Mark Zuckerberg kommentoi ensi kertaa Facebook-kohua – myöntää yhtiön tehneen virheitä

Facebookin perustaja on kommentoinut massiivista tietojen väärinkäyttöä.

Zuckerbergin mukaan tärkeimmät toimet vastaavien tilanteiden estämiseksi tehtiin jo vuosia sitten.

21.3.2018 22:15

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg myöntää yhtiön ”tehneen virheitä” Cambridge Analytican tapauksessa. Zuckerberg kommentoi asiaa pitkässä Facebook-päivityksessä.

– Meillä on velvollisuus suojella tietojanne, ja jollemme pysty siihen, meillä ei ole oikeutta palvella teitä, Zuckerberg kirjoittaa.

Data-analytiikkayhtiö Cambridge Analytican on kerrottu keränneen jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän yksityiset tiedot ja käyttäneen niitä Donald Trumpin vuoden 2016 voitokkaan presidenttikampanjan tukena.

Zuckerbergin mukaan tärkeimmät toimet vastaavan väärinkäytöksen toistumisen estämiseksi tehtiin jo vuosia sitten.

Facebook aikoo nyt tutkia kaikki sovellukset, joilla oli pääsy suureen datamäärään ennen vuonna 2014 tehtyjä uudistuksia. Tuolloin sovellusten oikeuksia käyttäjätietoihin rajoitettiin.

Lisäksi sovelluskehittäjien pääsyä käyttäjien tietoihin rajoitetaan entisestään. Facebook muun muassa poistaa sovellukselta pääsyn tietoihin, jos sitä ei ole käytetty kolmeen kuukauteen.

Facebook haluaa myös varmistaa, että käyttäjät tietävät, mille sovelluksille ovat antaneet pääsyn tietoihinsa. Niiden asetukset tuodaan lähikuukausina näkyvämmin esille käyttäjille.

Tiedot luovutettiin luvatta eteenpäin

Vuonna 2013 Campbridgen yliopiston tutkija Aleksandr Kogan loi persoonallisuustestisovelluksen, joka vaati käyttäjiä jakamaan sen kanssa myös Facebook-kavereidensa tietoja. Siten Kogan sai pääsyn kymmenien miljoonien ihmisten tietoihin, Zuckerberg kertaa tapahtumien kulkua.

Seuraavana vuonna Facebook rajoitti sovellusten pääsyä käyttäjien tietoihin.

Vuonna 2015 The Guardian paljasti, että Kogan oli luovuttanut keräämänsä käyttäjätiedot Cambridge Analyticalle. Tietojen luovutus edelleen oli vastoin Facebookin käytäntöjä, ja Facebook vaati sekä Kogania että yhtiötä tuhoamaan kaikki väärin perustein keräämänsä tiedot.

Viime viikolla The Guardian, New York Times ja Channel 4 paljastivat, ettei Cambridge Analytica vastoin sanojaan ollutkaan tuhonnut dataa.

– Tämä rikkoi luottamuksen Koganin, Cambridge Analytican ja Facebookin välillä. Mutta se rikkoi luottamuksen myös Facebookin ja niiden ihmisten välillä, jotka ovat jakaneet tietojaan kanssamme ja odottaneet meidän suojelevan niitä. Meidän täytyy korjata se, Zuckerberg kirjoittaa.

  • Alla olevalla videolla kerrotaan, miten Cambridge Analytica keräsi Facebook-käyttäjien tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?