Harva joutuu muuttamaan halvempaan asuntoon – Kela maksaa usein koko vuokran - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Harva joutuu muuttamaan halvempaan asuntoon – Kela maksaa usein koko vuokran

Toimeentulotukea voi lähtökohtaisesti saada kuntakohtaiseen rajaan saakka, mutta neljässä tapauksessa viidestä Kela korvaa myös enimmäisvuokran ylittävän osuuden.

8.3.2018 7:32

Jos asumistuki ja muut tulot eivät riitä vuokranmaksuun, Kelalta voi saada asumismenoja varten toimeentulotukea kuntakohtaiseen enimmäisrajaan saakka.

Esimerkiksi Helsingissä toimeentulotuella korvattava enimmäisvuokra yksin asuvalle on 675 euroa kuukaudessa. Tuen määrä voi ylittää enimmäisvuokran poikkeustapauksissa, jos ylitykselle löytyy peruste.

Kelan Taloussanomille koostamien tuoreiden tilastojen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että poikkeus on pikemminkin sääntö.

Joulukuussa toimeentulotukea maksettiin asumiseen 92 000 kotitaloudelle, joista 40 000:n vuokra ylitti kuntakohtaisen rajan. Näistä 30 000:lle eli 77 prosentille asumismenot korvattiin rajan ylittymisestä huolimatta kokonaisuudessaan.

– Kyllä se tietysti aika korkea luku on, sanoo etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen Kelasta.

Kehotetaan vaihtamaan pienempään asuntoon

Kun enimmäisvuokra ylittyy, Kela lähettää toimeentulotuen saajalle selvityspyynnön. Jos tuensaajalla ei ole terveydellistä tai muuta erityistä syytä asua nykyisessä asunnossaan, hänen on osoitettava pyrkivänsä vaihtamaan halvempaan asuntoon.

Tuensaajan voidaan esimerkiksi edellyttää ilmoittautuvan kunnan vuokra-asuntojen jonoon.

Tästä velvollisuudesta huolimatta Kela jättää korvaamatta rajan ylittävän osan vuokrasta osittain tai kokonaan vain joka viidennessä tapauksessa. Siksi voi kysyä, onko enimmäisvuokrilla lopulta kovin suurta merkitystä.

Marja-Leena Valkosen mukaan rajat ylittyvät etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa vuokrat ovat korkeat ja jonot kaupungin asuntoihin pitkät.

Yksin asuvan tuensaajan asunto keskimäärin 44 m²

Kela ei etsi ratkaisua valvonnan tehostamisesta tai vuokrarajojen ankarammasta noudattamisesta, vaan selvittää paraikaa erilaisia mahdollisia tapoja määrittää enimmäisvuokrat uudelleen.

– Tällä hetkellä esimerkiksi asunnon koko ei vaikuta toimeentulotuen määrään. Yksin asuvilla tuensaajilla asunnon keskikoko on 44 neliötä ja kahden huoltajan talouksissa 80 neliötä.

Toimeentulotuen myöntämisperusteita saattaisi olla mahdollista muuttaa niin, että tuki kannustaisi asumaan pienemmissä asunnoissa, Valkonen kertoo.

Toinen vaihtoehto hänen mukaansa on yksinkertaisesti korottaa kuntakohtaisia enimmäisvuokria eli ”normeja”. (Vuoden 2018 normit näet täältä.)

Joka kymmenennen vuokra katetaan toimeentulotuella

Kela selvittää nykylain puitteissa tehtäviä mahdollisia muutoksia kevään aikana, ja muutokset voisivat tulla voimaan aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Asumismenojen korvaaminen toimeentulotuella on yleistä. Taloussanomat selvitti viime kesänä, että 8 prosentille vuokralla asuvista kotitalouksista asumismenot katettiin toimeentulotuella vähintään kuntakohtaiseen rajaan saakka.

Lisäksi pelkkää asumistukea vuokranmaksuun sai 46 prosenttia vuokralla asuvista talouksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?