Kuusamossa timantteja lapion ulottuvilla: maaperä laajalti samanlaista kuin Etelä-Afrikassa – ”Pienten tulivuorten juuria” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuusamossa timantteja lapion ulottuvilla: maaperä laajalti samanlaista kuin Etelä-Afrikassa – ”Pienten tulivuorten juuria”

Kuusamon Suolavaaroilla on tehty koekaivauksia, joissa on löytynyt timantteja jopa vain metrin syvyydestä.

20.4.2018 10:15

Kuusamoon on muodostumassa uusi timanttialue, väittää kanadalainen kaivosyhtiö Arctic Star Exploration. Yhtiön Timantti-projektin alueelta on löytynyt jo kolme timantteja sisältävää kimberliittiesiintymää.

Arctic Star Explorationin timanttilöydökset sijaitsevat 17 kilometrin päässä Kuusamon keskustasta, Rukalta itään. Matkaa lähimmille miljardiluokan timanttiesiintymille Venäjän Lemonosoviin ja Gribiin on noin 450 kilometriä. Timanttilöydöksestä kertoi aiemmin Suomen Kuvalehti.

Löydöksen Kuusamosta teki geologi Roy Spencer, joka löysi aikoinaan myös Gribin kimberliitit. Spencer toimii myös alueen malminetsintäluvan omistavan Foriet Oy:n toimitusjohtajana. Tätä nykyä Foriet on Arctic Star Explorationin tytäryhtiö. Viime vuonna Foriet teki 46 000 euron tappion.

Spencer kertoo yhtiön verkkosivuilla, että nyt löydetyt Grey Wolf ja White Wolf -kimberliittiesiintymät ovat vasta alkua. Hänen mukaansa ne ovat vasta ensimmäiset löydökset laajemmassa kimberliittiklusterissa. Lähitienoilla Suolavaarojen alueella on myös yhtiön kolmas kimberliittiesiintymä Vasa Dykes.

Suomessa samanlaista kallioperää kuin maailman timanttikaivosalueilla

Samaa mieltä on myös Geologisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Hugh O’Brien, jonka mukaan Itä-Suomen maaperä on laajalti samanlaista kuin esimerkiksi timanttikaivoksistaan tunnetuissa Etelä-Afrikassa, Kanadassa ja Venäjällä.

– Kimberliitti on käytännössä pienten tulivuorten juuria. Se on erikoinen magmatyyppi, joka on noussut eroosion myötä pintaan hyvin syvältä, ainakin 250 kilometrin syvyydestä. Kimberliitissä on paljon vettä ja hiilidioksidia, jotka synnyttävät timantteja, O’Brien kertoo Taloussanomille.

Käytännössä Itä-Suomessa on siis satoja miljoonia vuosia sitten ollut tulivuoria, joiden koko tulivuoriosa on hioutunut pois, ja jäljelle ovat jääneet vain magmajuuret. Vuosien saatossa juuret ovat nousseet pintaan, ja nyt kimberliittiperuskalliota löytyy moreenikerroksen alapuolelta jopa vain metrin syvyydestä.

– Joissain paikoissa kimberliitti on metrin syvyydessä, joissain kuuden metrin. Jos se on syvällä, voimme kairata. Jotta timanttikaivos olisi kannattava, kimberliitin tulee jatkua pintaa syvemmälle, O’Brien kertoo.

 Jotta timanttikaivos olisi kannattava, kimberliitin tulee jatkua pintaa syvemmälle.

Kuusamon tuoreet timanttilöydökset tehtiin maan pintakerroksesta kaivurilla. Timantteja löytyi kaikkiaan 245.

White Wolf -esiintymästä reilun 67 kilon näytteestä löytyi peräti 169 timanttia. Grey Wolfista puolestaan löytyi sadan kilon näytteestä 76 timanttia. Arctic Star odottaa edelleen koekairaustensa tuloksia.

Kuusamon löydökset tehtiin maan pintakerroksesta.

Kaivos saadaan ehkä 15 vuoden päästä

Tällä hetkellä Arctic Starilla on voimassa malminetsintälupa 243 hehtaarin alueella Kuusamon Suolavaaroilla. Tammikuussa 2016 saatu lupa on voimassa aluksi neljä vuotta. Sen jälkeen lupaan voi hakea jatkoa kolmen vuoden pätkissä enintään 15 vuoden ajan.

Lisäksi yhtiöllä on varausilmoitus yli 95 000 hehtaarin alueelle Kuusamon ympärillä aina Venäjän rajalle saakka. Varaus on voimassa vuoteen 2020 saakka.

Tukesin ylitarkastaja Ilkka Keskitalon mukaan mitään kaivoslupaprosesseja Arctic Starilla ei ole käynnissä.

– Jos 15 vuotta tekevät tiiviisti malminetsintää, sitten voidaan pohtia lähdetäänkö lupia hakemaan, Keskitalo sanoo.

Keskitalon mukaan nuoret malminetsintäyhtiöt usein ilmoittavat alustavista tutkimustuloksista isoina asioina. Isot yhtiöt eivät puolestaan juurikaan löydöksistään kerro ennen kuin kaivostoimintaa ollaan oikeasti aloittamassa.

– Onhan se kallista puuhaa, yhtiön pitää saada rahaa, Keskitalo arvioi malminetsintää.

Sinänsä Itä-Suomessa voi olla Keskitalon mukaan laajemminkin potentiaalia timanttikaivostoiminnalle. Alueen kallioperää kuitenkin tunnetaan vain vähän, joten lisätutkimuksia tarvitaan.

Koekaivausalueen keskellä on luonnonsuojelualue

Arctic Starin alminetsintäalueen keskellä on Natura-alue. Pohjois-Suomen Ely-keskuksen lausunnon mukaan malminetsintäalueen ja Natura-alueen välille on jätettävä vähintään 50 metrin suojavyöhyke. Myös vesiä ja harvinaisia kasveja on suojeltava 30 metrin suojavyöhykkeellä.

Mikäli alueelle ryhdyttäisiin puuhaamaan kaivosta, myöntäisi ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaiset ympäristöluvat Aluehallintovirasto. Ympäristöylitarkastaja Turkka Rekolan mukaan tällä hetkellä Arctic Start Explorationilla ei ole vireillä lupaprosesseja Pohjois-Suomen Avissa.

– En ole tietoinen, että kukaan olisi ollut yhteyksissä. Avi tulee kuvaan vasta, kun kaivosta ollaan perustamassa. Nyt kun ollaan malminetsintävaiheessa, ei Avilla ole osaa eikä arpaa, Rekola kertoo.

Natura-alueen ja kansallispuiston läheisyys eivät automaattisesti estä kaivoksen perustamista. Jokainen tapaus arvioidaan Rekolan mukaan erikseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?