Kommentti: Kellojen siirron kaunista perinnettä varjeltava - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kellojen siirron kaunista perinnettä varjeltava

Olen elänyt koko tähänastisen elämäni Suomessa, jossa kellon viisareita on käännelty öisin kaksi kertaa vuodessa, kirjoittaa Taloussanomien uutispäällikkö Juho Kahilainen.

25.3.2018 7:46

Traditio on hieno: viisaria käännetään aina tunti kesää kohti. Toimenpiteeseen liittyy joko hillitöntä odotusta seuraavasta suvesta tai melankolista kaihoa taakse jääneistä lämpimistä päivistä.

Lapsuudessa yllätys iski kahtena sunnuntaiaamuna vuodessa. Lastenohjelmat eivät tuntuneet alkavan televisiosta ajallaan, vaikka lehden ohjelmatiedot ja olohuoneen kello näin väittivät. Tilanne oli kutkuttava, sillä vikaan saattoi olla ainakin kolme eri vaihtoehtoa: 1) lehdessä oleva tieto on väärin, 2) televisiossa ollaan väärässä ajassa, tai 3) syystä tai toisesta aina luotettava olohuoneen kello on väärässä.

Näin aikuisiällä olen saanut seurata, miten omat lapseni ovat tutustuneet televisio-ohjelmien, sanomalehtien ohjelmatietojen ja olohuoneen kellon jännittävään kolmiyhteyteen. Toistaiseksi he eivät ole kyseenalaistaneet noina hetkinä median paikkansapitävyyttä.

Opiskeluaikana yllätys iski kahtena yönä vuodessa. Baarissa saattoi pikkutunneilla yllättyä joko positiivisesti (”tunti laadukasta lisäaikaa”) tai negatiivisesti (”nytkö se jo loppui”). Näiden iltojen asetelma kääntyi usein aamulla päinvastaiseksi: lisäajalla koettu vahva tunnetila tarkoittikin vaikeuksia aamulla puurolautasen äärellä. Vastaavasti ennen aikojaan päättynyt ravintolailta osoittautui lopulta pelastukseksi.

Kesäaika otettiin käyttöön Suomessa vuonna 1981. Kellojen siirrosta on kuitenkin ehtinyt 37 vuodessa tulla jo traditio. Nyt siihen liittyvät riitit ovat vaarassa.

Suoratoistopalveluista ohjelmia katsotaan silloin kuin halutaan. Edes televisio-ohjelmilla ei ole selkeitä alkamisajankohtia elleivät kyseessä ole suorat lähetykset.

Myös ravintolat voivat jatkaa juhlatuntejaan aamuviiteen saakka – kellojen siirrolla ei ole enää ratkaisevaa vaikutusta edes kahtena yönä vuodessa.

Ja kaiken lisäksi Suomessa on puuhattu kansalaisaloite kesäajasta luopumiseksi, jota vieläpä kaikenlaiset poliitikot kuten ministeri Sampo Terho (sin) ja EU-komissaari Jyrki Katainen (kok) komppaavat. EU-parlamentissa Suomen aloite kesäajasta luopumiseksi ei saanut kuitenkaan vastakaikua.

Kännyköissä ja älykelloissa aika vaihtuu automaattisesti oikein. Niitä ei tarvitse edes kääntää.

Onneksi on sentään vielä viisarikelloja, joiden luokse saa sunnuntaiaamuna könytä emännänjakkaran kanssa. Varjelkaamme tätä perinnettä. Älköön riistäkö näitä kokemuksia jälkipolvilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?