Finanssivalvonta kiristää lainakattoa muilta kuin ensiasunnon ostajilta

Ensiasunnon hankintaan otettavien asuntolainojen osalta enimmäisluototussuhde pysyy 95 prosentissa.

Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja Olli Rehn

19.3.2018 10:11

Finanssivalvonta (Fiva) kiristää lainakattoa muiden kuin ensiasunnon ostajien kohdalla. Enimmäisluototussuhdetta kiristetään muiden kuin ensiasunnon hankintaa varten otettavien luottojen kohdalla viidellä prosenttiyksiköllä 85 prosenttiin.

– Enimmäisluototussuhteen kiristämisellä pyritään hillitsemään kotitalouksien velkaantuneisuuden kasvua. Velkaantumistahtia voivat kiihdyttää nopeutunut talouskasvu, poikkeuksellisen matalat korot ja kuluttajien vahva luottamus. Ensiasunnonostajien lainakatto pysyy toisaalta ennallaan, toteaa Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja Olli Rehn tiedotteessa.

Ensiasunnon hankintaan otettavien asuntolainojen osalta enimmäisluototussuhde säilyy nykyisessä 95 prosentissa. Päätöksellä turvataan ensiasunnon ostajien pääsyä asuntomarkkinoille.

Kotitalouksien velkaantuneisuus on Fivan mukaan Suomen rahoitusjärjestelmän merkittävin haavoittuvuus. Velkaantuneisuusaste on kasvanut parikymmentä vuotta ja saavutti heinä-syyskuussa 128 prosentin tason. Asuntolainakannan kasvun ohella asuntoyhteisölainojen ja kulutusluottokannan voimakas kasvu on kärjistänyt tilannetta. Velkaantuneisuuden arvioidaan jatkuvan nousukauden myötä.

Finanssivalvonta kehottaa pankkeja välttämään hyvin pitkiä takaisinmaksuaikoja sekä ilman erityisiä syitä myönnettäviä pitkiä lyhennysvapaita.

Kotitalouksien velkaantuneisuudesta ja sen kasvusta Suomessa ovat Fivan lisäksi varoittaneet muun muassa Euroopan järjestelmäriskikomitea ESRB ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?