Maksaisitko 300 000 € ranne-erotiikasta? Luksuskellojen messuilla hintalaput ovat toisesta maailmasta

Julkaistu:

Luksuskellot
Geneven kellomessuilla ei kysellä hintaa. Vieraita tapahtumassa käy noin 20 000.
Benedict Cumberbatch purjehtii sisään kellovalmistaja Jaeger-LeCoultren loosiin Genevessä. Pian näyttelijä ilmaantuu messuvieraiden keskelle paistattelemaan merkin uusi Polaris-kello ranteessaan. Julkimoiden käyttö brändimarkkinoinnissa ei ole mikään uusi asia, mutta kuuleman mukaan Cumberbatch on aidosti kiinnostunut horologiasta toisin kuin monet muut ranneaikaansa rahaa vastaan lainaavat tähdet.


Geneven jokavuotiset Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) -messut käynnistyivät tänä vuonna positiivisissa merkeissä. Edellisen vuoden myynnin notkahdusta ei kukaan enää halua muistella, ja usko hienojen sveitsiläisten kellojen menekkiin lähentelee taas euforiaa. Toki mukaan on tullut realismiakin, sillä yhä useammat valmistajat haluavat ottaa miljonäärien lisäksi huomioon tavalliset palkansaajat, joiden kukkaro venyy maksimissaan muutamaan tuhanteen euroon. Jo viime vuonna muun muassa Baume & Mercier sekä Jaeger-LeCoultre esittelivät malleja hintaluokassa 1 000–5 000 euroa. Pohdintaa herätti myös myyntikanavien tulevaisuus. Ostavatko ihmiset luksuskelloja virtuaalisesti niitä näkemättä kaupan siirtyessä yhä enemmän nettiin?



Paukuteltiinpa paikalla myös ennätyksiä, kun Piaget julkisti maailman ohuimman, vain 2 millin paksuisen mekaanisen kellonsa. Audemars Piguetin 6,3 milliä paksu, kalenteritoiminnoilla varustettu ihme teki ennätyksen omassa luokassaan.

Pääasiassa Richemont-konsernin kansoittamilla messuilla oli tänä vuonna 35 näytteille­asettajaa. Suurien merkkien lisäksi oma tilansa oli varattu perinteisesti pienemmille, riippumattomille valmistajille. Suomalaisittain kiinnostavaa oli, että vakiovieraan, Kari Voutilaisen lisäksi paikalle oli saatu myös toinen suomalainen kellosuuruus, Stepan Sarpaneva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alan toinen tapahtuma, maaliskuinen Baselworld, vuotaa edelleen Geneven suuntaan ja tänä vuonna loikkareihin oli liittynyt Hermès. Kokoero messujen välillä on kuitenkin edelleen valtava: Genevessä käy 20 000 vierasta kun taas Baselissa yli 100 000. Myös tyylillisesti tapahtumat ovat erilaisia. Genevessä keskitytään puhtaaseen luksukseen kun Baselissa pääsee näkemään myös haitarin alempaa päätä.


Mitäpä kellokansalle sitten tarjoiltiin Genevessä? Hintapyramidin tyyriimpää päätä pitävä A. Lange & Söhne esitteli jälleen kerran osaamistaan monimutkaisten kellojen parissa. 567 osasta koottu mekaaninen ihme, ns. triple-split kronografi mittaa sekunteja, minuutteja ja myös tunteja. Mainospuheiden mukaan kellolla voi siis ajastaa vaikka Le Mansin 24 tunnin ajoja. Kaiken tämän voi tietenkin tehdä myös kännykällä, mutta ymmärrettävästi 139 000 euron rannekellolla Jyväskylän rallikin kohoaa lemansimaiselle tasolle.


Retro on edelleen pop, joten monet merkit kurottavat vanhoihin katalogeihinsa inspiraatiota hakiessaan. Jaeger-LeCoultre ui turvallisilla vesillä elvyttäessään vanhan Polaris-sulkeltajankellonsa eri variaatioissaan. Kimaran mielenkiintoisin versio on (mekaanisella, totta kai) herätyksellä varustettu Memovox, jonka pirinästä saa pulittaa reilut 10 000 euroa. Riisuttu perusmalli kustantaa puolet vähemmän, joten normityöläinen pääsee pienellä säästämisellä laatuun helposti kiinni.

Retroapajilla oli myös IWC, joka oli visioinut 150-vuotispäiviensä kunniaksi isoisän taskukellosta rannekellon. IWC:n Pallweber-taskukellon pohjalta suunniteltu tribuutti näyttää ajan mekaanisesti ”digitaalisena” numerokiekkojen avulla.

Eikä kahta ilman kolmatta: myös Montblanc katsoo puolentoista vuosisadan taakse 1858-mallistollaan. Kolmen vintage-henkisen kellon sarja pyrkii näyttämään jo uutena keräilykappaleelta kellertävine indekseineen. Perusmallin noin 2500 euron hinta on hyvinkin maltillinen tämän kaliiperin valmistajalle.


Toisen maailmansodan aikaisten italialaisten taistelusukeltajien glooriasta ammentava Panerai tekee käytännössä samaa kelloa yhä uudelleen, ja mikä on tehdessä, kun konsepti ja design ovat kunnossa. Kakkosnelosen kokoisille ranteille perinteisesti suunnitellut Panerait ovat vihdoinkin kutistumaan päin, sillä tiettyjä malleja saa nyt ”vain” 38-millin halkaisijalla. Hinnoissa ei elinkustannusindeksin nousua ole huomioitu, eli halvimmillaan Panerain saa edelleen 4600 eurolla.

Luksus­merkkien timanttisinta kärkeä edustava Cartier vaalii klassikko­mallejaan huolella, eikä turhaan lähde suuremmin sotkemaan hyväksi havaittua muotokieltä. Tänä vuonna vienon kasvojen­kohotuksen oli saanut osakseen Santos-mallisto, jonka juuret löytyvät yli sadan vuoden takaa.


Vahvasti naisten­kelloihin panostava Cartier lanseerasi uudelleen myös Panthère-kellot. Näistä hämmentävin oli varmasti Révélation d´Une Panthère, jonka kellotaulun sisälle suljetut 900 kultamurusta muodostavat tiimalasi-metodilla taululle hitaasti ilmestyvän ja katoavan pantterin pään. Hintaa muodostuu pienen Range Roverin verran, eli 90 000 euroa.


Jalat tukevammin maanpinnalla pitävä Baume & Mercier haluaa pitää pienempilompakkoisten puolta pitäen mallistossaan kelloja, jotka lähtevät jo alle tonnilla kaupan hyllyltä ranteeseen. Tänä vuonna valmistaja toi keittoonsa kiehtovan lisämausteen, sillä Baume & Mercier julkisti ensimmäisen oman automaattikoneistonsa, Baumaticin. Richemont-konsernin sisällä suunniteltu koneisto nostaa merkin kiinnostusta, ja tietty myös hintaa, mutta noin 2 500 euron kustannusta uniikkikoneistosta voi pitää hyvinkin edukkaana.


Suomalaisten edustus oli tänä vuonna tuplaantunut, kun voimakaksikko Stepan Sarpaneva sekä Kari Voutilainen olivat pystyttäneet edustustonsa messuhalliin. Siinä missä Voutilainen esitteli uutuuksiaan yksin, Sarpaneva oli lyönyt hynttyyt yhteen jo toistamiseen pienvalmistaja MB&F:n kanssa. Yhteistyön hedelmä, Moonmachine2, on rakennettu yhtiön HM8-mallin pohjalle, jonka päälle Sarpaneva on suunnitellut kuunvaihemekanismin. Sarpanevan tavaramerkki, kuukasvo, näyttäytyy punakultaisissa kiekoissa jotka valmistetaan Suomen Kuopiossa. Ohuimmillaan vain 0,07 milliä paksujen kiekkojen valmistus on sen verran vaativaa, että vain kaksi kymmenestä kelpuutetaan kellotaululle asti. Muilta mitoiltaan Moonmachine2 on sitä luokkaa, että hihansuun alle sitä on turha yrittää tunkea. Rajoitetun erän mallia valmistetaan yhteensä 36 kappaletta ja hinta asettuu alle sadantuhannen euron.

Kari Voutilainen on eittämättä Suomen tunnetuin kellolähettiläs maailmalla eikä juuri markkinointia tarvitse. Pienessä tilassaan ehtymätöntä asiakasvirtaa vastaanottava Voutilainen parine avustajineen esitteli alle kymmentä mallia joista jokainen oli jo myyty. Uutta halajava saa odottaa täysin käsityönä valmistettavaa kelloa vuoden verran.


Tänä vuonna Voutilainen oli kehitellyt Vingt 8 -malliaan edelleen, ja lisännyt siihen päivyritoiminnon 80 uuden komponentin kera. Mikäli tilauksen pistää nyt sisään, saa varautua 118 000–128 000 euron menoerään.


Kirsikkana pohjalla olivat Ulysse Nardinin Classic Voyeurs-sarjan ns. eroottiset kellot. Ulysse Nardin oli rakentanut esittelytiloihinsa erikoisen punaisen huoneen, jonka hämyisille perukoille pääsi vain mallimittaisen oppaan vanavedessä. Lähinnä bordellia muistuttavassa tilassa oli esillä puolen tusinaa kelloa, joiden taidokkaasti kaiverretuissa tauluissa kuvattiin kaikenkirjavaa K-18 –materiaalia.

Pitkiä ja kunniakkaita perinteitä edustavat ”tirkistely­kellot” ovat sen verran uniikkeja, että hintaa ei kehtaa edes ajatella. Ne, jotka kellon ranteeseensa laittavat, saavat varautua spontaaneihin reaktioihin ja keskustelun keskiössä elämiseen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Danske Bankin toimitusjohtaja Thomas Borgen eroaa – pankilta jättilahjoitus säätiölle

  2. 2

   Onnibusin perustaja laajentaa kyytisovellusta Helsinkiin – ”Luojan kiitos päättäjät uskalsivat tehdä taksiuudistuksen”

  3. 3

   Kommentti: Näin kriisitoimien suuri ”sankari” pahensi finanssipaniikkia

  4. 4

   ”Tyypillinen suomalainen keskustelu, jossa velkaantuminen nähdään yksinomaan pahana asiana”

  5. 5

   Yhdysvaltain kauppiaat: Trumpin tullipolitiikka tulee kuluttajille kalliiksi

  6. 6

   Fiva: Finanssisektorin kannattavuus riippuu yhä enemmän kiinteistömarkkinoista

  7. 7

   IL: Tällä kansanedustajalla eniten ulosottovelkaa

  8. 8

   Danske Bank: Selvityksen mukaan hallitus ja toimitusjohtaja eivät rikkoneet lakia

  9. 9

   Danske Bank: Työntekijävaje hidastaa talouskasvua

  10. 10

   Laina maistuu nyt kotitalouksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   SAK:n uusi mainos raivostuttaa – ”Itsetarkoituksena ei ole sokeerata ketään”

  2. 2

   Palaneen kynttilätehtaan toimitusjohtaja aloitti vasta kaksi viikkoa sitten: ”Ei oikein voi sanoin kuvailla, miltä tuntuu”

  3. 3

   SAK vetää osittain pois yrittäjät raivostuttaneen kampanjansa

  4. 4

   EU tutkii: Tekivätkö BMW, Volkswagen, Audi ja Daimler salaisen sopimuksen?

  5. 5

   Trump määräsi tuontitullit Kiinaa vastaan – Kiina ryhtyy vastaiskuun

  6. 6

   Osa yrityksistä on saanut tietomurroista tarpeekseen – rakentavat omaa nettiä

  7. 7

   Jos asuntokaupat menevät pieleen, mikä on välittäjän rooli? ”Häntä ei voi periaatteessa asettaa vastuuseen”

  8. 8

   Danske Bankin toimitusjohtaja Thomas Borgen eroaa – pankilta jättilahjoitus säätiölle

  9. 9

   Kommentti: Näin kriisitoimien suuri ”sankari” pahensi finanssipaniikkia

  10. 10

   Krista, 23, pyörittää huoltoasemaa – ”Vuosi sitten olin varma, ettei minusta tule koskaan bensayrittäjää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huomasitko, mitä Lidlissä tapahtui? Tästä syystä esimiestä ei juuri enää kuuluteta kassalle

  2. 2

   Nelihenkinen perhe muutti Saarijärvelle askeettiseen mökkiin täysin keskelle korpea – rahaa menee vain 800 €/kk

  3. 3

   Järjestyksenvalvoja Jaakko kertoo humalaisen naisen rivosta tempusta ravintolassa – ”Tuumasin, että ei tämä kuule niin toimi”

  4. 4

   Katso, paljonko ammatissasi keskimäärin tienataan – valtiolla ja kunnissa voi olla paremmat ansiot

  5. 5

   10 000 euroa vuodessa säästänyt Julia kertoo, miten hän käyttää rahaa ja mikä häntä nolottaa

  6. 6

   Makuunin ikkunoilta löytyi jopa tuhansien eurojen arvoisia esineitä – ”Tuntuvat kiinnostavan”

  7. 7

   Yhdestä sähköautosta nousi myrsky taloyhtiössä – näin kiista lopulta ratkesi

  8. 8

   ”Huippusijainnilla” paritalon puolikkaan myynyt antoi väärää tietoa ostajalle – myyjälle napsahti kymppitonnien lasku

  9. 9

   Ronja, 22, kertoo kuinka velkaantui viidessä kuukaudessa 50 000 euroa – otti lainaa 23 eri yhtiöstä

  10. 10

   7 esimerkkiperhettä: Katso, kenen reaalitulot kasvavat tänä ja ensi vuonna

  11. Näytä lisää