Espanjassa asuvat suomalaiset eläkeläiset ovat nyt valppaina: heidän eläkkeidensä veroprosentti saattaa ensi vuoden alussa nousta tuntuvasti.
Tämä johtuu verosopimuksista, jotka Suomi on tehnyt Espanjan ja Portugalin kanssa. Jos ne astuvat voimaan, Espanjassa yli kuusi kuukautta vuodessa asuvien suomalaisten eläkkeensaajien verovelvollisuus siirtyy Espanjasta Suomeen. Muutos tuntuisi varsinkin pienempiä työeläkkeitä nauttivien kukkarossa.
Suomalaisia eläkkeensaajia on Espanjassa tuhansia. Tähän asti sovellettu sopimus on tehty vuonna 1968.
Paavo Ässämäki
– Asia aiheuttaa täällä hämmennystä ja kiukkua. Puhutaan niin pienestä määrästä rahaa Suomen valtion kannalta, kertoo Asociación Finlandesa Suomela -yhdistyksen varapuheenjohtaja Paavo Ässämäki.
Yhdistys on Aurinkorannikolla asuvien suomalaisten järjestö. Ässämäki itse on ollut eläkkeellä kaksi vuotta, mutta hän viettää Aurinkorannikolla alle puolet vuodesta, joten hän on maksanut verot alun perinkin Suomeen.
Hän ei aio hakea Espanjasta pysyvää residenssiä.
– Jos verosopimus olisi säilynyt ennallaan, olisin ehkä pyrkinyt muuttamaan pysyvästi tänne.
Vakituisesti Espanjassa asuvat suomalaiset eläkeläiset saavat maasta ilmaiset terveydenhuoltopalvelut yhteiseurooppalaisella maksusitoumuksella. Lisäksi lääkkeet ovat halpoja.
– Terveydenhuolto toimii täällä paremmin kuin Suomessa. Jos täältä joudutaan Suomen sosiaaliturvan piiriin, kustannukset Suomen valtiolle ovat suuremmat kuin verohyödyt, Ässämäki arvelee.
Ässämäen mukaan keskustelu lähti rikkaiden suomalaisten veropakolaisuudesta Portugaliin ja se on nyt hieman kohtuuttomasti ulotettu Espanjan ylle.
– Osa täällä asuvista varmaankin muuttaa takaisin Suomeen, jos muutos toteutuu.
Fuengirolan hiekkarannoilla on reilusti tilaa lomasesongin ulkopuolella.
Verosopimusten voimaantulo riippuu siitä, hyväksyvätkö Espanja ja Portugali ne loppusyksyyn mennessä. Sopimukset tehtiin vuoden 2015 lopulla ja niiden piti alun perin tulla voimaan tämän vuoden alussa.
Vaikka voimaantulo tapahtuisikin 2019, käytännössä eläkeläiset eivät siirtyisi Suomen verotuksen piiriin ennen vuotta 2022: lähes kaikkiin työeläkkeisiin sovelletaan kolmen vuoden siirtymäsäännöstä eli Suomen veroprosentti astuu kuvioon vasta kolmen vuoden päästä sopimuksen voimaantulosta.
Siirtymäsäännöstä ei sovelleta YEL- /MYEL-eläkkeisiin, vapaaehtoisen yksityisen eläkevakuutuksen perusteella maksettaviin eläkkeisiin eikä kansaneläkkeisiin. Niiden kohdalla verotusoikeus siirtyisi Suomelle heti 2019.
Myöskään julkisen sektorin eläkkeitä muutos ei koske, sillä ne ovat jo valmiiksi Suomen verotuksen piirissä.
Paula Könnilä
– Lähes puolet Aurinkorannikon suomalaiseläkeläisistä maksaa nyt veronsa Espanjaan, arvioi kasvatustieteen tohtori, Siirtolaisinstituutin tutkija Paula Könnilä.
Könnilä on asunut talvet Torremolinoksessa noin 10 talvikautta. Hän teki opetus- ja johtotehtävissä uransa Suomessa pääasiassa julkisella sektorilla, joten verotusmuutokset eivät niiltä osin koskisi hänen eläkettään.
Könnilä teki 2014 Espanjan Aurinkorannikolla tutkimuksen, johon hän haastatteli noin 120 eläkeläistä. Eläkeverotuksen muutos oli joillekin yllättävän iso asia.
– Nykyinen tilanne, jossa ei tarkoin tiedetä milloin verotusmuutos astuu voimaan, on hankala esimerkiksi vuokra-asuntojen sopimusten suhteen, hän sanoo.
Vuonna 2016 verovapaan tulon tai eläkkeen raja Espanjassa oli 12 000 euroa vuodessa. Suomessa vastaavasta eläkkeestä maksetaan Verohallinnon laskurin mukaan veroa kolmisen prosenttia. Keskieläkkeestä (noin 1 600 euroa kuussa) tulovero napsii Suomessa noin 17–19 prosenttia, 2 000 euron kuukausieläkkeestä jo 22 prosenttia.
– Merkitys on pieneläkeläisten kohdalla suuri. Täällä viihtymiseen vaikuttavat kuitenkin muutkin tekijät: elintarvikevero on Espanjassa halvempi, joten pieneläkeläisten elämä tulee täällä joka tapauksessa halvemmaksi. On myös muita tekijöitä, jotka täällä asuva ottaa huomioon. On muodostunut sosiaalisia suhteita, perhe on voinut kasvaa ja niin edelleen.
Könnilän mukaan eläkeverotus ei kuitenkaan ole niin suuri kysymys kuin alun perin vaikutti. Toisaalta aihe on herkkä: ihmiset eivät helposti ääneen myönnä miettivänsä asiaa tai mahdollista paluuta Suomeen.
Dramaattiseen paluumuuttoaaltoon Könnilä ei usko. Suomalaisten eläkeläisten määrä Espanjassa on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Eniten heitä on juuri Aurinkorannikolla.
– Täällä Fuengirolassa voi mennä päivällä kadulle ja kuulla pelkkää suomea, kertoo Paavo Ässämäki.
”Täällä Fuengirolassa voi mennä päivällä kadulle ja kuulla pelkkää suomea.
Aurinkorannikolla kolme vuotta pysyvästi asunut suomalainen mies kertoo, että eläkeverotus ei vaikuta hänen muuttohaluihinsa suuntaan tai toiseen.
– Päätin muuttaa tänne jo 40 vuotta sitten. Verotuksen siirtyminen Espanjaan ei myöskään vaikuttaisi omaan eläkkeeseeni kovin paljon.
Paula Könnilälle kysymys on myös periaatteellinen.
– Olen iloinen, että kykenen maksamaan veroni Suomeen.
Uutista korjattu kello 13.43: Haastateltavan sitaatista korjattu ”lähes puolet maksaa eläkkeensä Espanjaan” oikeaan muotoon ”maksaa veronsa Espanjaan”. Lisäksi tarkennettu kohtaa ilmaisista terveydenhuoltopalveluista – ne ovat käyttäjälleen ilmaisia, mutta toteutetaan yhteiseurooppalaisella maksusitoumuksella.