Pikavippien sääntely kiristyy: korkokatto myös yli 2 000 euron luottoihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pikavippien sääntely kiristyy: korkokatto myös yli 2 000 euron luottoihin

Pikaluottojen sääntelyyn on tulossa kiristyksiä.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) kuvattiin eduskunnan täysistunnossa 13. maaliskuuta 2018.­

9.4.2018 14:55

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) mukaan korkokatto ulotetaan koskemaan myös 2 000 euron pikaluottoja sekä sitä suurempia luottoja.

Tällä hetkellä korkokatto koskee vain alle 2 000 euron luottoja. Häkkänen on käynnistänyt valmistelun, jossa korkokatto määritellään myös suuremmille luotoille.

– Selvää on, että korkokaton tulisi nykyiseen tapaan kattaa kaikki luottokustannukset eli luoton korko ja muut luottosopimuksen perusteella perittävät kulut, Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Ministerin mukaan luotonantajat ovat reagoineet nykyiseen korkokattoon myöntämällä pääosin sen ulkopuolelle jääviä suurempia luottoja, joissa todelliset vuosikorot ovat olleet korkeita.

Hallituksen esitys sääntelyn kiristämisestä on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä. Toimilla pyritään puuttumaan suomalaisten kasvavaan ylivelkaantumiseen.

Tarkoituksena on myös selkiyttää tilanteita, joissa korkokattoa on rikottu. Häkkäsen mukaan tällöin kuluttajalla ei olisi velvollisuutta maksaa korkoa tai muita luottokustannuksia lainkaan.

– Tämä toimisi sanktiona luotonantajalle, joka on rikkonut lakia. Uskon, että tällä olisi myös ennalta ehkäisevä vaikutus, jolla estettäisiin lainvastaisten ehtojen käyttöä.

Lainvalmistelun tueksi asetetaan seurantaryhmä, jossa on edustus myös finanssialalta.

Ylivelkaantumisen ehkäisy on esillä myös hallituksen huomenna alkavassa kehysriihessä. Häkkäsen mukaan tavoitteena on vahvistaa talous- ja velkaneuvonnan resursseja, jotta mahdollisimman moni saa apua ajoissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?