Suosittu migreenilääke loppui taas tukusta – ”Mikään apteekki ei sitä saa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suosittu migreenilääke loppui taas tukusta – ”Mikään apteekki ei sitä saa”

Lääkkeen loppuminen tukusta on huono uutinen kaikille migreenistä kärsiville.

Julkaistu: 13.4.2018 16:35

Migreenipotilaan kannattaa olla ajoissa yhteydessä lääkäriinsä ja pyytää resepti korvaavalle valmisteelle.

Moni suomalainen on jälleen jäänyt ilman migreenikohtauksen hoitoon tarkoitettua lääkettä.

– Sumatriptaanilääkkeiden sadan milligramman vahvuiset pakkauskoot ovat tukusta loppu, asiakaspalvelupäällikkö Anu Rantakallio Yliopiston apteekista kertoo Taloussanomille.

Sumatriptaanilääkkeiden toimitusvaikeuksia oli edellisen kerran vuodenvaihteessa. Silloin saatavuusongelma kesti viikkoja.

– Tukkupuutteita on aina silloin tällöin, ja ne voivat joskus kestää pitkäänkin. Kaikki apteekit saavat valmisteen samasta lääketukusta. Jos valmiste on tukusta loppu, mikään apteekki ei sitä saa.

Rantakallion mukaan sille, miksi jokin valmiste loppuu tukusta, voi olla monia eri syitä.

– Joskus syynä ovat raaka-aineongelmat, joskus se, ettei kysyntään ole osattu varautua. Myös tuotantolinjoilla tehtävät muutokset voivat vaikuttaa, hän kertoo.

50 milligramman vahvuista sumatriptaani-vaikutteista lääkettä on kuitenkin yhä apteekkien varastoissa.

Migreenipotilaan kannattaakin hakeutua lääkäriin hyvissä ajoin ja pyytää resepti 50 milligramman vahvuiselle valmisteelle.

Täsmälääkkeen saa hätätapauksessa myös vanhentuneella reseptillä

Kahden kappaleen pakkauksen 50 milligramman vahvuista sumatriptaania saa myös ilman reseptiä, jos asiakkaalla on lääkärin toteama migreeni.

Myynnin edellytyksenä on kuitenkin se, että asiakkaalla on ollut lääkkeeseen sähköinen resepti, joka on vanhentunut korkeintaan kuusi kuukautta aikaisemmin.

Sumatriptaani on niin kutsuttu lisäneuvontaa vaativa itsehoitolääke, eli myyntilupa velvoittaa farmaseutin antamaan tarkennettua lääkeneuvontaa, kun valmistetta myydään ilman reseptiä.

Sumatriptaanivalmisteiden vaikuttava aine, sumatriptaani, supistaa verisuonia etenkin pään alueella, mikä puolestaan helpottaa päänsärkyä ja muita migreenikohtauksen oireita.

Suomen Migreeniyhdistyksen arvion mukaan 15 prosenttia suomalaisista eli noin 800 000 ihmistä kärsii migreenistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?