Motivus-kuntokeskuksia pyörittävä yhtiö velkasaneeraukseen – toimitusjohtaja: Ryhmäliikunta menettänyt rajusti suosiotaan

Julkaistu:

Motivus-kuntokeskuksia pyörittävä Kuntokumppanit Oy tarjoaa liikuntaa ilman pakkojäsenyyksiä. Nyt yhtiö on velkasaneerauksessa. Toimitusjohtajan mukaan tilanteen takana on erityisesti ohjatun ryhmäliikunnan suosion romahdus.
Kuntosaliasiakkaiden sitominen määräaikaisiin jäsenyyksiin näyttää olevan se kannattavin periaate alan yritysten pyörittämiseen.

Näin katsoo Jyrki Kankkunen, Motivus-kuntokeskusten toiminnasta vastaavan Kuntokumppanit Oy:n toimitusjohtaja. Yhtiö on hakeutunut velkasaneeraukseen, ja se sulkee puolet Helsingissä sijaitsevista toimipisteistään huhtikuun loppuun mennessä.

Motivuksen periaatteisiin on kuulunut, että se ei ole pahimpien kilpailijoidensa tavoin sitonut asiakkaitaan esimerkiksi vuoden tai kahden pakkojäsenyyksiin, joista eroon pääsemisestä täytyy maksaa. Sen sijaan se on tarjonnut muun muassa kertalippuja, kymmenen kerran kortteja ja kohtuuhintaisia kuukausikortteja.

– Olemme aina lähteneet siitä, että hinnoittelu on asiakaslähtöistä eli että asiakkaat maksavat vain siitä, mitä he käyttävät. Tietysti jälkeenpäin arvioituna voi olla, että yrityksen olisi pitänyt olla yhtä ahne kuin kilpailijoidenkin ja ilmoittaa, että meiltä saa pelkästään suoraveloituksia, Kankkunen pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Velkasaneerauksesta huolimatta Kuntokumppanit ei aio muuttaa hinnoittelumalliaan, vaikka nykyisin valtaosa kuntosaleista vaatii liittymistä kuukausimaksulliseksi jäseneksi. Sen sijaan se supistaa toimintaansa ja toivoo, että sen toimintaperiaatetta arvostavaa väkeä riittää pitämään sen kahden jäljelle jäävän kuntokeskuksen käyttöasteen korkeana.

Pitkään toimineella yrityksellä on toistaiseksi viisi kuntokeskusta, neljä Helsingissä ja yksi Turussa. Lappu on menossa luukulle töölöläisessä Motivus Adlonissa ja Kampin keskuksessa sijaitsevassa Motivus Centerissä. Yritys on tiedottanut muutoksista asiakkaitaan muun muassa nettisivuillaan ja Facebookissa. Aiheesta ovat kirjoittaneet aiemmin muun muassa Helsingin Uutiset, Talouselämä ja Helsingin Sanomat.

Ohjattujen tuntien suosio romahti

Talousongelmien varsinainen syy on kuitenkin toisaalla, Kankkunen katsoo. Hänen mukaansa se on liikuntakulttuurin muutos ja ohjattujen tuntien suosion romahtaminen.

– Liiketoimintamme on ollut hyvin pitkälle ohjattujen tuntien varassa, ja ne ovat menettäneet suosiotaan rajusti jo viiden vuoden ajan koko alalla. Meillä niiden osuus on ollut ylivoimaisesti suurin, ja siksi palkkakustannuksemme ovat olleet kaikkein raskaimmat, Kankkunen kertoo.

Kankkunen katsoo, että entistä individualistisemmat ihmiset haluavat liikkua yhä useammin itsekseen. Lisäksi lajien suosio käy aalloissa. Viime aikoina on ollut muodikasta esimerkiksi käydä itsenäisesti kuntosaleilla tai juoksemassa.

 

Nyt kaikki katselevat ympärilleen, missä olisi se seuraava iso asia.

Kuntokeskusten jumppa-aikataulut ovat karsiutuneet yleisesti jopa puoleen entisestä. Ilmiö on maailmalaajuinen. Kankkunen selittää, että pitkiin aikoihin ei ole syntynyt mitään joogan tai zumban kaltaisia uusia hittejä, jotka houkuttelisivat ihmisiä ohjatun liikunnan pariin.

– Nyt kaikki katselevat ympärilleen, missä olisi se seuraava iso asia. Erään amerikkalaislehden tutkimuksen mukaan ryhmäliikunta olisi ensi vuoden trendi, mutta voi mennä muutama vuosi ennen kuin aalto tulee Suomeen saakka.

Polkuhinnat ovat vieneet asiakkaita

Painetta tulee muualtakin. Kankkusen mukaan suuret ulkomaiset kilpailijat ovat polkeneet hintoja pitkään saadakseen markkinoilla tukevan jalansijan.

– Siellä on selkeästi syvemmät taskut, ja näköjään ne voivat jatkaa melkein loputtomiin tappiollisena sitä touhua.

Tilanne on syventänyt Motivusten ongelmia.

– Alalle on tullut valtavasti uusia yrittäjiä, isoja ulkomaisia ketjuja, jotka pystyvät myymään jäsenyyksiä esimerkiksi 20 eurolla tai jopa halvemmalla per kuukausi. Silloin on aika hankalaa myydä selkeästi kalliimpaa tuotetta, Kankkunen sanoo.

Keskustassa kuntokeskusten tilavuokrat ovat huidelleet jopa yli 50 000 eurossa, mikä on tehnyt tilanteesta toivottoman.

Eri ketjujen tarjoamissa palveluissakin on eroja, Kankkunen huomauttaa. Monet ketjut ovat ryhtyneet pitämään ryhmäliikuntatuntejakin virtuaalisesti niin, että niillä ei ole lainkaan ohjaajaa, vaan ohjaajan kuva ammutaan seinään videotykillä. Esimerkiksi Motivuksissa ohjattuja tunteja pitävät oikeat ihmiset, joiden palkkaamiseen menee käytännössä 50 euroa tunti.

– Nyt on joka korttelissa 20 euron tai halvempi kuntosali. Osa kuluttajista ei mieti puitteita, vaan äänestää lompakollaan välittömästi. Halpahalleillekaan ei ole tilaa loputtomiin, vaan ne alkavat jossain vaiheessa syödä toisiaan. Nyt mennään tätä vaihetta.


Yt:t vaikuttivat 13 työntekijään

Kuntokumppaneiden juuri päättyneiden yt-neuvottelujen jälkeen 13 työntekijää osa-aikaistettiin, lomautettiin tai irtisanottiin. Yhteenlaskettu vaikutus on kolmesta neljään henkilötyövuotta. Yrityksellä on noin sata työntekijää, valtaosa freelancereita tai osa-aikaisia.

Kankkunen kertoo, että yhtiö on huolehtinut työntekijöilleen kaikki heille kuuluvat palkanlisät, kuten loma- ja sunnuntaikorvaukset, ja palkkataso on siksi voinut olla jopa neljänneksen parempi kuin kilpailijoilla.

– Olemme yrittäneet kynsin hampain pitää ihmisten työpaikoista kiinni, ja omistajat ovat joustaneet. Omistajien lähipiirikin on lainannut rahaa yritykselle. Jossain vaiheessa korsi kuitenkin katkeaa, kun mennään tarpeeksi pitkään pakkasella.

Yritystietoja välittävän Suomen Asiakastiedon mukaan vuosina 2013–2016 Kuntokumppaneiden tulos on ollut voitollinen vain vuonna 2014, jolloin liikevoittoa kertyi 12 000 euroa, ja esimerkiksi vuonna 2015 yhtiölle kertyi tappiota 213 000 euroa, vuonna 2016 puolestaan 45 000 euroa. Noina vuosina liikevaihto kaventui viidestä miljoonasta neljään miljoonaan euroon ja omavaraisuusaste putosi pakkasen puolelle.

Kankkusen mukaan yhtiön velat ovat nyt noin miljoonan euron luokkaa. Velkajärjestelyehdotuksen on määrä valmistua kesäkuussa.

– Nyt olemme karsineet rajusti kuluja, ja toivottavasti pystymme näyttämään, että olemme edelleen tosissamme ja haluamme antaa ihmisille yhden vaihtoehdon liikuntaan.

Sulkeutuvia Motivuksia käyttäviä asiakkaitaan yhtiö on pyrkinyt ohjaamaan jäljelle jääville saleilleen Stockmannille ja Ruoholahteen sekä hyvittämällä myös ylimääräistä heidän jo maksamistaan palveluista. Lisäksi se on neuvotellut sopimuksen, jonka mukaan asiakkaat voivat halutessaan käyttää korttinsa loppuun Elixian toimipisteissä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kokousvieraat hehkuttivat suomalaisia mansikoita ja herneitä – kesätyöntekijä Emman nopea toiminta ratkaisi kaiken

  2. 2

   Kuolinpesän myymä talo oli valtava katastrofi – Oikeus purki kaupan, 90 000 euron kulut perillisille

  3. 3

   EU ja Japani solmivat valtavan vapaakauppasopimuksen – vastaisku USA:lle

  4. 4

   Dieselhuijaus: EU-komissio sai valvontansa päätökseen – ”VW toteutti lupaamansa suunnitelman, mutta siinä kaikki”

  5. 5

   Henkilöllisyyden voi kohta todistaa matkapuhelimella Alkon kassalla

  6. 6

   EK:n asiantuntija: EU voi joutua muuttamaan taktiikkaansa Trumpin kanssa

  7. 7

   Asiantuntijat: Suomi lobattiin mobiilidatan suurkuluttajaksi – ja nyt se hidastaa yhteyksiä

  8. 8

   Telia ostaa teleoperaattori TDC:n liiketoiminnan Norjassa – MTV:n sisältävästä Bonnier-kaupasta odotetaan ratkaisua

  9. 9

   Terveystalon Attendo-kauppa viranomaisen jatkokäsittelyyn – alalle pelätään kilpailuhaittaa

  10. 10

   Finnairin tulos heikkeni huhti-kesäkuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuolinpesän myymä talo oli valtava katastrofi – Oikeus purki kaupan, 90 000 euron kulut perillisille

  2. 2

   Kokousvieraat hehkuttivat suomalaisia mansikoita ja herneitä – kesätyöntekijä Emman nopea toiminta ratkaisi kaiken

  3. 3

   Suomen ”uhkarohkein” yrittäjä lupaa säästää taloyhtiöasukkaalle kahden vuoden välein ilmaisen Kanarian-matkan

  4. 4

   EU ja Japani solmivat valtavan vapaakauppasopimuksen – vastaisku USA:lle

  5. 5

   Finlaysonin luova johtaja kertoo, miksi yritys ottaa kantaa huipputapaamiseen: ”Pitäisi ennemmin kysyä, miksi emme”

  6. 6

   USA vastaan Venäjä: näillä mittareilla vain toisella on varaa pullistella

  7. 7

   Asiantuntijat: Suomi lobattiin mobiilidatan suurkuluttajaksi – ja nyt se hidastaa yhteyksiä

  8. 8

   Kuvat: Finlaysonilta erikoinen kannanotto Trumpin ja Putinin huipputapaamiseen

  9. 9

   Valtava koneisto vyöryy Suomeen: Katso tästä hurjat luvut Trumpin ja Putinin tapaamisen takana

  10. 10

   Analyysi: Asuntoihin sijoittaminen paisui ja pöhöttyi – selvä riski saada takkiinsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-lukija hiiltyi Helsinki-Vantaalla: ”Miksi vesi maksaa kahvilassa maltaita?” Finavia: Näin matkalainen saa ilmaista vettä

  2. 2

   Vuokraisännän ja vuokralaisen suhde muuttui intiimiksi – 36 vuoden ikäero alkoi ahdistaa ja poiki rajun riidan

  3. 3

   Kuolinpesän myymä talo oli valtava katastrofi – Oikeus purki kaupan, 90 000 euron kulut perillisille

  4. 4

   10 000 euron nosto ei onnistunut noin vain – HS: 83-vuotias nainen hämmästyi pankissa asioidessaan

  5. 5

   Valtava koneisto vyöryy Suomeen: Katso tästä hurjat luvut Trumpin ja Putinin tapaamisen takana

  6. 6

   Listeriavaara piinaa yhä kauppoja – Lidliltä laaja ilmoitus takaisinvedettävistä tuotteista

  7. 7

   Kokousvieraat hehkuttivat suomalaisia mansikoita ja herneitä – kesätyöntekijä Emman nopea toiminta ratkaisi kaiken

  8. 8

   MT: Sanna Kiisken muumikahvilasta tehtiin Ruotsissa rikosilmoitus – omistajat ilmiriidassa keskenään

  9. 9

   Löytyikö ullakolta romu vai keräilyhitti? Klassikkolamppu 130 000 euroa, Muumi-lelu 500 dollaria

  10. 10

   Epämääräisen muotoisesta parkkiruudusta koitui valtava riita – ostajan niskaan jättikulut

  11. Näytä lisää