55 vuoden eläkeikä jäänee historiaan – ”Iso asia Putinin seuraavalla kaudella” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

55 vuoden eläkeikä jäänee historiaan – ”Iso asia Putinin seuraavalla kaudella”

Julkaistu: 14.3.2018 7:10

Venäjän taloustilanne on uuden presidenttikauden alkaessa varsin hyvä, sillä öljyn hinnannousu antaa sille potkua, tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankista sanoo.

Venäjällä järjestetään sunnuntaina presidentinvaalit, ja nykyisen presidentin Vladimir Putinin jatkokausi on käytännössä varma.

Vaalikeväänä Venäjän taloudessa näyttää varsin hyvältä. Öljyn hinnannousu antaa potkua Venäjän talouteen tänä vuonna, sillä hinta on selvästi korkeammalla kuin viime vuonna keskimäärin, tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta sanoi IS-TV:n Putin-studiossa. (Katso haastattelu yllä.)

Venäjän talous kasvoi viime vuonna alustavien tietojen mukaan puolitoista prosenttia ja etenkin yksityinen kulutus, mutta myös investoinnit elpyivät. Vaikka loppuvuosi meni vähän heikommin, tämän vuoden alussa on taas mennyt paremmin.

– Venäjän vientituloista yli kaksi kolmasosaa tulee raakaöljystä, öljytuotteista ja maakaasusta. Venäjän federaation verotuloista tasan puolet tulee energiasektorilta. Kun öljyn hinta tuli alas, se näkyi selvästi verotulossa. Se merkitsi sitä, että virkamiesten palkat jäädytettiin, eläkkeiden reaalinen ostovoima supistui ja niin edelleen, Korhonen sanoo.

Tuloveroihin tuskin kosketaan

Korhonen ei usko siihen, että Venäjällä koskettaisiin nykyiseen alhaiseen tuloverotukseen. Palkkatuloista maksetaan 13 prosentin veroa kaikista palkkatuloista.

– Tilanteen täytyy olla huono, että siihen kajotaan. Jotain tuotekohtaisia veroja on jo nyt nostettu ja voi olla, että esimerkiksi sosiaalivakuutusmaksujen kohdennusta yrityksiltä muualle harkitaan. Tällaisia asioita voidaan tehdä verotuksen nostamiseksi.

Puolustukseen menevien rahojen osuus on supistunut vuosien 2015–2016 huipputasosta, ja osuus saattaa pienentyä edelleen, Korhonen sanoo.

Koulutukseen ja terveydenhuoltoon saatetaan hänen mukaansa laittaa aiempaa enemmän rahaa.

– Se, mikä on iso asia Putinin seuraavalla kaudella on eläkkeet, eläkeuudistus. Edelleen virallinen eläkeikä naisilla on 55 vuotta ja miehillä 60, ja käytännössä mitään eläkerahastoja ei ole kerrytetty.

Samaan aikaan eliniänodote kuitenkin kasvaa, joten eläkemenot kasvavat.

– En näe muuta vaihtoehtoa kuin sen, että eläkeikä nousee. Nyt jo noin kolmasosa eläkeläisistä työskentelee. Sinänsä se muutos ei välttämättä hirveän iso ole, mutta kyllä se jonkinlaisen henkisen kynnyksen ylittämistä tulee vaatimaan, Korhonen sanoo.

Venäjän alueista noin kolmasosa on käytännössä täysin tulonsiirtojen varassa ja jos ne loppuisivat, systeemi romahtaisi hänen mukaansa käsiin.

– Yli puolet äänestysikäisistä on virkamiehiä tai eläkeläisiä. Siinäkin mielessä se, että varmistetaan vaaleihin osallistuminen, merkittävän osan näistä ihmisistä, jotka saavat tulonsa julkiselta sektorilta, pitäisi olla tyytyväisiä.

Toisaalta Venäjällä ollaan valmiita tarvittaessa koviinkin toimiin julkisessa taloudessa, mistä oli osoitus vuodet 2014–2016, jolloin öljyn hinta romahti.

– Valtiontalouden tasapainon säilyttäminen oli siinä kohtaa tärkeämpää.

Talouden monipuolistaminen jäänyt puheeksi

Venäjällä on pitkään puhuttu siitä, että sen pitäisi monipuolistaa talouttaan ja saada korkean jalostusarvon vientituotteita.

Hyvin vähän on kuitenkin Korhosen mukaan tapahtunut, eikä nykytilannekaan tuo kovin vahvoja paineita siihen.

– Jos öljyn hinta on vähän reilut 60 dollaria tynnyriltä, tämä nykyjärjestelmä ja valtiontalous pysyvät oikein hyvin pystyssä monta, monta vuotta. Elintaso ei nouse kovin nopeasti, mutta palkat pystytään maksamaan, eläkkeet pystytään maksamaan, Korhonen sanoo.