Hyvästit perustulolle – näin kokoomus ja Sdp mylläisivät sosiaalituet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hyvästit perustulolle – näin kokoomus ja Sdp mylläisivät sosiaalituet

Kokoomus ja Sdp julkistivat omat sosiaaliturvamallinsa. Gallupien kärkipuolueiden ehdotukset ovat kaukana perustulosta.

14.4.2018 9:00

Suomalaisen yhteiskunnan suunnasta tehdään nyt merkittävää linjanvetoa, kun suuret puolueet esittävät omia mallejaan sosiaalitukien uudistamisesta ensi hallituskaudella.

Viime viikolla ehdotuksestaan ”yleistueksi” kertoi gallupkärki kokoomus, ja perjantaina oman ”yleisturvansa” esitteli kannoilla tuleva Sdp.

Kahden suurpuolueen ehdotukset eivät ole identtisiä, mutta niissä on huomattavan paljon muutakin yhteistä kuin nimi. Vaikka tarkkoja yksityiskohtia tai laskelmia ei ole vielä esitetty, päälinjat ovat nyt tiedossa.

Taloussanomat vertaili kokoomuksen ja Sdp:n mallien yhtäläisyyksiä ja eroja sekä kokosi mallien pääkohdat havainnollistaviin kuviin.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

  Yhteistä ”yleistuessa” (kok) ja ”yleisturvassa” (sd):

Ei perustuloa: Kenties keskeisin linjanveto kahdelta suurelta puolueelta on, että kumpikaan niistä ei aja Suomeen vastikkeetonta perustuloa.

Sosiaalitukea ei siis maksettaisi kaikille suomalaisille ehdoitta, vaan niiden saamiseen tulee nykyiseen tapaan olla työttömyyden tai sairauden kaltainen syy.

Työttömiä velvoitetaan sanktioiden uhalla esimerkiksi osallistumaan työllistymistä edistäviin tai hakemaan aktiivisesti töitä.

Eri tukia yhdistetään: Sekä yleistuki että yleisturva perustuvat eri tukimuotojen yhdistelyyn.

Esimerkiksi työttömän työmarkkinatuki ja toimeentulotuki yhdistetään kokoomuksen mallissa noin 700 euron yleistueksi ja Sdp:n mallissa noin 675 euron yleistason tueksi.

Työntekoon rahallisia kannustimia: Molempien puolueiden tavoitteena on tehdä työllistymisestä kannattavampaa.

Nykyisin on tyypillistä, että töitä saavan työttömän bruttotuloista jää verotuksen ja tukien pienenemisen jälkeen käteen vain viidennes.

Kokoomus ja Sdp haluavat uudistaa tukien ja palkkatulojen yhteensovittamista sekä verotusta niin, että käteen jäisi vähintään jokaisesta tienatusta bruttoeurosta vähintään kolmannes.

Eroja ”yleistuessa” (kok) ja ”yleisturvassa” (sd):

Hinta: Sdp on valmis käyttämään uuteen sosiaaliturvamalliin kokoomusta enemmän rahaa.

Sdp:n malli vähentäisi tukien alikäyttöä ja nostaisi muun muassa opiskelijoiden tukia selvästi nykyisestä. Vuosikustannukset voivat kasvaa miljardista useaan miljardiin euroon, jos kaikki suunnitelmat toteutetaan.

Alkuvaiheessa tosin toteutettaisiin vain perusturvan tason nostaminen, joka Sdp:n mukaan maksaisi 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Rangaistukset ja palkinnot: Kokoomus haluaa antaa tukiporkkanan hajatunteja töitä tekeville työttömille ja puolestaan leikata ”passiivisilta” työttömiltä tuen tasoa aktiivimallin tapaan.

Sdp:kin aikoo palkita ”aktiivisuudesta”, mutta sen määritelmä on laajempi kuin vain työtunnit: porkkanan voisi saada vapaaehtoistyöhön, järjestötoimintaan tai koulutukseen osallistumisesta.

Palveluista kieltäytyville työttömille Sdp säilyttäisi karenssit. Karenssi tarkoittaisi käytännössä tuen putoamista noin 500 euron ”takuutasolle”, jota olisi sanktiona mahdollista leikata edelleen.

Asumistuet: Edellä kuvattujen rahasummien päälle voitaisiin molempien puolueiden mallissa yhä maksaa asumistukia.

Ero on siinä, että kokoomus olisi valmis uudistamaan asumistukia merkittävästi: sen sijaan että tuen määrään vaikuttaisi nykyiseen tapaan vuokra, asumistuki määräytyisi kiinteästi muun muassa asuinpaikan mukaan.

Sdp havittelee pitkällä aikavälillä samankaltaista ratkaisua. Alkuvaiheessa se ei kuitenkaan asumistukiin koskisi, koska puolueessa pelätään, että lukemattomien pienituloisten rahat eivät enää riittäisi asumiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?