Kuvat ei herkille: Italialaisilta kinkkutiloilta löytyi järkyttävissä oloissa eläviä eläimiä – Kesko ja SOK: ”Selvitämme” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuvat ei herkille: Italialaisilta kinkkutiloilta löytyi järkyttävissä oloissa eläviä eläimiä – Kesko ja SOK: ”Selvitämme”

Italialaisten prosciutto, jota suomalaisille kuittaillut ex-pääministeri Silvio Berlusconi teki aikoinaan tutuksi, on saanut tahran maineeseensa.

27.3.2018 21:38

Parman alueella tuotettava ilmakuivattu kinkku nousi suomalaisten huulille vuonna 2001, kun Italian ja Suomen välille puhkesi erikoinen ruokasota EU:n elintarvikeviraston sijoituspaikan kiistelyn takia.

Parmankinkku on jälleen otsikoissa, mutta nyt syynä ovat julmuudet, joihin eläinjärjestöt sanovat useiden parmankinkun ja muiden erikoiskinkkujen tuotantotilojen syyllistyvän Italiassa. Kuvamateriaalia julkaistiin maanantaina kuudelta pohjoisitalialaiselta sikatilalta.

Tutkimus paljasti, että sikojen, myös aikuisten, häntiä katkotaan, ja täyteen ahdetuissa karsinoissa kitui monenlaisista sairauksista kärsiviä eläimiä. Kuolleiden eläinten ruhoja pidettiin elävien eläinten lähellä lähellä pitkiä aikoja.

Parmankinkulla on EU:n nimisuoja, ja UNESCO on nimittänyt Parman kaupungin gastronomiakaupungiksi.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan sikojen kasvatus tällaisissa oloissa ilman kunnollista virikemateriaalia ja niiden rutiininomainen häntien katkaisu on ollut laitonta EU:ssa jo yli 20 vuotta.

Elävien eläinten seassa näkyi myös kuolleita ruhoja (jutussa ei julkaista rajuinta kuvamateriaalia).

Sikoja kuvattiin erittäin likaisissa ja ahtaissa karsinoissa säleikkölattioissa.

Euroopassa muutama kauppaketju on sanonut aikovansa selvittää tuotteidensa alkuperäoloja ja sitä, täyttääkö tuotanto Euroopan unionin tuotantoeläinlainsäädännön vaatimukset, Eurogroup for Animals -järjestön edustaja Elise Fleury viestitti Taloussanomille.

Myös Suomessa SOK ja Kesko kertoivat, että tuotanto-oloja katsotaan tarkemmin.

– Selvitämme tavarantoimittajaltamme onko kyseisiltä tiloilta tullut meille parmankinkkua. Samalla haluamme yleisemmänkin selvityksen kyseisen alueen siantuotantotilojen tilanteesta, Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo kertoo.

Kalervo on katsonut materiaalin.

– Videomateriaalin perusteella rikkomukset ovat räikeitä, hän sanoo.

Useilla sioilla oli häntävaurioita, purtuja korvia, vatsatyriä ja silmätulehduksia.

SOK:sta kerrotaan, että se selvitti parmankinkkua ja muita nimisuojattuja lihatuotteita toimittavien yritysten tuotantoketjujen eläinten hyvinvointikriteerit kesällä 2017.

–  Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että Eurogroup for Animalsin esiin tuomat tilat liittyisivät suoraan tavarantoimittajiemme toimitusketjuihin. Läpikäymme kuitenkin kyseisen organisaation havainnot läpi tavarantoimittajiemme kanssa ja arvioimme tarvittavat toimenpiteet tältä pohjalta, SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksen ryhmäpäällikkö Sari Ristaniemi kertoo.

Myös suomalaisilta sikatiloilta on aiemmin julkaistu eläinsuojelujärjestöjen kuvamateriaalia, jonka perusteella joillakin tiloilla on syyllistytty räikeisiin laiminlyönteihin. Suomessa eläinsuojelujärjestöt vaativat erityisesti sikojen kastraation vaiheittaista lopettamista.

Parhaillaan Euroopassa kerätään allekirjoituksia vetoomukseen, jossa vaaditaan EU:ta ottamaan käyttöön sikojen hyvinvointiin liittyvä lainsäädäntö.

Toisenlaista kohua parmankinkku nostatti 2000-luvun alussa, kun silloinen pääministeri Silvio Berlusconi tölvi suomalaista ruokaa ja sanoi, etteivät suomalaiset edes tiedä, mitä prosciutto on. Myöhemin pääministeri Paavo Lipponen sai parmankinkun tuottajayhdistykseltä lahjaksi kinkun. Elettä oli junailemassa EU:n komission puheenjohtajana toiminut Romano Prodi.

Kuvissa näkyi useita sairaita ja loukkaantuneita eläimiä, jotka tarvitsivat eläinlääkärin hoitoa. Eräässä videossa näkyi heikko emakko maassa täristen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?