Suomalainen ex-huippupankkiiri paljastaa, miten Lontoon treidaajat purkivat pahimpia paineitaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalainen ex-huippupankkiiri paljastaa, miten Lontoon treidaajat purkivat pahimpia paineitaan

Suomalainen investointipankkiiri Alexis Stenfors kertoi Taloussanomille työstään Lontoon Cityssä.

Julkaistu: 25.3.2018 15:38

Merrill Lynchin huippupankkiiri Alexis Stenfors kertoo uskomattomasta työurastaan rahamaailman huipulla. Ja kaiken romahtamisesta.

Elettiin helmikuuta 2009. Finanssikriisin jälkijäristykset tuntuivat yhä. Investointipankki Merrill Lynchin suomalaispankkiiri Alexis Stenfors oli uuvuttavan pitkän työputken jälkeen perheineen lomalla. Salaisuus työpaikalla ei kuitenkaan jättänyt häntä rauhaan. Intian Rajastanissa, kaukana Lontoo Cityn rahamaailmasta, Stenfors päätti soittaa vaikean puhelun esimiehelleen.

Hän paljasti, että oli kuuden viikon ajan ilmoittanut pankin kirjanpitoon sijoitussalkkunsa arvon todellista suuremmaksi.

– Millaisista summista tässä puhutaan? esimies kysyi.

– Ehkä sadasta miljoonasta.

Pitkän keskustelun päätteeksi esimies ei ehdottanutkaan kriisitapaamista vaan toivotti Stenforsille hyvää lomanjatkoa. Hälytyskellot alkoivat soida ja Stenfors lähti hoitamaan omaa asiaansa Lontooseen palkaten itselleen asianajajan. Ja psykoterapeutin.

Stenfors tempautui mediakohun keskiöön yhtenä nousukauden pahamaineisista huijaripankkiireista. Hänestä tuli ’rogue trader’ – konna, jonka pihalla pyöri toimittajia, ja jota osa tutuista alkoi vieroksua. Vuonna 2010 Stenfors sai viiden vuoden toimintakiellon Lontoo Cityn rahoituslaitoksiin, mikä käytännössä merkitsi ovien sulkeutumista alalla.

Pankin mukaan Stenfors aiheutti sille kaikkiaan 456 miljoonan dollarin tappion. Rikossyytettä ei koskaan nostettu. Finanssivalvoja katsoi, että myös pankki oli laiminlyönyt sisäistä valvontaansa.

Stenfors, 47, kirjoitti kokemuksistaan viime vuonna julkaistun kirjan Barometer of Fear. Kirja julkaistiin viikolla suomeksi nimellä Riskitekijä – Pankkimaailman pimeä puoli (Vastapaino). Kirja avaa sisäpiirinäkymän treidaajien maailmaan, jossa vahvat syövät heikot. Pahamaineisia pankkien keskinäisen lainanannon viitekorkoja, liboreita, manipuloitiin yhä isompien voittojen saamiseksi.

Treidaajan työ vaatii erityistä herkkyyttä reagoida tilanteisiin. Kuvan treidaaja teki työtään Lontoossa 6.2.2018.

Valuuttakauppiaiden kovisjengi

Kokkolasta kotoisin oleva Stenfors toimi 15 vuotta investointipankkiirina muun muassa Citin, Crédit Agricolen ja Merrill Lynchin kauppasaleissa.

– Minun työni oli ennustaa tulevaa. Asettaa panokset sille vaihtoehdolle, jonka uskon toteutuvan. Mitä Trump sanoo? Tutkitaanko Facebookia? Nostaako keskuspankki korkoa? Kaikella on vaikutuksensa ja kun asetat kovia panoksia ja otat riskiä, se kumuloituu isoiksi voitoiksi, Stenfors kertoo Taloussanomille kotoaan Pohjois-Lontoosta.

– Minulle tärkeintä oli olla oikeassa. Mekanismi oli vaarallinen, sitä oli vaikea lopettaa ja se aiheutti riippuvuutta, hän sanoo.

Stenfors kertoo, että riskinottoon tottui. Jos panokset eivät olleet todella suuria, mikään ei ennen pitkää tuntunut enää miltään. Panoksen asettaminen teki kohteesta todellisen. Kun hallinnan sai todella kaoottisesta hetkestä ja kaupat onnistuivat, markkinat muuttuivat ”todeksi”, ja endorfiini virtasi.

Rahoitusmaailman eri ammattikuntien keskuudessa valuuttakauppiaat edustivat eräänlaisia koviksia. Valuuttakurssien muutokset ovat pieniä ja äärinopeita ja vaativat isojen sijoituspääomien nopeaa siirtelyä – kylmää päätä. Valuuttakauppiaalta siedettiin pahaakin öykkäröintiä, jos tämä tuotti hyvin rahaa. Stenfors mainitsee kirjassa, että eräs valuuttaoptiotreidaaja irtisanottiin, koska virtsasi tärkeän asiakkaan päälle suututtuaan tämän käytöksestä.

Työ romutti

Työssään Stenfors seurasi päivän uutisvirtaa ja jopa kymmenien viitekorkojen muutoksia. Työpöydällä oli kahdeksan näyttöä. Oikea käsi teki rahaa, vasen muita toimintoja. Työ vaati äärimmäistä keskittymistä, kuin lennonjohtajien tornissa. Pelissä ei ollut ihmishenkiä, mutta miljoonia dollareita muiden rahaa.

Useimmat treidaajat erikoistuvat pariin johdannaiseen, mutta Stenfors osasi käyttää kuutta, seitsemää.

– Kun treidaat, pitää olla todella, todella nopea. Sain pahan rasitusvamman, ja oikea käsi oli paketoituna pitkään. Mutta kättä oli käytettävä, koska se oli kaupantekokäsi.

Rahantekijöiden paheellinen elämä on ollut monien elokuvien ja romaanien aiheena. Stenfors oli kilpaillut nuorena maastojuoksussa, ja kierroksia sai alas juoksemalla ja musiikkia kuulokkeista kuunnellen.

– Joy Division, The Cure, Smashing Pumpkins. Aika tummaa, depressiivistä tavaraa, hän naurahtaa.

Monilla treidaajilla oli extreme-harratuksia. Jotkut kävivät ottamassa turpaansa ”fight clubeissa”, amatöörinyrkkeilytapahtumissa, toiset merkkaamattomilla laskettelurinteillä. Oli urheiluautoja, joilla ajettiin laittomilla nopeuksissa. Hän näki myös joitakin burnouteja ja pari kolmekymppisten miesten kuolemantapausta.

Paineet näkyivät sitenkin, että huumeita käytettiin sekä vapaa-aikana ja jopa joskus kaupankäyntisaleissa – joko stressinpurkuun tai piristykseen.

– Ei se niinkään mennyt, että minä juoksin ja muut vetivät kokaiinia, mutta kyllä sitä (huumeiden käyttöä) oli aika paljonkin. En halunnut kuitenkaan asiaa kirjaani. Se olisi helposti ylikorostanut yhtä ääri-ilmiötä, joka ei kuitenkaan liity yksinomaan rahoitusalaan.

 Ei se niinkään mennyt, että minä juoksin ja muut vetivät kokaiinia, mutta kyllä sitä (huumeiden käyttöä) oli aika paljonkin.

Kaupankäyntisalit olivat – ja ovat yhä – hyvin miehisiä ympäristöjä, joita Me Too -kampanja ei helposti läpäise. Rahoitusalalla salaisuudet on sinetöity poikkeuksellisen tiukasti.

– Tapausten tutkimisen kannalta ongelmana ovat nämä sopimukset, jotka estävät puhumisen. Näin useita tapauksia, jotka eivät ole missään nimessä hyväksyttäviä. Toivottavasti ihmiset nousevat puhumaan seksuaalisesta häirinnästä, mutta ala on vaikea tässä mielessä. Salassapito- ja luottamuksellisuussopimukset säilyvät myös työsuhteen jälkeen.

Absurdeja voittotavoitteita

Huijaripankkiirien kastiin joutuminen on ollut Stenforsille kova paikka, mutta hän näyttää nykyään hyväksyneen leimansa. Vaikka maine meni, sillä on sittemmin myyty vierailuluentoja ja kirjaa, jota suomalaiskustantajakin markkinoi ”huijaripankkiirin” muisteluna.

Kirja kaartelee ydinkysymystä kuvaten rakenteellisia ongelmia, pelisääntöjä ja mekanismeja, jotka ovat loivat otollisen ympäristön yltiöpäiselle riskinotolle. Miksi Stenfors ei lähtenyt myrkyllisestä ympäristöstä?

– Olin erittäin lojaali pankille. Tunsin, että minun piti ottaa kantaakseni osa huonossa kunnossa olevan pankin taakasta.

Merrill Lynchissa oli seurattu järkyttyneinä, kun läheinen yhteistyökumppani Lehman Brothers romahti syyskuussa 2008. Alkuvuodesta Merrill Lynch teki niin ikään roimaa tappiota. Sen treidausosastolla ei hiljennetty tahtia vaan lisättiin riskikertoimia. Stenfors sai pienen ylennyksen ja tavoitetaso kasvoi.

– Puhuin pomoni kanssa siitä, kuinka paljon minun tiimini pitäisi tienata vuonna 2009. Kun ehdotin noin 150 miljoonaa dollaria, hän naurahti ja puhui sen sijaan 250 miljoonasta ja jopa puolesta miljardista dollarista.

 Kun ehdotin noin 150 miljoonaa dollaria, hän naurahti ja puhui sen sijaan 250 miljoonasta.

– Se oli ihan absurdia, kun asiaa miettii nyt. Keskellä pahinta kriisiä, kun markkina oli hyvin epälikvidi ja volatiili.

Stenfors kertoo halunneensa keskittyä ottamansa riskin pienentämiseen, mutta ainoa tapa saavuttaa tavoitteita oli kasvattaa riskiä järjettömän suureksi. Jokin yhtälössä silti kiehtoi: ehkä ajatus toteuttaa mahdoton.

– Miksi sitten päätin piilotella lukuja kuuden viikon ajan? En oikeastaan tiedä. Bonusten saannista ei ollut kyse, sillä ne tulivat niin paljon viiveellä, ettei kirjanpidon kaunistelusta ollut mitään hyötyä. Kyse oli jonkinlaisesta epätoivoisesta halusta pitää homma elossa ja pelastaa tilanne.

Stenfors huomauttaa, että oli noina kuukausina jo niin turtunut, ettei sata miljoonaa dollaria edes tuntunut edes kovin isolta summalta.

– Niin kauaksi olin irtaantunut reaalimaailmasta.

Stenfors ei halua syyttää työnantajaansa.

– Se ei ole tuntunut oikealta. Minä tein massiivisen virheen. Minulla oli monta hetkeä, jolloin olisin voinut perääntyä, mutta en tehnyt sitä ja kannan seuraamukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?