Lääkäreitä houkuteltiin töihin veroedulla – nyt verottajalta tulossa heille miljoonien mätkyt: ”Vaikea käsittää”

PlusTerveyden osakaslääkäreiden saamia osinkoja tuli verottaa palkkatuloina, verottaja linjasi aiemman kantansa vastaisesti.

20.3.2018 7:11

Terveydenhuoltoalan yritys PlusTerveys sai viime viikon lopulla verottajalta saavillisen kylmää vettä niskaan. Konserniverokeskus pyörsi kaksi aiempaa päätöstään ja linjasi yhtiön vuosia käyttäneen osakejärjestelmän lainvastaiseksi.

Tuoreen päätöksen seurauksena PlusTerveyden 300 osakaslääkärille saattaa tulla maksettavaksi yhteensä miljoonien eurojen veromätkyt.

– Verottajan täyskäännös tuli meille täytenä yllätyksenä. Meidän on vaikea käsittää päätöstä, sanoo toimitusjohtaja Eila Annala Taloussanomille.

Tästä on kyse

PlusTerveys on takavuosina houkutellut lääkäreitä palvelukseensa mainostamalla mahdollisuutta saada osa palkkioista kevyesti verotettuina osinkoina:

”Meillä PlusTerveydessä työskentelet työsuhteessa, mutta voit myös kartuttaa varallisuuttasi osakkeenomistajana. Osakkeenomistajiemme keskimääräisesti maksama osinkojen veroprosentti on 7,5”, sanottiin mainoksessa vuonna 2014.

Edelleen käytössä olevassa järjestelyssä lääkärit ja hammaslääkärit voivat ostaa itselleen PlusTerveyden osakkeita, joista maksettavat osingot perustuvat yhtiön tulokseen.

Uudessa vuotta 2014 koskevassa päätöksessään verottaja kuitenkin katsoo, että tosiasiassa osingot perustuvat kunkin lääkärin omaan työpanokseen ja niitä tulee verottaa palkkatulon tavoin eli huomattavasti osinkoja kireämmin.

Seura-lehti laski PlusTerveyden maksaneen osinkoja vuosina 2014–2017 noin 32 miljoonaa euroa, joista menee ennakonpidätystä nyt noin 50 prosenttia.

Jos siis verottajan päätöksen seuraukset ulotetaan koskemaan vuoden 2014 lisäksi myös vuosia 2015–2017, mätkyt voivat nousta Seuran karkean arvion mukaan jopa yli 15 miljoonaan euroon.

Verottaja kiristi linjaansa oikeustapausten jälkeen

Verottaja ja terveysyhtiöt ovat jo vuosien ajan harjoittaneet keskenään varsinaista kissa ja hiiri -leikkiä: eri oikeusasteissa saakka on punnittu lukuisten eri yhtiöiden kehittämiä tapoja maksaa palkkioita osinkoina niin, ettei niitä verotettaisi työpanososinkoina.

Taloussanomat kertoi viime vuonna muun muassa Pihlajalinnan osakaslääkäreiden omistavan erillisiä osakesarjoja, jotka kerryttävät osinkoja lääkärin henkilökohtaiselle ”tilille”.

PlusTerveyden järjestely perustuu yhteen osakesarjaan, josta kertyvät osingot heijastelevat koko yhtiön tulosta. Niinpä osingolla ei ole suoraa yhteyttä lääkärin työpanokseen.

Epäsuora yhteys silti on, sillä Seuran vuonna 2015 julkistaman verottajan ennakkopäätöksen mukaan lääkäreiden oikeus ostaa ja velvollisuus myydä osakkeita määräytyy heidän oman tulosyksikkönsä tuloksen mukaisesti.

Verohallinnon tässä kuussa tulleen uuden ohjeistuksen mukaan työpanososinkosäännöksiä voidaan soveltaa myös ”tilanteisiin, joissa osingonjako sinänsä perustuu näennäisesti osakeomistukseen, mutta erilaisilla sopimusjärjestelyillä osakkeiden lukumäärä tai oikeus omistaa osakkeita tosiasiassa määräytyy henkilön työpanoksen mukaan”.

PlusTerveyden järjestelyn torppaaminen on osoitus tästä verottajan tiukentuneesta linjasta, johon ovat vaikuttaneet muun muassa oikeuspäätökset.

Myös muiden järjestelyt vaarassa

Edellisen tappion terveydenhuoltoalan yhtiöt kokivat tammikuussa, kun korkein hallinto-oikeus eväsi Attendon entiseltä tytäryhtiöltä Terveyden Tuottajilta valitusluvan hallinto-oikeuden toissa vuonna antamasta päätöksestä.

Hallinto-oikeus oli katsonut Terveyden Tuottajien osakaslääkäreilleen maksamat osingot työpanoksen perusteella kertyviksi.

Myös PlusTerveys aikoo valittaa verottajan päätöksestä hallinto-oikeuteen. Jos valitus ei tuota tulosta, vaarassa ovat myös muiden yritysten käyttämät vastaavat järjestelyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?