaan. Kun Maria on poissa, yksi hänen lapsistaan pyörittää palvelua.

– Tämänkaltainen yrittäjyys on nykyaikaa ja todella hienosti rakennettu konsepti. Täällä Yhdysvalloissa Airbnb:n käyttäminen on hyvin yleistä, Floridassa osan vuotta asuva Maria sanoo.

– Olen tässä mukana siksikin, että näin saan nauttia toisten rakentamasta systeemistä, hän perustelee.

Maria veloittaa pääsääntöisesti koko asunnon vuokrasta yöltä noin 140 euroa. Jos Helsingissä on jokin tapahtuma, hinta on parikymppiä kalliimpi. Hinta nousee myös silloin, kun asuntoon tulee isompi porukka. Lisäksi hän perii siivousmaksua. Airbnb ottaa majoittujalta veloitettavasta summasta itselleen 3 prosentin palvelumaksun.

Nuoresta pitäen yrittäjän toimineella Marialla on ollut monenlaista yritystoimintaa. Hänen mielestään tämä on yrittäjyyttä helpoimmasta päästä. Maria huomauttaa, että vaivannäköä homma kyllä vaatii.

– Petaa pedit, pidä koti siistinä, ole valmis pikavarauksen myötä siirtymään muutamassa tunnissa 12 neliön huoneeseen, hän luettelee.

Kun Maria saa asuntoonsa pikavarauksen, hän siirtyy itse tuttavansa asunnosta vuokraamaansa huoneeseen.

– Täytyy olla tosi joustava ja aina valmis palvelemaan, hän toteaa.

 Petaa pedit, pidä koti siistinä, ole valmis pikavarauksen myötä siirtymään muutamassa tunnissa 12 neliön huoneeseen.

Maria on panostanut paljon muun muassa majoittujien käytössä oleviin sänkyihin ja vuodevaatteisiin.

Verottaja on linjannut, että Airbnb-toiminnasta saadut vuokratulot ovat veronalaista pääomatuloa. Maria sanoo maksavansa saamistaan tuloista veroja mielellään. Hän kertoo, että ilman palvelusta saamiaan tuloja hänen ei olisi mahdollista toteuttaa unelmaansa juuri nyt ja viettää eläkepäiviään Floridassa. Hän uskoo, että palvelun suosio hyödyttää myös esimerkiksi ravintolayrittäjiä.

Marialla ei ole palvelusta saati majoittujista pahaa sanottavaa. Joitain yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta vuokralaiset ovat olleet mukavaa porukkaa.

– Kerran yhdet vuokralaiset hukkasivat avaimen ja yksi porukka on tupakoinut asunnossa, hän kertoo.

Maria pitää erinomaisena sitä, että Airbnb:n puolesta majoittajalla on vakuutus turvanaan.

Airbnb-palvelun toimintaa on rajoitettu monissa kaupungeissa maailmalla, koska sen on pelätty vievän vuokra-asuntoja tarvitsevilta.­

Kuin hotellisiivoojan hommaa

Helsinkiläinen Reija pyöritti Airbnb:n kautta majoituspalvelua noin kuukauden ajan tänä keväänä. Hän majoitti pääsääntöisesti ulkomaisia turisteja puolisonsa sijoitusasunnossa, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Helsinkiä lähellä rautatieasemaa ja tunnetuimpia nähtävyyksiä.

He ryhtyivät pyörittämään majoituspalvelua tilapäisratkaisuna, kun asunnon vuokralainen häipyi yllättäen ja uusi vuokralainen ei heti päässyt muuttamaan asuntoon. Tarkoituksena ei ollut tehdä kovaa tiliä, vaan saada asunnon kustannukset katettua ja jäädä jonkin verran voitolle. Tavoite toteutui, mutta työmäärä oli iso.

Kahden henkilön majoittuessa noin 30 neliön yksiöön kolmeksi yöksi viikonloppuna, he tienasivat bruttona yli sata euroa.

Kuukauden aikana asunnossa majoittui reilut 20 ihmistä.

– Kuten hotellisiivouksessakin, lakanat ja pyyhkeet pitää vaihtaa jokaisen kävijän jälkeen, vessa pitää pestä ja muistaa viedä asuntoon perustarvikkeita kuten muun muassa vessapaperia, kahvia, teetä, käsisaippuaa ja shampoota, Reija kertoo.

Myös asunnon avain pitää toimittaa jokaiselle majoittujalle ja hakea pois.

Asunto oli jo ennestään valmiiksi kalustettu astioineen. Lisäksi sinne hankittiin kierrätyskeskuksesta muutamia perustarvikkeita. Kotoaan he veivät asuntoon muutaman koriste-esineen ja viherkasvin viihtyvyyden vuoksi.

– Jos vuokrausta pyörittää pitempään, asunnossa kannattaa pitää esillä alueen karttaa, johon on merkitty parhaimmat ravintolat ja kaupat sekä kulkuyhteydet. Lisäksi on hyvä olla talon säännöt, yhteystiedot ja muuta tärkeää paperilla. Monet majoittujat haluavat myös nettiyhteyden.

Reijan mukaan työmäärään nähden majoittamisesta saatuja tuloja ei voi pitää suurensuurina.

Yhden kohdalla heräsi epäilys

Reija kertoo, että moni majoittujista ilmoitti olevansa opiskelija. Yhden majoittujan kohdalla heräsi jälkikäteen epäilys, että tämä saattoi olla prostituoitu. Tämäkin on Reijan mukaan asia, joka majoittamisessa on syytä huomioida.

Muuten hänellä ei ole vuokralaisista moitittavaa.

– Ihmiset siivosivat hyvin omat jälkensä, hoitivat tiskit ja veivät roskat. Kerran verhotanko oli tippunut alas.

Reija uskoo, että palvelun näkyvät profiilit ja tunnistautumissysteemi edesauttavat majoittujia elämään ja olemaan siivosti.

 Ihmiset siivosivat hyvin omat jälkensä, hoitivat tiskit ja veivät roskat.

Jos haluaa takuuvarmasti saada majoittujia ja hyvää hintaa, hän kehottaa ottamaan asunnostaan hyvät kuvat.

– Meillä oli ehkä vähän huonot kuvat, joissa asunto näytti turhan hämyiseltä. Ensin tuntui, ettei varauksia tule, mutta kun laskimme hintaa, niin se oli koko ajan varattu.

Reija arvioi, että vastaavanlaisella asunnolla voi tienata Helsingissä noin tonnin kuukaudessa, jos kuvat ovat hyvät ja asunnon sisustukseen ja palveluun on panostettu.

Helsingin kantakaupungin alueella palvelun kautta on vuokralla tällä hetkellä useita satoja asuntoa. Reija pitää mahdollisena, että palvelu vääristää kaupungin vuokramarkkinoita. Maailmalla ammattimaisen Airbnb-toiminnan on kerrottu nostaneen asuntojen hintoja ja vuokria.

Yle kertoikin keskiviikkona, että Helsingin kaupunki alkaa pohtia Airbnb-majoittajille yhteisiä pelisääntöjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?