”Jos olet työtön, olemme entistä kiinnostuneempia” – tamperelaisyritys rekrytoi työttömiä ja mieluusti yli 50-vuotiaita

BearIT:ssä ei ajatella, että työttömyys tekisi ihmisestä viallisen tai ikä kehnon työntekijän. Entinen ulkoistaja näki, miten osaamista heitetään hukkaan ja ryhtyi luomaan työpaikkoja.

BearIT-yrityksen toimitusjohtaja Teemu Karhu ottaa rekrytoinneissa huomioon aiemman työkokemuksen.

3.4.2018 7:52

Työttömyydellä ei välttämättä ole mitään tekemistä ihmisen osaamisen tai henkilökohtaisten ominaisuuksien kanssa. Markkinatalous ja työelämän rakennemuutos ovat lopettaneet monen työt. Näin ajattelee tamperelaisen BearIT:n toimitusjohtaja Teemu Karhu.

Hän perusti viisi vuotta sitten pilvipalveluja ja digitaalisia sovelluksia tekevään ohjelmistoalan yrityksensä. Sen liikeidean keskeinen osa on luoda uusia työpaikkoja ja palkata hyvältä vaikuttavia ihmisiä silloinkin, kun heille ei ole heti osoittaa tehtävää. Yrityksen poikkeuksellisesta rekrytointiajattelusta kertoi viime viikolla Aamulehti.

– Mietin voiko ajatukseni toimia ja uskooko tähän kukaan muu kuin minä?

Riskit tuntuivat suurilta. Koko Eurooppaa koetteli talouskriisi ja Suomi oli lamassa.

– Meidän alalla oli hurja työttömyys, muistuttaa Karhu.

Työllisyystilanteesta hän oli hyvin tietoinen, sillä hän johti finanssikriisistä lähtien liiketoimintayksikköä it-alan ulkoistuspalveluja tarjoavassa Logicassa. Työ muuttui vuosien varrella it-ulkoistuksista yt-ulkoistuksiksi. Kun yhtiön asiakkaat siirsivät toimintojaan halpatyömaihin, suomalaiset menettivät työnsä.

– Tuntui kauhean väärältä, kun näin millaista osaamista valui hukkaan, Karhu kertoo.

Vaikka yritykset tekivät Karhusta ratkaisuja, joita niiden taloustilanteessaan oli pakko tehdä, työ soti hänen arvomaailmaansa vastaan. Vuonna 2013 tuhat tamperelaista jäi kerta heitolla ilman työtä, kun heidän tehtävänsä lopetettiin tai siirrettiin Intiaan. Siinä rytäkässä Karhukin sai lähteä.

Näen ihmisen mahdollisuudet

BearIT:n urasivulla lukee: ”Jos olet kokenut ICT-alan ammattilainen, olemme kiinnostuneita kuulemaan lisää. Mikäli olet lisäksi työtön tai työttömyysuhan alainen, olemme entistä kiinnostuneempia.”

– Minulla on kyky ymmärtää ihmisen osaamista ja nähdä mahdollisuudet, Karhu perustelee.

Logicalla hän vastasi kompetenssiyksiköstä ja sanoo osaavansa lukea ansioluettelon rivien välitkin.

Teknisen taustansa, kokemuksensa ja verkostonsa avulla hän pyrkii ennakoimaan, mitä projektimarkkinoilla on tuloillaan. Hän saattaa palkata työntekijän, vaikka hänen osaamisensa vaatisi päivittämistä.

Toimintatapa oli erityisesti alkuaikoina yritykselle sekä riski että iso investointi, mutta Karhusta se on kannattanut.

– Isot toimijat eivät tee tällaista, vaikka niillä olisi siihen varaa. Niissä tuottavuuden ja osaamisen pitää olla tapissaan heti päivästä yksi lähtien.

 Porukallamme on yhteensä 400 vuotta työkokemusta. Se voi olla enemmän kuin vaikkapa yrityksessä, jossa työskentelee sata nuorta.

Ikärasismi on Karhun mukaan totta monessa työpaikassa, mutta hän ei karsasta ikää. Yrityksen 20 työntekijästä vain kolme on reilusti alle 50-vuotiaita. Nuorin on vähän alle 30 vuotta ja toiseksi nuorin vähän yli. 42-vuotias Karhu on kolmanneksi nuorin.

– Porukallamme on yhteensä 400 vuotta työkokemusta. Se voi olla enemmän kuin vaikkapa yrityksessä, jossa työskentelee sata nuorta.

Yli 50-vuotiaat ovat Karhusta äärettömän hyviä työntekijöitä ja elävät ammatillisesti parasta aikaansa. Elämäntilannekin on usein rauhallinen.

– Kun alotin yrittäjänä, omakotitalo oli vasta valmistunut ja nuorin kolmesta lapsesta juuri syntynyt. Ei siinä tarvinnut öisin nukkua, hän vertaa.

Pieniä ja isoja palkintoja

Karhun ”ensin ihminen, sitten työ” -liikeidea tuntuu toimivan. Ohjelmistoala käy kuumana ja yritykset rekrytoivat kiivaasti, mutta BearIT:llä ei ole vaikeuksia saada osaajia.

Vaikka Karhun mukaan toimintatapa on syönyt tulosta, sen on vuoden 2014 jälkeen pysynyt plussalla. Liikevaihtonsa yritys on kasvattanut 80 000 eurosta 1,6 miljoonaan euroon.

– Noin 50 ihmistä olen pystynyt auttamaan, Karhu sanoo.

Määrä on suurempi kuin yrityksen väkimäärä, koska BearIT järjestää työttömille koodareille työvoimakoulutusta. Se alkoi, kun työvoimaviranomaiset kiinnostuivat iäkkäitä työttömiä palkkaavasta firmasta.

Karhu muistelee käyntiään työ- ja elinkeinoministeriössä.

– Olin yksin ilman taloudellista tukea pistänyt kioskin pystyyn ja yhtäkkiä olin ministeriössä esittelemässä tuloksia. Se tuntui isolta palkinnolta.

Näkyvämpi palkinto tuli tammikuussa, kun Tammerkosken Nuorkauppakamari valitsi BearIT:n vuoden työnantajaksi. Voitto tuli Karhun mukaan aivan puun takaa, mutta tuntui huikealta.

Helpompaa elää

Karhu puhuu paljon arvoista ja eettisyydestä. Hän sanoo, että varsinkin loppuajat ulkoistustyössä olivat kovin epämukavia.

– Asia ei ollut ollut helppo silloin, eikä ole vieläkään.

Nykytyön kanssa on Karhu on paljon enemmän sinut kuin aikaisemman.

– Tämä on aika paljonkin jonkinlaista sovittamista, hän myöntää.

Juttua muokattu kello 9.19: BearIT-yrityksestä ja sen rekrytointi-ideologiasta kertoi viime viikolla Aamulehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?